logo
RECEPT

Dahl met linzen en cashewnoten – Koken volgens ayurveda

Dahl met linzen en cashewnoten (Ayurveda)
INGREDIËNTEN
Kruiden
Voor de dahl

In Ayurveda gaat het om balans. Zoals in deze dahl! Wie kookt volgens ayurvedische principes eet zoveel mogelijk lokaal en met de seizoenen mee. Eigenlijk is dat heel logisch, want bijvoorbeeld fruit dat op dit moment om ons heen rijp is, heeft het meeste smaak en is dus ook nog eens het lekkerst! Omdat ayurveda daarnaast uitgaat van voeding die zo vriendelijk mogelijk is voor je spijsvertering, bevatten ayurvedische recepten eigenlijk nooit rauwe ingrediënten (dus geen salades). Daar heeft je spijsvertering namelijk vaak moeite mee. Wel zul je vaak bonen en (pseudo)granen terugvinden in ayurvedische recepten – net als in dit recept.

Kruiden zoals komijn, kurkuma en kaneel komen vaak voor in ayurvedische recepten. Komijn is goed voor de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en verbetert de bloedsomloop. Kurkuma is een ontstekingsremmer en antioxidant, die onder andere de lever reinigt, spijsvertering bevordert en afweer versterkt. Kaneel is vrij bekend, en heeft een verwarmend effect. Als je van al veel hitte bevat (pitta type) dan kun je dus doorgaans beter niet al te veel kaneel gebruiken omdat je eigen hitte versterkt. Kaneel is o.a. goed voor de bloedsomloop (als je vaak koude handen of voeten hebt helpt kaneel om die te verwarmen), helpt je stofwisseling met het verteren van vetten en suikers, is goed voor je gewrichten en schijnt te helpen tegen misselijkheid. Alledrie zitten ze in deze dahl: een Indiase klassieker, vaak gemaakt met linzen als basis. Je kunt deze dahl goed eten met basmatirijst, maar het is ook lekker met naanbrood of gewoon zo.

Dahl met linzen en cashewnoten (Ayurveda)

Ingrediënten dahl met cashewnoten

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Zie rechtsboven op deze pagina!

Bereidingswijze dahl met cashewnoten

Bak de ui en de knoflook glazig in een eetlepel ghee of kokosolie of olijfolie.

Voeg alle kruiden toe en bak nog 30 seconden.

Bak de stukjes wortel mee.

Voeg de afgespoelde ongekookte linzen toe aan de pan, samen met het water en de kokosmelk. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken en pruttelen.

Voeg de in hele kleine stukjes gesneden tomaten toe en laat nog even doorkoken.

Breng op smaak met het limoensap en wat zout en peper.

Garneer met de cashewnoten en de verse koriander.

Dahl met linzen en cashewnoten (Ayurveda)

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties