logo
RECEPT

2x Recept met zalm – maar dan anders

Pappadum met zalm
INGREDIËNTEN
Voor de pappadum met zalm
Voor de snelle sushi

Vandaag eten we zalm! Maar niet als vervanger van een stukje vlees in het bekende AVG’tje (aardappelen, vlees, groenten). Ik had zin in zalm, maar dan anders. Voor ik aan de recepten begin, eerst iets over zalm in het algemeen.

Vraag je jezelf eens af: weet je eigenlijk wel waar je zalm vandaan komt? Ik ben dol op de vis, maar de ene zalm is de andere niet. Wie minder vlees eet (zoals ik) en kritisch is op vleesconsumptie, zou zich eigenlijk moeten verdiepen in de herkomst van het visje op zijn/haar bord.

Keurmerk & herkomst

Zelf let ik ten eerste altijd op het keurmerk ASC, dat garandeert dat je vis vers en verantwoord gekweekt is. Wanneer je kunt, kies dan ook voor een familiebedrijf. Zoals de families Wenberg en Øksheim uit Noorwegen, die hun Nordic Blu zalm kweken in een fjord en aan PLUS leveren. Daarom kies ik voor deze zalm: bij PLUS weet je precies waar je zalm vandaan komt. De families werken met respect voor het fjord, de natuur en de zalm, want ze beheren de hele keten (van eitje tot export). Dan smaakt je zalm pas écht goed.

Wat er uniek aan is aan deze fjord, aan dit bedrijf? Het zoete water uit de bergen en gletsjers en de sterke stroming zijn perfect voor zalm. Ook krijgen de zalmen speciaal samengesteld duurzaam visvoer; zonder chemicaliën, verontreinigende stoffen, hormonen en pesticiden. Dat zorgt weer voor een lagere CO2-voetafdruk. Win-win, lijkt me.

zalm recepten

Sterke, stevige zalm

Zeker voor het tweede gerecht, de sushi zalmrolletjes, heb je een stevige zalmsoort nodig omdat je de vis dun snijdt. Ook moet de kwaliteit van de verse vis natuurlijk top zijn. De Nordic Blu van PLUS die ik gebruik komt uit het Noorse Skjerstadfjord, waar zoet water zorgt voor een natuurlijk ecosysteem. Hier groeien de zalmen in 2,5 jaar van eitje tot volwassen, sterke en stevige zalm. Precies wat ik zoek! Het zoete water uit de bergen en gletsjers, de krachtige zeestroming en het duurzame voer houden de vissen bovendien sterk en gezond.

Pappadum met zalm

1: Pappadum met zalm

– Voor 2 personen als voorgerecht of lunch
Dit heb je nodig:

– 150 tot 200 gram PLUS Nordic Blu zalm (2 filets op de huid)
– 1 mespunt wasabi (of mierikswortelpuree)
– 2 eetlepels mayonaise
– handje verse dille
– handje verse peterselie
– 2 pappadums

Zo maak je ze

Roer de wasabi of mierikswortel door de mayonaise. Besmeer de twee pappadums elk met een eetlepel van deze wasabimayonaise.

Bak de Nordic Blu zalmfilets op de huid in een koekenpan. Ik houd ervan als mijn zalm in het midden nog roze is (dus niet helemaal doorbakken). Hiervoor bak je de zalmfilets ongeveer 2 minuten op de bovenkant (zonder huid) en 4-6 minuten op de huidkant. De precieze baktijd hangt af van de dikte van je zalm. Gebruik je ogen: rauwe vis is nog roze, doorbakken vis wordt meer blank van kleur.

Leg de gebakken zalmfilets op de pappadums. Verdeel de dille en peterselie erover.

Tip: serveer een groene kruidensalade bij dit gerecht, met dille, peterselie, krulsla en een pittige dressing.

Garneer met wat peper, eventueel wat foreleitjes. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Wist je dat… de Good Fish foundation de zalm van PLUS (Nordic Blu) erkent als een van de top bedrijven in gekweekte zalm? Nordic Blu zet daadwerkelijk stappen om de hele zalmkweek te verduurzamen. Omdat de zalmen zorgvuldig samengesteld, deels circulair voer krijgen, blijft het fjord schoon en vitaal. Dat draagt ook bij aan een lagere CO²-voetafdruk.

Zalm sushi

2: Snelle sushi met roomkaas

– Voor 2 personen als lunch –
Dit heb je nodig:

– 200 gram ongekookte sushirijst
– 200 gram PLUS Nordic Blu zalmfilet zonder huid
– 1/8 komkommer, in reepjes
– 1/8 avocado, in reepjes
– om de rijst op smaak te brengen: scheutje azijn, schepje suiker, snuf zout
– 2 eetlepels wasabi mayonaise

Zo maak je ze

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd apart.

Verhit de zalm kort. Snijd de zalmfilet met een vlijmscherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Doe dit in de lengte, zodat je lange plakken zalm krijgt. Hiervoor is de Nordic Blu zalm dus heel geschikt, omdat die zo lekker stevig is!

Breng de rijst op smaak met een simpele dressing van de azijn, suiker en zout. Roer de rijst door. Als het goed is, is de rijst lekker plakkerig. Tip: begin meteen met rollen, dus als de rijst nog handwarm is. (Ik wachtte te lang met rollen, toen was mijn rijst al afgekoeld en minder plakkerig.)

Leg de reepjes zalm op een vel bakpapier naast elkaar zodat ze één rechthoekig vlak vormen. Bedek dit vlak met een dunne laag rijst. Leg in het midden van het vlak een reepje komkommer met avocado. Rol het rechthoekige vlak vis-met-rijst op tot een strakke rol, waarbij je het bakpapier gebruik zodat de vis niet aan je vingers plakt. Druk goed aan. Hoe strakker je rolt, hoe beter! Oefening baart kunst: de eerste paar keer gaat het geheid mis. (Tip: maak er dan een sushi bowl van. Net zo lekker!)

Snijd de rol in stukjes. Schep er eventueel nog wat foreleitjes op.

Serveer met sojasaus.

Eet smakelijk!

Nordic Blu zalm recept

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties
INGREDIËNTEN
Voor de pappadum met zalm
Voor de snelle sushi
Volg me ook op Instagram!

Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje

  Naar Instagram