logo
RECEPT

Gezond picknick recept: Mexicaanse gepofte zoete aardappel (mét goede muziek)

100915131301aardappelimage.jpg
INGREDIËNTEN

Als er iéts fijn is aan het leven als (parttime) zelfstandig ondernemer, dan is dat het feit dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je werkt, vergadert, pauze neemt, etc. Zo kan het gebeuren dat ik op een zonnige doordeweekse donderdagmiddag besluit te lunchen in het park, en dat een ‘zakelijke meeting’ kan noemen omdat ik het recept voor de gepofte zoete aardappel die ik meeneem meteen voor Foodness kan gebruiken. Want een spontane picknick in het park heeft toch niets nodig behalve goed eten en goed gezelschap? Hoewel, een goed achtergrondmuziekje is ook nooit weg, natuurlijk. Ik erger me snel aan de slechte geluidskwaliteit van mensen die muziek afspelen vanaf hun telefoon (horror!) of van die Chinese dertien in een dozijn muziekboxen, dus neem het liefst mijn draagbare muzieksysteem van Tivoli Audio mee.

 

foodness, tivoli, audio, portable music system, draagbaar muzieksysteem, zoete aardappel, picknick, recept

 

Op technisch gebied ben ik nogal een noob, maar dit systeem is zelfs voor mij te begrijpen – ook zonder de gebruiksaanwijzing te lezen want daar ben ik altijd te lui voor. Ik koppel ‘m gewoon via Bluetooth aan mijn iPhone, waarop ik mijn ultieme deephouse-zomerbeats-in-het-park lijstje aanzet (Flume! Kaytranada!). Vooruit, en soms komt One Direction ook voorbij. Niet verder vertellen. Je kunt met het Tivoli apparaat overigens ook digitale en FM-radio luisteren, en de accu is pas na zo’n 20 uur luisteren leeg. Best een tof ding he? Hou de Foodness Facebookpagina deze maand in de gaten, want wie weet ga ik de komende weken zo’n Tivoli Music Three + (t.w.v. €349,-) weggeven…

 

Maar goed, het ging dus om die zoete aardappel. Perfect om mee te nemen naar een lunch in het park of als bijgerecht bij een barbecue! Je kunt de aardappels van tevoren poffen; dat kan zowel in de magnetron als in de oven. Dit recept is voldoende voor 2 personen als lunchgerecht of lichte avondmaaltijd.

Pof de zoete aardappel. Was ‘m goed, en prik met een vork of een mesje een paar gaatjes in de schil, zodat stoom kan ontsnappen en je aardappel niet ontploft door de druk. Poffen kan in de magnetron, ideaal als je geen zin hebt om lang te wachten: 7-8 minuten op 1000 Watt. Let op: wanneer je twee aardappels tegelijk poft doen ze er minimaal een minuutje langer over om gaar te worden. De twee optie is de oven: 25 minuten op 200 graden Celsius. De aardappel is gaar als je er met je vinger stevig tegen duwt en voelt dat de aardappel zacht is aan de binnenkant: er blijft een klein kuiltje achter waar je duwde.

 

Snipper de rode ui.

 

Prak de avocado met een vork tot een grove puree: een super simpele guacamole. Breng op smaak met zout en peper. Als je de avocadopuree niet meteen eet maar langer dan 15 minuten wil bewaren, besprenkel het dan met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat het bruin verkleurt – dat ziet er minder aantrekkelijk uit.

 

Snijd de zoete aardappels open door een snee in de lengte te maken, en schep een deel van de aardappelpuree uit de schil om ruimte te maken voor de vulling. Deze puree kun je bewaren en gemengd met wat van de guacamole uit dit gerecht gebruiken als dip of spread op een cracker. 

 

Vul de aardappels met de bonen (gewoon uit blik of pot: kidneybonen, kikkererwten, bruine bonen, alles mag!), ui, guacamole, mais. Maak af met een klodder Griekse Yoghurt (gezonder dan crème fraiche).

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties