logo
RECEPT

Eiwitrijk ontbijt voor sporters: Proats (proteine oats) met banaan en kokosbloesemsuiker

Eiwitrijk ontbijt voor sporters: Proats (proteine oats) met banaan en bijenpollen
INGREDIËNTEN

Tijdens mijn reis door Australië miste ik het niet, maar nu ik terug ben in de natte en grijze ‘winter’ van Nederland is het ineens weer mijn favoriete ontbijtje: havermout. Na het sporten meng ik er het liefst een extra portie eiwitten door, vaak in de vorm van proteïnepoeder. Je spieren hebben na een training namelijk eiwitten nodig om te herstellen – laten we ze die bouwstoffen dan maar geven! Aangezien ik met mijn gedachten nog een beetje in de sferen van down under verkeer neem ik de Australische weerzin voor lange woorden over. De officiële naam voor dit ontbijtje is proteine oats, maar dat doop je op z’n Ozzie’s om tot ‘proats’. Cheers man.

fitshe proteine oats

(Excuses voor de matige kwaliteit van de foto. Ik had een jetlag en kon mijn camera niet vinden…)

Bereidingswijze

Meng het proteinepoeder met het water en de havermout. Je kunt de banaan er evt. ook doorheen mengen met een staafmixer, als je dat lekker vindt.

Verwarm je proats 1 minuut in magnetron. Wanneer je van een enigszins knapperig korstje houd (zoals ik!), roer de havermout dan niet door.

Strooi de kokosbloesemsuiker erover (of, zoals ik deed voor de foto: bijenpollen!).

Enjoy!

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Claartje says: 12th feb 16 10:19 am

    Hoi Lisa, Ten eerste: ik ben geen voedingskundige, maar ik kan natuurlijk wel huis-, tuin- en keukenadvies geven 🙂 Er is niets mis met het toevoegen van extra eiwitten aan je dieet: veel mensen eten namelijk (te) weinig eiwitten en (te) veel koolhydraten. Omdat eiwitten verzadigender zijn dan koolhydraten (van dezelfde hoeveelheid qua caloriëen zit je langer vol van eiwitten dan van koolhydraten), is het helemaal geen gek idee om meer eiwitten te eten dan je voorheen deed.
    Kortom: ook als je niet elke dag, maar 2-3x per week sport kun je prima proteïnepoeder gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook op een andere manier meer eiwitten binnenkrijgen: zet vaker kwark, tofu, kip, kabeljauw, quinoa.
    Succes 🙂

  • Paras says: 12th feb 16 10:19 am

    Hoi claartje,

    Als eerste grote complimenten voor je site!
    Ik heb je recept gemaakt en ik vroeg me af of de verhoudingen kloppen aangezien het bij mij alleen water was met een bodempje havermout. Wat doe ik fout? Ik heb wel de perfection van body & fit gebruikt ipv van die jij gebruikt. Maar daar zal het toch niet aan liggen?

    • Claartje says: 12th feb 16 10:19 am

      Ha Paras! Dankjewel 🙂 Ik heb het even gecheckt en zag dat ik een typfoutje heb gemaakt: in mijn aantekeningen heb ik 150 milliliter water staan. Stom! Dat is dus al een deel van de oplossing. Het kan op zich wel per type proteinepoeder verschillen hoeveel vocht het opneemt, maar het zou niet héél veel moeten schelen. Soms kan ook de sterkte van je magnetron of duur van verwarmen verschil maken. Probeer het nog eens, nu met 150 milliliter water, en dan de magnetron op hogere sterkte (ik deed 900 watt), of bv. 1,5 of 2 minuten.

      Let me know of het lukt 🙂

  • Paras says: 12th feb 16 10:19 am

    Hoi claartje, een maandje later….☺️
    Het is gelukt! Ik krijg hem alleen niet zo mooi als jou, bij mij komt er een velletje op van de eiwitpoeder, ligt waarschijnlijk toch aan de kwaliteit van dat spul. Een fijn weekend!

  • Jacqueline Schoots says: 12th feb 16 10:19 am

    Hi Claartje,

    Misschien een stomme vraag, maar ik vroeg me af of je de havermout moet koken, of dat havervlokken zoals je ze koopt al goed zijn?

    • Claartje says: 12th feb 16 10:19 am

      Hoi Jacqueline, dat is helemaal geen stomme vraag! Havermout kun je in principe ongekookt eten (daarom gebruik ik het ook weleens voor rauwe energierepen, en zit het bijvoorbeeld ook in muesli). Sommige mensen vinden havermout lekkerder als het zachter is; in dat geval kun je het beter even koken of laten weken in (koud of warm) water voor je het eet. Maar het hoeft dus niet!