logo
RECEPT

Draadjesvlees: klassiek recept

Draadjesvlees recept
INGREDIËNTEN

Oma’s vlees, stoofpotje, suddervlees; hoe je het ook noemt, iedereen houdt van draadjesvlees. Zo mals dat het uit elkaar valt wanneer je ernaar kijkt, is het een allemansvriend die ik zelf erg lekker vind in combinatie met aardappelpuree en een frisse salade. Tip: gebruik altijd sukadelappen voor draadjesvlees. Sukadelappen bevatten iets meer vet dan magere runderlappen, wat een stuk lekkerder voor de smaak. Vet is smaak, zo simpel is het!

Begin op tijd met het maken van dit recept; liefst een dag van tevoren. De braadpan met de vleeslappen moet minstens 6 uur sudderen, maar het is nog lekkerder als je het een nachtje laat staan. Dan zet je uiteraard het vuur uit, en warm je het suddervlees de volgende dag weer op zodra je gaat eten. Hoe langer de smaken in elkaar hebben kunnen trekken, hoe lekkerder.

Bekijk ook dit recept: Pulled chicken | sticky chicken

stoofpotje draadvlees

Dit heb je nodig:

sukadelappen, 1 kilo
ui, 2 stuks
roomboter, 30 gram
bloem, 2 eetlepels
tomatenpuree, blikje van 140 gram
bouillon, 600 milliliter
rode wijn, 300 milliliter
appelstroop, 3 eetlepels
laurierblaadjes, 3 stuks
kruidnagel, 3 stuks

stoofvlees recept

Zo maak je het stoofpotje

Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem op hoge stand / hoog vuur. Snijd de uien in ringen en bak die aan in de boter. Voeg de sukadelappen toe aan de pan. Bak ze kort in de boter, zodat de lappen beginnen te karameliseren (bruin worden). Doe dit aan alle kanten. Tip: als je pan niet groot genoeg is om alle lappen vlees tegelijk te laten karameliseren, bak ze dan een voor een. Een minuut of twee per kant is genoeg.

Strooi de bloem erbij in de braadpan en schep om. Voeg nu alle ingrediënten voor de saus toe: tomatenpuree, bouillon, rode wijn, appelstroop, laurierblaadjes, kruidnagel. Roer door.

Nu begint het wachten. Laat het draadjesvlees minstens 6 uur lang pruttelen op een laag vuur, met de deksel op de pan. Pruttelen betekent dat het niet zo hard staat dat de onderkant aanbakt, maar dat je wel beweging ziet in de pan van luchtbelletjes die van de bodem van de pan naar boven bewegen. Vandaar de naam: pruttelen.

Mocht je saus te waterig zijn, dan kun je een plak ontbijtkoek toevoegen om het te binden, of eventueel wat maizena door de saus roeren.

Na een uur of 6 is je draadjesvlees zacht geworden. Zelf houd ik ervan om het in de braadpan uit elkaar te trekken met twee vorken (eigenlijk zoals ‘pulled‘ vlees). Idealiter laat je de pan nu een nacht staan. Proef of de saus op smaak is. Indien nodig voeg je wat extra zout of sojasaus toe (voor meer zout/hartigheid), een scheutje citroensap of azijn (meer zuur), of meer peper.

Serveren draadjesvlees

Warm de braadpan met draadjesvlees op, indien nodig. Serveer met aardappelpuree en een salade, zoals ik. Of kies bijvoorbeeld voor aardappel partjes uit de oven met geroosterde wortel en venkel. Of serveer het met rijst en geroerbakte peultjes. Hmmm!

draadjesvlees stoofvlees

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties