logo
FOODSPIRATION

Paultje’s ware liefde: frituren?!

220914161856inblog.jpg

Als er één vraag is die ik standaard krijg als ik het over Model Workout heb, dan is het wel de vraag of modellen überhaupt iets mogen eten. Wij laten namelijk onze modellen één keer per dag eten. Dat moeten ze de hele dag regurgiteren, herkauwen, en de rest van de dag mogen ze daar op teren. (Mocht je twijfelen: Paultje bedoelt dit natuurlijk bijzonder sarcastisch, op z'n Paultjes – red.)

 

Afgelopen week zat ik wachtend in een lieflijk koffietentje mijn cafeïne verslaving te vertroetelen. Elk moment kon mijn date arriveren en voor de zekerheid zat ik snel op een kilo pepermunt te kauwen om de drie liter koffie ademlucht uit mijn systeem te verdrijven. Een goddelijke verschijning nam plaats tegenover me en vanaf het eerste moment leek het direct te klikken. Je kent het wel, je hebt het niet over werk, school of politiek maar het gaat gelijk over dromen en verre reizen en wat je denkt dat je echt gelukkig maakt!

 

Een man uit Spanje, die niets liever wilde dan te zwemmen met schildpadden in lichtblauwe zeeën en daarvoor extra als postbode werkt om die droom te kunnen bekostigen. Deze man met zijn volle bos donkere haar en licht groene ogen leek te perfect om waar te kunnen zijn en ik stelde me voor hoe hij uren in de keuken zou staan om tapas voor me te maken.

 

 

Na een uur vroeg ik wat hij eigenlijk voor werk deed en hij vertelde dat hij druk bezig was om al zijn horeca papieren te halen en mijn volgende vraag was welke droomzaak hij voor ogen had in de toekomst.

 

Een snackbar!

 

Nu is gefrituurd eten niet altijd slecht voor hart- en bloedvaten, op voorwaarde dat je olijf- of zonnebloemolie gebruikt voor het frituren. Tenminste, dat schreven Spaanse, Duitse en Franse onderzoekers in het vakblad British Medical Journal. Zij volgden ruim 40.000 gezonde Spanjaarden tussen 29 en 69 jaar gedurende 12 jaar. Tijdens die best lange periode werd bij 606 personen een hart- of vaatziekte vastgesteld, terwijl 1.134 mensen overleden.

 

De Holle Bolle Gijzen werden ingedeeld in vier groepen naargelang hun consumptie van gefrituurde gerechten. Bijna 1 op 10 Gijzen at dagelijks ongeveer 150 gram gefrituurde gerechten. Hoe jonger en hoe hoger opgeleid, hoe hoger de gemiddelde consumptie van gefrituurde gerechten. Ook rokers aten gemiddeld meer gefrituurd. Lekker dubbel slecht is goed, toch? Na 12 jaar hadden de personen die het meest gefrituurd aten geen verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Er werd ook geen verschil vastgesteld naargelang het type gefrituurd eten (vis, vlees, aardappelen of eieren).

 

Aldus mijn wetenschappelijke zelf, helaas nam mijn echte ik mijn gedachtegang al snel over en ik stelde me voor hoe hij er voor de grap tijdens de daad er ineens een kroket in zou stoppen.

 

Toen ik zei wat ik voor Model Workout deed vroeg hij zonder blikken of blozen of modellen überhaupt iets mogen eten. We waren uitgepraat. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties