logo
RECEPT

Gezonde chocoladekoekjes met cranberry en amandelmeel & het verschil tussen baking soda en bakpoeder

240614114309chocoimage.jpg
INGREDIËNTEN

Is er iéts leuker dan gezonde koekjes bakken, die je vervolgens volledig guilt free kunt oppeuzelen? Wat mij betreft niet! Deze koekjes maken we met baking soda, een ingrediënt dat vooral in de Amerikaanse keuken vaak gebruik wordt in bakrecepten. In Nederlandse recepten zie je vaker dat bakpoeder wordt toegevoegd, maar dat is niet helemaal hetzelfde. 

 

Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

De scheikundige naam van beide producten is natriumbicarbonaat. Ze hebben allebei als functie dat ze deeg laten rijzen door koolstofdioxide te produceren. Door die productie ontstaan namelijk belletjes in het beslag, die voor lucht in je uiteindelijke bakproduct zorgen. Baking soda is een 'simpeler’ variant van bakpoeder, die maar op één manier werkt: als er zuur aan toegevoegd wordt. Zuur zit in dingen als yoghurt (zoals in dit recept) maar bijvoorbeeld ook in azijn. De yoghurt in dit recept activeert de baking soda, zodat die tijdens het bakken de koekjes een stukje luchtiger maakt.

 

Bakpoeder is in feite hetzelfde als baking soda, alleen zit het zure element dat de boel activeert hier al in. Je hoeft dus geen yoghurt of azijn meer toe te voegen. Overigens zitten er ook vaak meer conserveringsmiddelen in dan in baking soda, maar dat terzijde. Slimmeriken kunnen hieruit opmaken dat je baking soda in een recept prima kunt vervangen door bakpoeder, maar dat dat andersom niet zo werkt. Dan gebruik je namelijk baking soda maar mis je het zure ingrediënt dat het rijzen activeert.

 

Waarom je baking soda zou gebruiken in plaats van bakpoeder, omdat daar alles voor het rijzen al in zit, is vooral een kwestie van smaak. In mijn ervaring rijzen baksels met baking soda wat langzamer, maar zorgt dat ervoor dat ze niet ’instorten’ als je ze uit de oven haalt, wat baksels die je met bakpoeder maakt nog wel eens willen doen. In sommige recepten wordt zowel baking soda als bakpoeder gebruikt, omdat de combinatie voor een nog betere rijzing zou zorgen. Mocht je het willen uitproberen; baking soda is te koop bij de toko!

 

Goed, terug naar de koekjes. Met dit recept, een variant op de chocoladekoekjes van Amber Alberda, maak je 10 koekjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.

 

Meng de fijngehakte pecannoten met het amandelmeel, cacaopoeder en baking soda. 

 

Meng in een andere kom de yoghurt, honing en appelmoes. 

 

Giet het appelmoesmengsel bij het meel-notenmengsel en meng goed. Roer ook de gedroogde cranberries erdoor.

 

Schep met een eetlepel bergjes deeg op een vel bakpapier, dat je met een natte vinger enigszins plat drukt. Bak de koekjes in 20 minuten gaar. Draai ze na die 20 minuten om en laat ze nog 10 minuten staan in de nog warme oven, zodat ze lekker knapperig worden.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties