logo
FOODSPIRATION

Over mononatriumglutamaat (E621)

131213183834imageannemerel.jpg

Ik wil het vandaag met jullie gaan hebben over mononatriumglutamaat, ook wel bekend als MSG, Ve-tsin en E621. Ik wil jullie niet bang maken, maar mononatriumglutamaat (laten we het voor het gemak vanaf nu maar gewoon E621 noemen) is dus de duivel voor je lichaam.

 

Waar zit het in?
E621 is zeg maar het stofje dat alle voorverpakte hartige voedingsmiddelen lekker maakt. E621 heeft zoals ze dat noemen de vijfde smaak: umami. Van nature wordt deze smaak onder andere gevonden in paddenstoelen, Parmezaanse kaas en tomaat. Aan voorverpakte troep wordt het vaak toegevoegd. Het zit in chips, het zit in borrelnootjes, het zit in bouillonblokjes, het zit in soep, het zit in pastasauzen.. En gebruik je wel eens ‘Aromat’ van Knorr? Dat is gewoon een leuke bewoording van E621, want dit smaakversterkende poedertje zit er vol mee. Daarnaast wordt zo ongeveer alles bij de Chinees op smaak gemaakt met E621. Heb je je ooit afgevraagd waarom je je na het eten van Chinees nooit beter gaat voelen? E621 is de boosdoener.

 

E621 zit onder andere in hoisinsaus

 

Waar komt het vandaan?
Ve-tsin komt van oorsprong uit Japan, daar werd het gemaakt van gefermenteerd zeewier. E621 (en dus ook ve-tsin) wordt in Nederland in de fabriek gemaakt, het wordt gehaald uit gluten en/of suikermelasse. Hoewel het dus gemaakt wordt van gluten, is het wel glutenvrij.

 

Wat maakt het zo slecht?
Heel leuk hoor, dat ik nu weet wat E621 is, maar lang niet alle E-nummers zijn slecht voor je, toch? Daar heb je een punt, maar E621 is dus wél slecht voor je lichaam. Dat E621 vrij gebruikt mag worden in de Europese Unie mag een wonder heten. Er kleeft namelijk maar één voordeel aan E621 en dat is het feit dat het eten smaak geeft en dat het ervoor zorgt dat je ervan kunt blijven eten. En dat is nu juist één van de grootste problemen van E621: je blijft er van eten en doordat het verwerkt zit in voedingsmiddelen die toch al niet erg veel voor je gezondheid doen, is dat niet iets positiefs. 

 

E621 is verslavend

 

E621 zorgt er in je lichaam voor dat je hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. En of dat allemaal nog niet genoeg is, verbreekt E621 ook de verbinding tussen het verzadigingscentrum in je hersenen en je maag, waardoor je maag geen seintje meer geeft dat hij vol zit. Vraag jij je af waarom die zak chips altijd helemaal op moet? Hier heb je je antwoord.

 

Maar dat is niet de enige bijwerking van E621, het kan ook zorgen voor hoofdpijn en migraine, een hoge bloeddruk, astma, hartkloppingen, eczeem, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit. Nog niet bewezen, maar wel druk onderzocht, is het verband tussen E621 en verschillende vormen van kanker. Alsjeblieft.

 

E621 zit in hartige gerechten, zoals chips en friet

 

Hoe zorg ik ervoor dat ik geen E621 binnenkrijg?
Als je écht geen E621 meer binnen wilt krijgen zit er niets anders op dan zelf de keuken in te gaan en te koken met pure producten. Probeer hartige voorverpakte snacks te vermijden. Bereid je een Aziatisch gerecht? Check dan altijd even de ingrediëntenlijst van je producten, het wordt namelijk ook gebruikt in sauzen zoals hoisinsaus en sushi azijn.

 

Zelf ben ik hopeloos verslaafd aan E621, hoewel ik weet (en voel) dat het erg slecht voor me is. Afgelopen week nog, maakte ik heerlijke loempia’s voor mezelf gemaakt van rijstpapier en allerlei gezonde groenten. Gezond zou je denken. Helaas, ik dipte ze (niet al te zuinig) in hoisinsaus. Reken maar dat ik de dag erna met hoofdpijn wakker werd. Lesson learned (maar als ik er over een paar weken weer trek in krijg, ben ik die hoofdpijn hoogstwaarschijnlijk alweer vergeten, of neem ik hem voor lief, want als ik eenmaal ergens écht trek in heb….).

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord