INGREDIËNTEN
-
Knoflook 2 tenen (1 voor de saus)
-
Eieren 1 stuks
-
Kikkererwten 400 gram
-
Munt 2 takjes (1 voor de saus)
-
Bakpoeder 1/2 eetlepel
-
Komijnzaad 4 theelepels (1 voor de saus)
-
Sojayoghurt 100 milliliter
-
Citroensap 2 eetlepels
-
Paprikapoeder 1 theelepel
Om falafel te maken kun je het beste gedroogde kikkererwten kopen en die een nacht lang laten weken. Wie daar geen tijd voor heeft (of wil maken) kan ook kikkererwten uit blik gebruiken, zoals wij in dit recept deden. Het nadeel van erwten uit blik is dat ze wat papperiger zijn, waardoor je iets minder mooie balletjes of dikke pannenkoekjes kunt maken. Het helpt om je falafelballen minimaal een uur in de koelkast te zetten voor je ze bakt, dan zijn ze relatief stevig.
Qua kruiden kun je verschillende kanten op. Je kunt alle kruiden gebruiken die in het recept genoemd worden, maar ook je eigen combinatie maken. In plaats paprikapoeder van werkt chilipoeder namelijk ook prima. Ook kun je de munt vervangen door peterselie, als je dat lekkerder vindt.
Bak het komijnzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Voeg een extra theelepel komijnzaad toe voor de saus die je later maakt. Maal de zaden fijn in een vijzel. Je kunt ook komijnpoeder gebruiken, maar dat geeft wel iets minder smaak af.
Laat de kikkererwten goed uitlekken en doe ze in een kom. Doe het gemalen komijnzaad erbij (houd ongeveer een theelepel apart voor de saus), evenals het ei, het bakpoeder, de knoflook (uitgeknepen of in kleine stukjes gesneden) en de kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Hussel kort door elkaar.
Zet de staafmixer op het kikkererwtenmengsel en pureer tot je een smeuïge pasta krijgt. Hier maak je kleine balletjes van of juist iets grotere burgers.
Bak de balletjes of burgers ongeveer 5-10 in een koekenpan in een theelepel kokosolie of olijfolie, afhankelijk van de grootte. Ze zijn goed als ze een lichtbruin korstje hebben.
Tip: wanneer je ballen of burgers uit elkaar vallen kun je ze eventueel even door bijvoorbeeld kikkererwtenmeel (dat is glutenvrij) wentelen. Dit zuigt vocht op, waardoor je ballen steviger worden! En laten we wel wezen: er iets niets mis met stevige ballen!
Maak de saus door de teen knoflook uit te persen en samen met de andere ingrediënten door de yoghurt te roeren.
Serveer de falafel met een pappadum, (glutenvrij) pitabroodje of met couscous. Decoreer met de saus en eventueel een vers blaadje munt of peterselie.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
-
Knoflook 2 tenen (1 voor de saus)
-
Eieren 1 stuks
-
Kikkererwten 400 gram
-
Munt 2 takjes (1 voor de saus)
-
Bakpoeder 1/2 eetlepel
-
Komijnzaad 4 theelepels (1 voor de saus)
-
Sojayoghurt 100 milliliter
-
Citroensap 2 eetlepels
-
Paprikapoeder 1 theelepel
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties