logo
RECEPT

Chinese dumplings maken | Stap voor stap

Chinese dumplings maken | Stap voor stap - Foodness.nl
INGREDIËNTEN
Voor de dumplings
Voor de saus

Graag neem ik je even mee op reis. Mee terug naar de eerste écht verre reis die ik maakte toen ik achttien was, samen met mijn ouders en zusje. We gingen met bus, boot en trein door Azië, op mijn initiatief. In ons gezin mocht je namelijk op je achttiende verjaardag een vakantie uitkiezen. Het was de laatste reis met het gezin, voordat ik mijn vleugels uitsloeg en op kamers ging in Amsterdam. Tijdens die reis – je raadt het al – at ik voor het eerst Chinese dumplings. We hadden net een lange busreis achter de rug, plonsden heerlijk in een groot meer en aten daarna gestoomde en gebakken dumplings met o.a. gehakt en oestersaus. Daar, op die plek, begon mijn liefde voor de Chinese en Aziatische keuken. Er werd een foodblogger (en wereldreiziger) geboren!

Nu we in deze gekke tijden niet meer fysiek zo ver kunnen reizen neem ik jullie (en mezelf) graag op een andere manier mee op reis. In gedachten. Met deze Chinese dumplings! De traditionele versie maak ik met gehakt – zo at ik ‘m voor het eerst, zo maak ik ‘m nu weer. Wie liever een vegetarische variant maakt en een keer iets anders dan gehakte shiitake paddenstoel gebruikt, zou eens een vulling van kastanjes moeten proberen. Die vind je ook meestal wel in de toko, in blik, en kun je in dit recept gebruiken in plaats van het gehakt. Ik haal mijn ingrediënten het liefst allemaal bij de toko, voor zoveel mogelijk authentieke smaken. Overigens kun je de oestersaus en hoi sin saus van Lee Kum Kee die ik in dit recept gebruik, behalve in toko’s tegenwoordig ook in de meeste supermarkten vinden. Authentiek Chinees koken wordt zo wel heel makkelijk 🙂

Wil je ook op reis deze zomer, zonder je eigen keuken te verlaten? Kijk dan voor inspiratie voor jouw culinaire Summer Story op de actiewebsite, voor lekker veel receptinspiratie!

Lees ook: Chinese koolsalade met mango en chili

Chinese dumplings maken | Stap voor stap - Foodness.nl

Ingrediënten Chinese dumplings

Voor 30 dumpling (3-4 personen)

30 ronde dumpling vellen (diepvries)
150 gram gehakt (liefst biologisch)
2 eetlepels Lee Kum Kee oestersaus
4 lente-uitjes
1 cm verse gember, fijn gehakt
2 eetlepel sesamolie

Voor de saus

3 eetlepel Lee Kum Kee hoisin saus
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel sesamolie

Chinese dumplings maken | Stap voor stap - Foodness.nl

Bereiding Chinese dumplings

Voorbereiding Chinese dumplings

Laat de dumpling vellen een nachtje ontdooien in de koelkast.
Meng het gehakt, oestersaus, gember, olie in een kom. Meng ook de lente-ui erdoor.
Zet een kommetje water klaar.
Vouw de dumplings in elkaar:

  1. Leg een dumplingvel in je hand.
  2. Schep een (kleine) eetlepel van het gehaktmengsel in het midden van het dumplingvel.
  3. Maak je vingertoppen nat met een beetje water en bestrijk de rand van het vel.
  4. Druk je hand dicht om de dumpling overdwars dicht te vouwen, waarbij de randen elkaar raken.
  5. Knijp extra in de sluitrandjes, om de dumpling goed dicht te maken en om er een patroontje in te vouwen.

Tip: Je kunt de dumplings nu invriezen, als je ze niet allemaal gaat gebruiken. Om te bereiden kun je bevroren dumplings heel makkelijk direct gaar stomen en/of  bakken. Ik maakte dubbele hoeveelheden van dit recept, en vroor de helft in. Ze blijven zeker drie maanden goed in de vriezer!

zelf dumplings maken

Bereiding Chinese dumplings

Verhit een scheutje olie in een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag.
Verdeel een paar dumplings over de koekenpan. Laat een minuut of vijf bakken, tot de dumplings goudbruin verkleurd zijn aan de onderkant.
Voeg een eetlepel (of twee) met water toe aan de pan. Sluit af met een deksel en laat de dumplings nog eens vijf minuten gaar stomen. Tip: heb je geen passende deksel voor de koekenpan? Leg een velletje bakpapier op de koekenpan als ‘nep’-deksel. Zo kun je ook stomen!
Schep de dumplings op een bord.

Herhaal tot alle dumplings gebakken en gestoomd zijn.
Serveer met wat extra lente-ui en de dipsaus.

Enjoy!

Chinese dumplings maken | Stap voor stap - Foodness.nl

– Dit recept maakt deel uit van mijn partnership met Lee Kum Kee. Mijn mening blijft ongezouten, mijn enthousiasme is altijd oprecht. –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties