logo
RECEPT

De perfect gebakken aardappel: Hasselback aardappel

perfecte aardappel uit de oven
INGREDIËNTEN

Een van de eerste dingen die ik maakte in mijn nieuwe oven, waren geroosterde aardappeltjes. Ik vind dat zó lekker! Maar de ene geroosterde aardappel is de andere niet, dus besloot ik op zoek te gaan naar het recept voor de perfecte aardappel uit de oven (lees: zo knapperig mogelijk). Alvast een spoiler: dat zijn Hasselback aardappels. In mijn zoektocht kreeg ik wederom hulp van ATAG-chef Tim, die me onder andere drie trucjes leerde.

Lees ook: Focaccia met olijven uit de 3-in-1 oven

Truc 1 – Geclarifiëerde boter

Werk met geclarifiëerde (geklaarde) roomboter. Hierdoor wordt die niet alleen minder vet en zwaar, maar kan de boter ook niet verbranden. Om te clarifiëren smelt je de boter op een laag pitje, zodat die gaat schiften. Een deel van de bestanddelen zakt zo naar de bodem van de pan. Je gebruikt alleen het bovenste, heldere deel van de boter. Wél die botersmaak, mínder vet en zwaar!

perfecte aardappel uit de oven

Truc 2: Hasselback aardappels

Om aardappels zo  knapperig mogelijk te krijgen, is dat je het oppervlak vergroot waarop de aardappel knapperig kan roosteren. Door hem een aantal keer in de snijden in de breedte, alsof je er plakjes chips van wilt snijden maar nét niet helemaal doorsnijdt, vergroot je het oppervlak sterk. Met behulp van deze manier van insnijden maak je Hasselback aardappels. Dat is dus geen ras of soort aardappel, maar eigenlijk een bereidingswijze! Een extra knapperige bereidingswijze 🙂

Truc 3: Satéprikkers

Gebruik een satéprikker om te zorgen dat je niet helemaal door de aardappel heen snijdt – dan zou je namelijk echt chipjes maken, terwijl dat nu niet de bedoeling is. Kijk in de video voor een visuele uitleg van de satéprikker truc!

perfecte aardappel uit de oven

Voor dit gerecht gebruik ik mijn 3-in-1 oven, omdat die een stoomoven en heteluchtoven in één is. Er zit ook nog een magnetronfunctie in (vandaar de ‘3’ in 3-in-1 oven) maar die gebruik ik niet voor dit recept. Stoom is nog een laatste tip en truc om aardappelen krokant te krijgen. In dit recept noem ik het toevoegen van stoom tijdens het bakken in de heteluchtoven niet expliciet (de 3-in-1 oven is namelijk nog vochtig is van de stoomfunctie als ik de heteluchtfunctie gebruikt om de aardappels te roosteren). Als je geen stoomoven hebt en de aardappelen helemaal gaar roostert in een heteluchtoven, kan ik je van harte aanbevelen om een bakje met water op de bodem van de oven te zetten.

Meer lezen over deze 3-in-1 oven? Hier kun je zien wat die allemaal kan!

hasselback aardappel

Ingrediënten perfect knapperige aardappel

Bijgerecht voor 6-8 personen

10 aardappels, vastkokend
8 takjes rozemarijn
100 gram roomboter
zeezout

Bereidingswijze Hasselback aardappels

Eerst gaan we de aardappels stomen, daarna gaan ze onder de grill in de heteluchtoven. Zet de stoomoven vast aan op voorverwarmen: selecteer de stoomfunctie, op 100 graden Celsius. Was de aardappels.

Stoom de aardappels:
Stoom de aardappels 16 minuten beetgaar in de stoomoven. (Ze garen daarna nog verder onder de grill in de heteluchtoven!) Gebruik de geperforeerde schaal (die met gaatjes) om de aardappels in te leggen. Onderin de stoomoven zet je de dichte lekbak, zodat het vocht daarin opgevangen wordt.

Maak intussen eerst de geclarifiëerde boter:
Smelt de boter in een steelpannetje, op laag vuur. Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes en doe ze bij de boter in het steelpannetje. Zo krijgt je boter een lekkere rozemarijnsmaak! Als de boter gesmolten is en ongeveer 60 graden Celsius is geworden zie je aan de bovenkant wat schuim ontstaan. Dit kun je eraf scheppen met een schuimspaan en weggooien. Aan de onderkant zie je de zware bestanddelen van de boter naar de bodem zakken. Je kunt de geclarifiëerde boter (dat is dus alleen de heldere vloeistof) voorzichtig in een kommetje of glas schenken, waarbij je zorgt dat de bezinksels achterblijven in de steelpan.

Haal de gestoomde aardappels uit de stoomoven. Let op: als je een stoomoven open doet komt er altijd hete stoom uit, dus open hem voorzichtig!

Hierna gaan we de aardappels roosteren in de heteluchtoven, dus verwarm de oven meteen voor. De ovenstand op de 3-in-1 oven is de Grote Grill functie (met ventilator), die je instelt op 220 graden Celsius. Laat de oven voorverwarmen tot die op temperatuur is.

Intussen bestrijk je de gestoomde aardappels met de geclarifieëerde boter.
Tip: gebruik een kwastje!

Rooster de aardappels in de oven:
Zet de Hasselback aardappels in de hete oven. Ze moeten in totaal nog 10 minuten roosteren, op de grill stand met ventilator, op 220 graden Celsius. Het lekkerst is om ze halverwege de baktijd (dus na 5 minuten) even uit de oven te halen en opnieuw te bestrijken met de boter. Daarna bak je de aardappels de resterende 5 minuten in de oven.

Haal de Hasselback aardappelen uit de oven.
Bestrooi de super crispy krokante aardappels met grof zeezout.

Enjoy!

hasselback aardappel

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties