Basmatirijst met spiegelei, mangochutney en spinazie + 5 lessen van spinazieboer

INGREDIËNTEN
-
Basmati rijst 150 gram
-
Ui 1 stuks, gesnipperd
-
Knoflook 1 teentje, in plakjes
-
Chili peper 1 stuks, in ringetjes
-
Sojasaus 20 milliliter
-
Mangochutney 80 gram
-
Spinazie 400 gram
-
Eieren 2 stuks
-
Pinda's 2 eetlepels
-
Olijfolie 2 eetlepels
Weet jij hoe spinazie eigenlijk groeit? Weet jij of de blaadjes zitten aan een struik die tot ooghoogte groeit, of dat het woekert over de grond? Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik het niet wist. Terwijl ik de caissière in de supermarkt tot in den treure blijf vertellen dat het pastinaak / koolrabi / aardpeer is wat ik op de band leg, wist ik niet hoe iets groeit dat zo oud en vertrouwd en Hollands is als spinazie. Dat kan toch niet?
Gelukkig ben ik foodblogger van beroep en werd ik door HelloFresh uitgenodigd om op bezoek te gaan bij hun spinazieteler. Dus dit stadsmeisje toog naar Lutjebroek (dit is geen grap) – lekker het platteland op. Tractors, modderlaarzen, alles. Maar ondertussen leerde ik wel een heleboel wijze lessen van spinazieteler Jacob. Dat spinazie ‘gewassen in ijswater’ grote onzin is en waar dat gekke stroeve gevoel op je tanden vandaan komt na het eten van spinazie. Lees je mee?
Les 1: Spinazie ‘groeit’ in 4 weken
Het hangt een beetje af van het moment waarop spinazie gezaaid wordt, maar in principe doet een spinaziezaadje er in de zomer nog geen 4 weken over om een volgroeide plant te worden. In de winter duurt dat langer (tot maximaal drie maanden), en dan bevatten de blaadjes ook iets minder vocht dan in de zomer. Als de planten volgroeid zijn worden ze geoogst door een machine, die met een draaiend mes vlak boven de grond beweegt, zoals je ziet in bovenstaande foto. Dit mes ‘scheert’ het land als het ware, dus op de foto’s rechts zie je de spinaziestoppels en links de nog niet geoogste planten. Grappig he?
Les 2: Van land naar zak duurt 3 dagen
Tussen het moment waarop de spinazie nog in de kleigrond staat bij boer Jacob en het moment waarop jij je zakje spinazie opentrekt in je eigen keuken, zit ongeveer 3 dagen. Op dag 1 wordt de spinazie geoogst. Dag 2 bestaat uit het wassen en verpakken van de spinazie in de grote hal die bij Jacob op het land staat, waarna de spinazie gekoeld bewaard wordt om zo vers mogelijk te blijven. Op dag 3 worden de zakjes opgehaald door de leverancier van HelloFresh en gaan ze op transport naar jou. De spinazie in jouw box groeide dus minder dan een week geleden nog bij Jacob in de klei. Dat is een stuk sneller dan ik dacht!
Les 3: Wassen in ijswater is onzin
Je hebt het vast weleens gezien op een verpakking van spinazie: ‘gewassen in ijswater’. Dat is dus grote onzin, zo leerde Jacob me. Spinazie moet namelijk altijd gedroogd worden na het wassen i.v.m. houdbaardheid, en daarvoor wordt warme lucht van zo’n 25 graden Celsius gebruikt. Of je spinazie nu eerst wast met ijswater of niet; daarna wordt het toch ‘geföhnd’ met warme lucht. En dan kost het ook nog eens extra energie om water terug te koelen naar 0 graden, dus het levert hoe dan ook niets op. Behalve een leuke kreet op het zakje. Pure marketing dus.
Les 4: Je bent niet de enige die een gek gevoel op zijn tanden krijgt van spinazie
Ken je dat gekke stroeve gevoel op je tanden na het eten van spinazie? Je bent niet de enige die dat heeft. Het wordt veroorzaakt door een stofje dat oxaalzuur heet. Goed om te weten: het stroeve gevoel wordt erger wanneer je spinazie bereidt of eet in combinatie met zuivel.
Les 5: Spinazie is verdomd lekker met basmatirijst, mangochutney en pinda’s
In de HelloFresh Box van vorige week zaten alle ingrediënten voor een gerecht met basmatirijst, spinazie, mangochutney en pinda’s. Dat gerecht moest ik natuurlijk maken, en jij ook. Kijk voor de bereidingswijze hieronder! Tip: als je niet van heel erg pittig eten houdt, verwijder dan de zaadjes van de peper. Als je wel van pittig houdt (zoals ik!) dan laat je ze lekker zitten.
Bereidingswijze basmatirijst met spinazie
(voor 2 personen)
Kook de basmatirijst gaar in 250 milliliter kokend water. Kook de rijst met een deksel op de pan (dat duurt zo’n 10-12 minuten) en laat daarna staan en uitdampen zonder deksel op de pan.
Snijd de rode peper fijn. Als je niet van heel pittig houdt, verwijder dan eerst de zaadjes! Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes.
Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en fruit de ui, knoflook en rode peper aan. Voeg daarna de spinazie hand voor hand toe, en roerbak tot de spinazie geslonken is.
Voeg vervolgens de rijst toe aan de koekenpan en schep om.
Voeg de ketjap en de helft van de mangochutney toe aan de rijst en schep nogmaals om. Proef of de boel op smaak is en voeg eventueel nog wat extra zout en/of peper toe.
Verhit in een andere koekenpan een klein scheutje olijfolie en breek een van de eieren in de pan. Laat de dooier heel, zodat je een mooi spiegelei krijgt. Schep voorzichtig uit de pan en bak het tweede ei. Houd even apart!
Hak de pinda’s grof of stamp ze een beetje fijn in een vijzel.
Verdeel de rijst over twee borden. Leg op elk bordje een spiegelei. Schep de mangochutney erbij. Strooi de pinda’s erover.
Enjoy!
– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –
INGREDIËNTEN
-
Basmati rijst 150 gram
-
Ui 1 stuks, gesnipperd
-
Knoflook 1 teentje, in plakjes
-
Chili peper 1 stuks, in ringetjes
-
Sojasaus 20 milliliter
-
Mangochutney 80 gram
-
Spinazie 400 gram
-
Eieren 2 stuks
-
Pinda's 2 eetlepels
-
Olijfolie 2 eetlepels

Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties