Gezonde glutenvrije & lactosevrije chocoladetaart
INGREDIËNTEN
Voor de taart
-
Cacaopoeder 70 gram
-
Bakpoeder 8 gram (1/2 zakje)
-
Kaneelpoeder snufje
-
Zout snufje
-
Eieren 6 stuks
-
Honing 170 gram
-
Vanille extract 2 theelepels
-
Olijfolie 125 milliliter
-
Kokosmeel 70 gram
Voor de frosting
-
Pure chocolade 300 gram
-
Kokosmelk 150 gram
Chocoladetaart, je zwakste punt. We weten het. Het is zó lekker, maar het kan zo slecht zijn. Gelukkig is hele pure chocolade, waar weinig suiker aan is toegevoegd, helemaal niet zo slecht. En daar kun je toevallig ook een hele lekker gezonde chocoladetaart van maken. Teresa van The Healthy Chef vond een recept uit waarin alleen cacaopoeder en pure chocolade wordt gebruikt. Ja, echt!
Met dit chocoladetaart recept maak je 6 tot 8 personen blij.
Dit is een verbeterde versie (november 2022) van het recept, omdat uit de reacties bleek dat de receptuur niet voor iedereen duidelijk genoeg was.
Recept voor gezonde chocoladetaart
Volg onderstaand recept voor het maken van een overheerlijke glutenvrije en lactosevrije chocoladetaart. Goed voor 6-8 porties!
Dit is een verbeterde versie (november 2022) van het recept, omdat uit de reacties bleek dat de receptuur niet voor iedereen duidelijk genoeg was. *Claartje
Voor de chocoladetaart
- 70 gram kokosmeel
- 70 gram cacaopoeder
- 6 eieren
- snufje zout
- 8 gram (1/2 zakje) bakpoeder (glutenvrij)
- 170 gram honing
- 125 ml olijfolie
- 125 ml kokosmelk
- (evt.) 2 tl vanille-extract
- (evt.) snuf kaneelpoeder
Voor de frosting van de taart
- Pure chocolade, 300 gram
- Kokosmelk, 100 gram
Zo maak je de chocoladetaart
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakvorm (bv. een springvorm met een diameter van 18 cm) met bakpapier.
Stap 1: Meng de droge ingrediënten: kokosmeel, cacaopoeder, bakpoeder, zout.
Stap 2: Meng de natte ingrediënten: eieren, honing, olijfolie, kokosmelk en vanille-extract. Gebruik bij voorkeur een garde (of mixer).
Stap 3: Schep de droge ingrediënten nu door de natte, terwijl je blijft roeren en omscheppen. Blijf mengen tot het beslag egaal en glad is.
Stap 4: Verdeel het beslag over een bakvorm (die je met bakpapier hebt bekleed in de voorbereiding). Bak 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.
Stap 5: Laat de taart goed afkoelen.
Stap 6: Maak de frosting. Smelt de chocolade voor de frosting au bain marie, of verwarm het kort in de magnetron. Meng. de gesmolten chocola met de kokosmelk en laat afkoelen, waardoor het stijver wordt. Bedek de afgekoelde taart ermee.
Variatietips voor de frosting van de taart
- Je kunt ook Griekse yoghurt gemengd met honing als frosting gebruiken.
- Meng 2 avocado’s met 30 gram cacaopoeder, 85 milliliter honing, een snufje zout en 1 theelepel vanillepasta in de blender met een beetje water voor een chocolade ganache.
Jij weet zeker al wat je als dessert voor het kerstdiner maakt?
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
INGREDIËNTEN
Voor de taart
-
Cacaopoeder 70 gram
-
Bakpoeder 8 gram (1/2 zakje)
-
Kaneelpoeder snufje
-
Zout snufje
-
Eieren 6 stuks
-
Honing 170 gram
-
Vanille extract 2 theelepels
-
Olijfolie 125 milliliter
-
Kokosmeel 70 gram
Voor de frosting
-
Pure chocolade 300 gram
-
Kokosmelk 150 gram
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
Hee,
Ik zou deze taart graag willen maken voor kerst.
Er staat alleen niet bij hoeveel kaneelpoeder en bakpoeder bij dit recept nodig is.
Groetjes!!
Hoi Linda, dat was inderdaad weggevallen bij de verhuizing naar de nieuwe Foodness website. Ik heb het opnieuw toegevoegd. Succes met het maken van de taart – en alvast Merry Christmas! 🙂
Hoi,
Ik vroeg me af moet er echt 1,5 eetlepel bakpoeder in? Het leek me zo veel…
Ik hoor het graag!
Groetjes, Marit
Ik denk echt dat het 1,5 theelepel bakpoeder moet zijn, heb hem namelijk gemaakt met 1,5 eetlepel bakpoeder zoals in het recept staat, maar hij is echt heel erg vies…
Hoi Marit,
Oh boy, dat is niet de bedoeling! Die 1,5 theelepel bakpoeder klopt wel; omdat kokosmeel vrij veel vocht op neemt lijkt het in verhouding veel, maar dat is nodig. Wanneer je een andere meelsoort dat kokosmeel gebruikt moet je de hoeveelheid ongeveer keer 3 doen. Maak je de taart dus bijvoorbeeld met tarwebloem of speltmeel, dan moet je daar 180 – 200 gram van gebruiken. Is het daar misschien mis gegaan?
Ik help je graag verder, want ik vind het heel vervelend als mijn recepten mislukken!
– Claartje
Hoi! Ziet er goed uit de taart! Ik wil m morgen maken alleen zie ik bij de ingredienten 65 gr kokosmeel staan en later bij de uitleg 35 gr (of 200 gr amandelmeel). Hoeveel gr kokosmeel moet ik nu gebruiken? Gr. Myrthe
Hoi Myrthe, goeie opmerking! Het is 65 gram, zoals het in de ingrediënten staat. Ik heb het ook in de tekst aangepast. Thanks – en succes met bakken 🙂
– Claartje
Heyy,
Ik ben bereid om de taart morgen te gaan maken hoeveel bakpoeder moet je gebruiken als je amandelmeel gebruikt??
ik hoor snel van je
Gr Chelynna
Ha Chelynna, je kunt het kokosmeel vervangen door 200 gram amandelmeel, dan heb je ongeveer 1,5 eetlepel bakpoeder nodig, oftewel 1,5 zakje van 7 gram! Succes 🙂 – Claartje
Hallo,
Ben nieuw hier. Waar vind ik de juiste hoeveelheden van bv chocoladetaart gluten en lactosevrij?
Ik zie niks. Zal wel aan mij liggen. Txx
Hoi Sabine,
Welkom! Alle ingrediënten staan rechtsbovenin op de website (als je die op een computer bekijkt). Het ligt niet aan jou hoor, ik krijg de vraag vaker 😉 Zie je ze nu?
Liefs Claartje
Ik wil deze taart graag bakken, maar:
Is het ook mogelijk om deze taart te maken met rijstemeel of boekweitmeel (dat heb ik toevallig in huis)
Hoi Rosita, dat kan zeker! Het is wel zo dat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan boekweitmeel of rijstmeel, dus ik zou een stuk meer gebruiken dan de 65 gram die staat aangegeven in het recept. Ik zou eerder gaan voor 200 gram – dezelfde hoeveelheid die ik aanraad bij mijn tip in het artikel geef voor een variatie met amandelmeel (ook 200 gram). Succes 🙂
Liefs Claartje
ik wil deze taart graag maken voor mijn verjaardag maar hoe lang is hij ongeveer houdbaar?
groetjes mira
Hoi Mira,
Sorry voor mijn late reactie – ik hoop dat ik nog op tijd ben! Taart is vaak het lekkerst als je hem binnen 1 à 2 dagen opeet. Als je hem even wil bewaren of bijvoorbeeld een dag van tevoren wil maken, zou ik adviseren om de frosting nog niet op de taart te doen.
Kortom: bak de taart ’s ochtends en eet hem ’s middags, of bak hem en eet hem de dag erna. En de frosting er dus pas opdoen een uurtje voor je gaat serveren 🙂
Succes!
Hoi hoi.. Die taart lijkt me echt mega lekker… Welke kokosmelk gebruik jij? En kan ik de honing ook vervangen?
Groetjes
Hoi Sanne, excuses voor mijn late reactie! Ik gebruik meestal kokosmelk van Go Tan, maar ook weleens van het AH huismerk. Honing kun je prima vervangen door een andere zoetmaker (stevia, suiker, kokosbloesemsuiker) als je de hoeveelheden maar naar rato aanpast. Van stevia heb je bv. maar 1/10e nodig van de hoeveelheid honing in het recept. Voeg de suiker of stevia in dat geval toe aan het mengsel met droge ingrediënten, dan blijft het recept verder hetzelfde!
Succes 🙂
Liefs Claartje
Hoi, ik wil graag dit gerecht maken, maar kan het zijn dat ik de ingrediënten niet zie staan? Ook de link naar the healthy chef is verdwenen. Dit is em denk ik : https://thehealthychef.com/blogs/recipes/gluten-free-naked-chocolate-cake?_pos=7&_sid=696457b37&_ss=r
Hi Anja,
Meestal zie je het ingrediëntenblok wanneer je een stukje naar beneden scrollt, of als je je scherm draait naar de brede stand (op tablet of smartphone). Ik heb de ingrediënten voor de zekerheid ook in de tekst van het recept uit geschreven. Bak ze!
Liefs Claartje
Dag Claartje, bedankt voor de aanpassing, nu zie ik alles. Wij deden dan maar de cake op de link die ik postte, maar dan smaakte vre-se-lijk (met amandeelmeel ipv kokosmeel) 🙂 Was die link juist, want de jouwe werkt niet meer en in het Engels recept stond geen kaneel en meer eieren… merci!
Hi Anja, het recept uit jouw link lijkt inderdaad op mijn recept, maar volgens mij zijn de hoeveelheden daar iets anders. Misschien heeft ze het opnieuw gemaakt en gepost?
Zelf heb ik deze chocoladetaart volgens mijn eigen recept al vaker gemaakt (met kokosmeel, niet met amandelmeel, omdat kokosmeel voor een meer fluffy cake zorgt) en dat ging heel goed! Je zou ook kunnen proberen iets meer honing (of suiker) toe te voegen?
Groetjes!
Mijn taart is even plat gebleven als het beslag.. Heb de oven niet geopend, is dit normaal?
Hi C,
Oh no, wat zonde! Het klinkt alsof je bakpoeder niet gewerkt heeft, waardoor het beslag niet gerezen is. Een reden kan zijn dat het bakpoeder klontert, wat je kunt verhelpen door het door het kokosmeel heen te zeven voor je het door het beslag mengt. Dan weet je zeker dat het goed verspreid door het beslag zit.
Je kunt ook een volgende keer het kokosmeel vervangen door 150 gram zelfrijzend bakmeel – daar zit al bakpoeder in, wat betekent dat het nog makkelijker rijst.
Succes!
Claartje
Hoi Claartje, ik heb precies de ingrediënten gebruikt zoals in jouw lijst. 150 g Kokosmeel wat er staat. Het werd geen glad beslag maar was een taaie klont. Toch in de oven gezet maar het komt niet omhoog. Kloppen de hoeveelheden in jouw recept wel? Ik baal er van, had zin in een lekkere taart en vind het zonde van de ingrediënten! Groetjes Irene
Hoi Claartje, zojuist heb ik de taart gemaakt, helemaal volgens jouw aanwijzingen en ingrediëntenlijst. Het beslag was niet glad, maar een plakkerige bol. Zijn de verhoudingen wel goed in je recept? Ik heb het in de oven gedaan, maar de taart kwam niet omhoog en was niet lekker. Moet er echt 150 g kokosmeel in? Ik vind het jammer van m’n taart, want ik had er zin in en ik vind het zonde van de verspilde ingrediënten. Weet jij misschien waar het aan ligt? Groetjes Irene
En nu zie ik in de comments dat iemand vraagt hoeveel kokosmeel er in moet en zeg je dat het 65 g is. Maar waarom staat het dan verkeerd in de ingrediëntenlijst? Wat jammer zeg….
En nu staat er 100g Kokosmeel? Ik wil hem nog altijd graag opnieuw maken omdat hij er zo lekkker uitziet. Wat moet het nu zijn? Alvast bedankt voor een reactie. Gr Irene
Hoi Irene,
Wat leuk dat je de taart geprobeerd hebt! Ik heb het recept toevallig onlangs zelf opnieuw gemaakt, omdat er vaker vragen kwamen over de hoeveelheden. Toen heb ik de hoeveelheid kokosmeel aangepast van 65 gram naar 100 gram, dat vond ik zelf de mooiste consistentie voor het beslag.
De 150 gram kokosmeel die er tot vanochtend in stond, was dus een foutje. Sorry! Een typefoutje van een van mijn redacteuren, die het meteen overal als 150 heeft ingevoerd. Inmiddels heb ik dat aangepast.
Wat ik jou zou willen aanraden, om de huidige taart te redden, is om aan jouw beslag met 150 gram kokosmeel toe te voegen: twee extra eieren, 1 extra theelepel (gezeefd bakpoeder), en als het dan nog een klont is 150 ml (plantaardige) melk. Tot je beslag weer minder klonterig en meer beslag-achtig is! Dan opnieuw bakken, dan komt het als het goed als cake uit de oven.
Heel veel succes 🙂
Liefs Claartje
Hoi Claartje,
Dank voor je reactie! Ik heb het in de tussentijd nog een keer geprobeerd vandaag, want zó’n zin in chocolade taart. Nu heb ik de 100g Kokosmeel genomen. Het dreigde weer een klont te worden. Toen heb ik 1 extra ei en een scheutje plantaardige melk toegevoegd. Hij is heerlijk geworden! Vooral ook met de heerlijke frosting. Binnenkort maak ik hem nog eens. Ik denk nml dat jouw eerste 65g het beste is en dat zal ik dan proberen. Ik zal je laten weten hoe dat was. Dankjewel en een fijn weekend! Groetjes Irene
Hey ,
Ik heb de chocoladetaart proberen te maken heb het recept gevolgd maar dit klopt toch niet totaal mislukt vind het zonde van al de toch niet goedkope ingrediënten is heg nu 35g kokosmeel of 100g of 65 g
1 raad pas dit recept aan of haal het gewoon van internet
Hi Raf,
He verdorie wat vervelend. Het bleek voor meer mensen niet duidelijk genoeg, dus ik heb de receptuur aangepast. Groetjes Claartje