logo
020615195204frietimage.jpg
INGREDIËNTEN

In de Verenigde Staten zijn ze dol op hamburgers, maar vooral dol op friet. Eigenlijk is het daarom verbazingwekkend dat je op zo verschrikkelijk veel plekken zulke verschrikkelijk slechte frietjes krijgt voorgeschoteld. In New York City, waar ik nu een poosje verblijf, valt het over het algemeen wel mee, maar zodra je de stad uit gaat zal duidelijk worden wat ik bedoel. Met mijn New York-maatje Emma ging ik naar Coney Island, een soort kermisachtig strand vol obese Amerikanen, achtbanen, suikerspinnen en fastfoodzaken. Er was geen ongefrituurd item op welke menukaart dan ook te vinden, op frisdrank en bud light bier na. Op zich vind ik gefrituurd eten best lekker (vooruit, verdomd lekker), maar dan moet het wel een beetje oké bereid zijn. Na het bestellen van friet van zoete aardappel die naar schatting zo'n 4x opnieuw gefrituurd was in vet van zeer twijfelachtige kwaliteit waren we allebei de hele middag misselijk. Hallo brandend maagzuur!

 

Liever maak ik dus mijn eigen friet. In de oven. Van pastinaak, bijvoorbeeld. Met dit recept maak je frietjes voor twee personen; genoeg als bijgerecht in combinatie met een stukje gegrilde zalm, bijvoorbeeld. Tip: serveer met mayonaise waar je een beetje sambal doorheen roert, voor een pittige twist!

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

 

Snijd de pastinaken in frietjes. Zorg dat ze allemaal ongeveer even dik zijn, zodat ze gelijk garen. Verschil in lengte maakt minder uit, maar verschillen in dikte zorgen ervoor dat je straks zowel verbrande dunnerds als ongare dikkerds hebt – dat wil je niet.

 

Bekleed een ovenschaal of bakplaat met bakpapier en verdeel de frietjes erover.

 

Verdeel de kokosolie over de frietjes door ze met je handen door elkaar te husselen. Meng ook de kruiden erdoor en bestrooi met zout en peper. Als je dit husselen en geklieder met olie lastig vindt op een bakplaat kun je het ook in een kom doen en de frietjes daarna over de bakplaat verdelen.

 

Bak de frietjes minimaal 25 minuten in de oven op 200 graden Celcius, tot ze een licht bruin beginnen te kleuren. Hussel om. Ik hou ervan als ze echt lekker knapperig worden, dus ik laat ze het liefst daarna nog eens 20-30 minuten zachtjes door roosteren in de oven op 160 graden Celcius. 

 

Laat even afkoelen en serveer met zelfgemaakte mayo. Extra lekker bij deze frieten: roer een klein beetje wasabi of sambal door de mayo, voor een pittig tintje. Hmm!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties