logo
RECEPT

4-Gangen kerstmenu met max 900 calorieën (incl. wijn!)

galette
INGREDIËNTEN

Uiteraard is dit ínclusief een glas wijn, want het is tenslotte kerst. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gedurende het kerstdiner zit te calculeren wat je precies naar binnen werkt. Sterker nog: ik geloof helemaal niet in het tellen van calorieën (wel in het tellen van nutriënten!) – en hier lees je waarom. Maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die graag iets van een uitgangspunt willen hebben voor hun kerstmenu. Die heus niet gaan zitten miepen om het daadwérkelijke aantal calorieën, maar die graag globaal willen weten dat het kerstdiner dat ze naar binnen schuiven geen 4500 kcal per persoon bevat. Voor dié mensen heb ik dit 4-gangenmenu samengesteld. Pik er een gang uit, je kunt het hele kerstmenu maken; doe ermee wat je wil.

Onthoud vooral dat de totale calorie-inname met de feestdagen sterk afhangt van de portiegrootte die je serveert van deze kerstmenu recepten. Bedenk dus van tevoren in hoeveel stukjes je de quiche of gin-tonic cheesecake wilt gaan snijden, en laat je niet van je stuk brengen door een familielid dat er dubbel zo grote porties van maakt. Oh, en had ik al gezegd dat ik uiteraard ruimte heb gehouden voor een glas wijn à 80 kcal  in mijn rekensommetje voor dit menu met minder dan 900 kcal? Het blijft tenslotte kerst.

Gang 1: Geitenkaaslolly

Per stuk 80 kcal, maar je neemt er twee dus: 160 kcal

Een balletje van geitenkaas, gerold in pistachenoten. Leuk kerstmenu idee, toch? Hier vind je het recept. Neem er twee, want het is kerst. Had ik al gezegd dat het kerst is? Natuurlijk drink je hier dat glas wijn bij dat ik in de intro al noemde. Wijntip: drink bij dit gerecht een frisse, droge wijn. Ik zou de Bio Weingut Hothum Grüner Silvaner aanraden die ik deze maand bij mijn wijnabonnement van Taste Club kreeg. Ook trouwens de moeite waard om eens te checken, die Taste Club: op basis van een smaaktest die je online invult krijg je elke maand 6 flessen wijn thuis gestuurd die passen bij jouw smaakprofiel. Vervolgens beoordeel je die wijnen weer, zodat je smaakprofiel steeds verder aangescherpt wordt en je zelf beter leert wat voor wijn of druivensoort je echt lekker vindt. Ik ben zelf net begonnen, and so far I like it!

Gang 2: Spruitensoep met chorizo

Per portie 80 kcal

Soep is altijd goed. Het originele recept (hier vind je het, in de categorie ‘recepten voorgerechten kerstmenu’) gaat uit van 4 personen, maar ik raad aan om halve porties te serveren (het is ten slotte een 4-gangenmenu). Dan maak je met de hoeveelheden in dit recept soep voor 8 personen. Per persoon komt dat neer op zo’n 80 kcal per portie.

4-gangen kerstmenu met max 900 calorieën (incl. wijn!) - Foodness.nl

Gang 3: Galette met pompoen en pancetta

Per portie 230  kcal

Zo’n ronde taart staat heel mooi op tafel en je haalt er makkelijk veel kleine porties uit. Kijk hier voor het recept! Probeer 10 porties uit één taart te maken, dan zit je op ongeveer 230 kcal per portie. Serveer er een groene salade bij van rucola, komkommer, veldsla en een dressing van olijfolie en balsamico, en tel er daarvoor zo’n 75 kcal extra bij per persoon. Kies zelf of je je kerstmenu vegetarisch houdt of deze galette juist met pancetta maakt. 

4-gangen kerstmenu met max 900 calorieën (incl. wijn!) - Foodness.nl

Gang 4: Gin-tonic cheesecake

Per portie 270 kcal

Sorry, maar in mijn optiek kan het geen kerst zijn zonder gin-tonic cheesecake. Ja, er zit drank en suiker en koek in, maar wederom geldt: snijd er veel punten van en je komt calorie-technisch behoorlijk oké uit. Snijd in totaal 16 punten uit deze taart en je zit op ongeveer 270 kcal per portie. Dat betekent dus ook dat je de taart in 8en kunt snijden en lekker voor 540 kcal aan nagerecht kunt verorberen. Want yolo.

4-gangen kerstmenu met max 900 calorieën (incl. wijn!) - Foodness.nl

Kortom: de keuze is aan jou!

Merry Christmas 🙂

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties