logo
FOODSPIRATION

Proeverij van burrata, zalm en portobello met kaas bij Landmarkt

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

Boodschappen doen is het leukste op aarde. Hoewel er iéts is wat wellicht nog leuker is: boodschappen doen op de markt. Alles heeft daar gewoon meer smaak, naar mijn idee. Zeker als je kijkt naar de markten in Zuid-Europa, waar de hele gedroogde hammen en gigantische kazen je toelachen. Alleen vind ik het zelf wel vaak een nadeel dat je zo niet al je boodschappen kunt doen op de markt; voor wasmiddel en wc-papier moet ik vervolgens toch weer naar de supermarkt. Maar oh, die stapels verse groenten en fruit voor een prikkie, dat heerlijk geurende brood, die bakken met vers gebrande noten waartussen ik nooit kan kiezen… Onlangs ontdekte ik een soort kruising tussen een supermarkt en echte markt, waar je wél al je boodschappen kunt halen (inclusief tandpasta en wasmiddel) en tóch dat marktgevoel (Vers! Smaak!) en de bijbehorende marktprijzen vindt: Landmarkt in Amsterdam-Noord.

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

Markt meets supermarkt

Hoewel het bedrijf al vijf jaar bestaat en geïnspireerd is op die markten in Zuid-Europa die ik net al noemde, had ik er nog nooit van gehoord. Shame on me! Een van de oprichters, Thijs van Banning, vertelde me namelijk dat ze zoveel mogelijk samenwerken met lokale leveranciers, en dus zo min mogelijk inkopen bij een groothandel. Dat betekent dat er één visboer is die, net als op de markt, hele vissen levert en ze ter plekke voor je schoonmaakt als je dat wilt. En dat er appelsap geleverd wordt door plaatselijke boer Erik die samen met zijn buurman Albert Schulp sap maakt van zijn appels. En dat er hele koeien en varkens geleverd worden, die de slagers vervolgens zelf verwerken tot allerlei producten, waarbij het héle dier gebruikt wordt. Kijk, dat vind ik dus fantastisch. Duurzaam op alle fronten, zonder in te leveren op smaak of winkelplezier. Oh, en je kunt overal proeven, net als op de markt. Ook niet onbelangrijk!

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

Restaurant Landmarkt

Omdat ik zelf zo’n 50 minuten aan het winkelen was bij Landmarkt – geen grap, ik bleef bij elke afdeling staan om te proeven en te kletsen met de specialisten – was ik errug blij met het aanpalende restaurant. Hier, bij De Proeverij van Landmarkt, maken chefs elke dag de versmaaltijden die je bij de supermarkt kunt kopen, maar je kunt er ook heel fijn lunchen of dineren. Hoewel de supermarkt om 22u sluit, kun je in De Proeverij tot 23u blijven snoepen. Ik smulde er van een proeverij van burrata, een zalmbonbon gevuld met Hollandse garnalen, huisgerookte makreel met gepekelde rode ui en een portobello gevuld met gorgonzola, vijg en krokant gebakken parmaham. Zó lekker!

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

Mijn proeverij bij De Proeverij van Landmarkt! (Kijk hier voor mijn versie van het recept van de gevulde portobello met gorgonzola, vijgen en krokant gebakken parmaham)

 

Koekjes bakken

Omdat ik aan de praat raakte met de koekjesbakker van Landmarkt (ik stond er dan ook zeker 10 minuten te kwijlen boven de speltkoeken), heb ik een uitnodiging in the pocket om aan het einde van de maand te leren hoe hij de chocolade speltkoekjes bakt. Yes, koekjes-bak-les van een professionele koekjesbakker! To be continued…

Je vindt Landmarkt in Amsterdam-Noord, op Schellingwouderdijk 339. Sinds kort is er ook een kleinere vestiging open: Landmarkt’s Stadsmarkt aan Van Woustraat 103.

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

Kijk nou, zo’n schap vol verantwoorde, duurzame chocola – daar word je toch blij van?

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

Geef het kaas en het is gelukkig…

Ga jij een kijkje nemen?

Landmarkt amsterdam claartje foodness.nl

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties