Geroosterde bloemkool met kikkererwtensalade – Mystery Box Challenge!
INGREDIËNTEN
-
Bloemkool 1 stuks (heel)
-
Kwark 6 eetlepels
-
Gember 3 cm (geschild & fijn gehakt)
-
Kurkumapoeder 1 theelepel
-
Komijnpoeder 1 theelepel
-
Mosterdpoeder 1 theelepel
-
Kaneelpoeder 1 theelepel
-
Zout & peper; 1 theelepel
-
Kikkererwten 400 gram, uitgelekt
-
Vleestomaat 2 stuks
-
Ui 1 stuks, gesnipperd
-
Gerookte paprikapoeder 1 eetlepel
-
Kabeljauwfilet 150 gram, in kleine stukjes gesneden
Hier komt een bekentenis: één van mijn dromen als kleine Claartje, was om mee te doen aan Masterchef. Ik keek vooral naar de Australische versie van dit programma – ik heb jurylid George zelfs ooit ontmoet voor een campagne; te gek! – en droomde ’s nachts van de meest sublieme gerechten die ik uiteraard zou koken als ik ooit deelnemer zou zijn. Nu heb ik inmiddels mijn beroep gemaakt van koken – ook zonder ooit mee te doen aan Masterchef – maar er was één onderdeel dat nog steeds op mijn bucket-list stond. De Mystery Box Challenge.
De Mystery Box Challenge houdt in dat je een aantal ingrediënten krijgt toegewezen waar je iets lekkers en origineels mee moet maken. Je moet alle ingrediënten gebruiken en mag niets weglaten. Het toevoegen van smaakmakers (kruiden, specerijen, etc.) is doorgaans wel toegestaan. Ik vond iemand die deze challenge met mij aan wilde gaan. Niemand minder dan… Brenda! Je kent haar natuurlijk van Brendakookt.nl, een van haar kookboeken of de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender, maar ik ken haar vooral als gezellige collega en mede-ambassadeur van ATAG. Ik stelde een Mystery Box samen voor haar (check haar blog welke ingrediënten ik uitzocht en wat ze daarmee maakte!), terwijl zij er eentje bedacht voor mij. Dit zat erin:
Direct besloot ik dat de bloemkool mijn belangrijkste ingrediënten moest worden. In zijn geheel geroosterd, met een kruidenjasje aan, in mijn ATAG 3-in-1 oven (die kan stomen, bakken én een magnetron is en waar je ook fantastisch focaccia in kunt bakken). Van de kikkererwten maakte ik een salade, na ze eerst even kort te roosteren met wat paprikapoeder.
Zo’n hele bloemkool roosteren kan prima! Het is net alsof je een groot stuk vlees roostert, maar dan lekker vegetarisch. Heb je ook een 3-in-1-oven? Dan kun je het automatisch programma voor rundvlees gebruiken. Ik ging uit van 1 kilo ‘vlees’; wat ruim 1,5 uur oventijd betekent, met een combinatie van stoom & hetelucht. Met een heteluchtoven kan het net zo goed, natuurlijk. Ga in dat geval uit van 50 minuten oventijd, in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.
Ingrediënten geroosterde bloemkool
Voor 3-4 personen
1 hele bloemkool
6 eetlepel volle kwark
3 cm verse gember, geschild & fijn gehakt
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel kaneel
1 eetlepel zout & peper
400 gram kikkererwten
2 vleestomaten, in plakken
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
150 gram kabeljauwfilet, in kleine stukjes gesneden
Bereidingswijze geroosterde bloemkool
Bereid de bloemkool.
Roer alle specerijen door de volle kwark. Let op: gebruik maar de helft van de fijn gesneden gember! De andere helft gaat door de salade.
Maak de bloemkool schoon door al het groen te verwijderen. Snijd de stam af, zodat de bloemkool mooi rechtop kan liggen. Bestrijk de bloemkool met het kwark-kruidenmengsel.
Schuif in de oven.
Heb je een 3-in-1-oven? Gebruik dan het programma voor rundvlees. Ik ging uit van 1 kilo; ruim 1,5 uur oventijd, met een combinatie van stoom & hetelucht.
Gebruik je een heteluchtoven? Ga dan uit van 50 minuten oventijd, in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.
Maak nu de salade.
Snijd een ui fijn. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Fruit de ui aan tot die glazig ziet. Voeg de overgebleven fijn gesneden gember toe. Bak nog een minuut of drie.
Spoel de kikkererwten uit blik af en voeg ze toe aan de koekenpan. Strooi het paprikapoeder erover. Roerbak een paar minuten. Breng indien gewenst op smaak met zout en peper.
Verdeel de in plakken gesneden tomaat over een schaal of groot bord. Schep de kikkererwten erop.
Gebruik dezelfde koekenpan om de kabeljauwfilet in te bakken in een scheutje olie. Er mag nog een klein beetje ui en gember in de pan zitten; dat is juist lekker! De vis heeft niet zo lang nodig. Bak 5 minuten, schep af en toe om, knijp er een partje citroen boven uit.
Schep de vis over de kikkererwtensalade, of serveer apart in een klein bakje.
Haal de bloemkool uit de oven als die gaar is. Dit kun je checken met een saté-prikker of dun scherp mes. Die moet er makkelijk ingaan, zonder al te veel weerstand te geven. Probeer maar eens een prikker in een nog rauwe bloemkool te steken: dat vereist best wat kracht!
Zet de bloemkool op een schaal. Serveer in zijn geheel. Je kunt er ook nog wat sesamzaadjes, paprikapoeder of lente-uitjes over strooien.
Serveer de kikkererwtensalade tegelijk met de geroosterde bloemkool. Snijd puntjes uit de bloemkool. Geef er bijvoorbeeld naanbrood of vers stokbrood bij.
Enjoy!
Ben je ook zo benieuwd wat voor ingrediënten ik uitzocht voor Brenda? Kijk dan snel op Brendakookt.nl om te kijken wat voor gerecht zij kookt met haar Mystery Box! Ik kan je vast vertellen dat ik dat gerecht binnenkort ook zelf ga uitproberen. Yum! 🙂
– Dit recept maakt deel uit van mijn partnership met ATAG. Mijn mening blijft ongezouten, mijn enthousiasme is altijd oprecht. –
INGREDIËNTEN
-
Bloemkool 1 stuks (heel)
-
Kwark 6 eetlepels
-
Gember 3 cm (geschild & fijn gehakt)
-
Kurkumapoeder 1 theelepel
-
Komijnpoeder 1 theelepel
-
Mosterdpoeder 1 theelepel
-
Kaneelpoeder 1 theelepel
-
Zout & peper; 1 theelepel
-
Kikkererwten 400 gram, uitgelekt
-
Vleestomaat 2 stuks
-
Ui 1 stuks, gesnipperd
-
Gerookte paprikapoeder 1 eetlepel
-
Kabeljauwfilet 150 gram, in kleine stukjes gesneden
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties