logo
RECEPT

Gezonde glutenvrije & lactosevrije chocoladetaart

101214165226R179image.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de taart
Voor de frosting

Chocolade, je zwakste punt. We weten het. Het is zó lekker, maar het kan zo slecht zijn. Gelukkig is hele pure chocolade, waar weinig suiker aan is toegevoegd, helemaal niet zo slecht. En daar kun je toevallig ook een hele lekker gezonde chocoladetaart van maken. Teresa van The Healthy Chef vond een recept uit waarin alleen cacaopoeder en pure chocolade wordt gebruikt. Ja, echt!

Met dit recept maak je 6 tot 8 personen blij. Tip: je kunt de 65 gram kokosmeel ook vervangen door 200 gram amandelmeel. Kokosmeel neemt heel veel vocht op; de verhoudingen lijken misschien gek, maar het klopt echt!

Choco taart

Ingrediënten chocoladetaart

VOOR DE TAART
Cacaopoeder, 30 gram
Bakpoeder, 7 gram
Kaneelpoeder, 1/2 theelepel
Zout, snufje
Eieren, 4 stuks
Honing, 3 eetlepels
Vanille extract, 1 theelepel
Kokosolie, 60 milliliter
Kokosmeel, 65 gram

VOOR DE FROSTING
Pure chocolade, 300 gram
Kokosmelk, 150 gram

Bereidingswijze chocoladetaart

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Doe de droge ingrediënten (cacaopoeder, kokosmeel, bakpoeder, kaneelpoeder en zout) samen in een kom. Het lijkt weinig, maar het zijn de goede hoeveelheden!

Voeg de natte ingrediënten (eieren, honing, vanille en kokosolie) hier aan toe.

Mix dit tot een glad beslag.

Lepel het beslag in een (ingevette) taartvorm met een diameter van ongeveer 15-20 centimeter.

Bak de taart circa 40 minuten gaar in de oven op 160 graden Celsius.

Laat de taart afkoelen.

Smelt de chocolade voor frosting au bain marie, of verwarm het kort in de magnetron.

Meng de gesmolten chocola met de kokosmelk en laat afkoelen, waardoor het stijver wordt. Bedek de afgekoelde taart ermee.

 

Variatietips voor de frosting:
– Je kunt ook Griekse yoghurt gemengd met honing als frosting gebruiken.

– Meng 2 avocado’s met 30 gram cacaopoeder, 85 milliliter honing, een snufje zout en 1 theelepel vanillepasta in de blender met een beetje water voor een chocolade ganache.

 

Jij weet zeker al wat je als dessert voor het kerstdiner maakt?

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Linda says: 17th dec 14 2:11 pm

    Hee,
    Ik zou deze taart graag willen maken voor kerst.
    Er staat alleen niet bij hoeveel kaneelpoeder en bakpoeder bij dit recept nodig is.
    Groetjes!!

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hoi Linda, dat was inderdaad weggevallen bij de verhuizing naar de nieuwe Foodness website. Ik heb het opnieuw toegevoegd. Succes met het maken van de taart – en alvast Merry Christmas! 🙂

  • Marit Yvette Veendorp says: 17th dec 14 2:11 pm

    Hoi,

    Ik vroeg me af moet er echt 1,5 eetlepel bakpoeder in? Het leek me zo veel…
    Ik hoor het graag!

    Groetjes, Marit

    • Marit Yvette Veendorp says: 17th dec 14 2:11 pm

      Ik denk echt dat het 1,5 theelepel bakpoeder moet zijn, heb hem namelijk gemaakt met 1,5 eetlepel bakpoeder zoals in het recept staat, maar hij is echt heel erg vies…

      • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

        Hoi Marit,
        Oh boy, dat is niet de bedoeling! Die 1,5 theelepel bakpoeder klopt wel; omdat kokosmeel vrij veel vocht op neemt lijkt het in verhouding veel, maar dat is nodig. Wanneer je een andere meelsoort dat kokosmeel gebruikt moet je de hoeveelheid ongeveer keer 3 doen. Maak je de taart dus bijvoorbeeld met tarwebloem of speltmeel, dan moet je daar 180 – 200 gram van gebruiken. Is het daar misschien mis gegaan?
        Ik help je graag verder, want ik vind het heel vervelend als mijn recepten mislukken!
        – Claartje

  • Myrthe Greuter says: 17th dec 14 2:11 pm

    Hoi! Ziet er goed uit de taart! Ik wil m morgen maken alleen zie ik bij de ingredienten 65 gr kokosmeel staan en later bij de uitleg 35 gr (of 200 gr amandelmeel). Hoeveel gr kokosmeel moet ik nu gebruiken? Gr. Myrthe

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hoi Myrthe, goeie opmerking! Het is 65 gram, zoals het in de ingrediënten staat. Ik heb het ook in de tekst aangepast. Thanks – en succes met bakken 🙂
      – Claartje

  • Chelynna says: 17th dec 14 2:11 pm

    Heyy,

    Ik ben bereid om de taart morgen te gaan maken hoeveel bakpoeder moet je gebruiken als je amandelmeel gebruikt??

    ik hoor snel van je
    Gr Chelynna

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Ha Chelynna, je kunt het kokosmeel vervangen door 200 gram amandelmeel, dan heb je ongeveer 1,5 eetlepel bakpoeder nodig, oftewel 1,5 zakje van 7 gram! Succes 🙂 – Claartje

  • Sabine Stienaers says: 17th dec 14 2:11 pm

    Hallo,
    Ben nieuw hier. Waar vind ik de juiste hoeveelheden van bv chocoladetaart gluten en lactosevrij?
    Ik zie niks. Zal wel aan mij liggen. Txx

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hoi Sabine,

      Welkom! Alle ingrediënten staan rechtsbovenin op de website (als je die op een computer bekijkt). Het ligt niet aan jou hoor, ik krijg de vraag vaker 😉 Zie je ze nu?

      Liefs Claartje

  • Rosita says: 17th dec 14 2:11 pm

    Ik wil deze taart graag bakken, maar:
    Is het ook mogelijk om deze taart te maken met rijstemeel of boekweitmeel (dat heb ik toevallig in huis)

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hoi Rosita, dat kan zeker! Het is wel zo dat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan boekweitmeel of rijstmeel, dus ik zou een stuk meer gebruiken dan de 65 gram die staat aangegeven in het recept. Ik zou eerder gaan voor 200 gram – dezelfde hoeveelheid die ik aanraad bij mijn tip in het artikel geef voor een variatie met amandelmeel (ook 200 gram). Succes 🙂
      Liefs Claartje

  • mira says: 17th dec 14 2:11 pm

    ik wil deze taart graag maken voor mijn verjaardag maar hoe lang is hij ongeveer houdbaar?
    groetjes mira

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hoi Mira,
      Sorry voor mijn late reactie – ik hoop dat ik nog op tijd ben! Taart is vaak het lekkerst als je hem binnen 1 à 2 dagen opeet. Als je hem even wil bewaren of bijvoorbeeld een dag van tevoren wil maken, zou ik adviseren om de frosting nog niet op de taart te doen.
      Kortom: bak de taart ‘s ochtends en eet hem ‘s middags, of bak hem en eet hem de dag erna. En de frosting er dus pas opdoen een uurtje voor je gaat serveren 🙂
      Succes!

  • Sanne van der Hoek says: 17th dec 14 2:11 pm

    Hoi hoi.. Die taart lijkt me echt mega lekker… Welke kokosmelk gebruik jij? En kan ik de honing ook vervangen?

    Groetjes

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hoi Sanne, excuses voor mijn late reactie! Ik gebruik meestal kokosmelk van Go Tan, maar ook weleens van het AH huismerk. Honing kun je prima vervangen door een andere zoetmaker (stevia, suiker, kokosbloesemsuiker) als je de hoeveelheden maar naar rato aanpast. Van stevia heb je bv. maar 1/10e nodig van de hoeveelheid honing in het recept. Voeg de suiker of stevia in dat geval toe aan het mengsel met droge ingrediënten, dan blijft het recept verder hetzelfde!
      Succes 🙂

      Liefs Claartje

  • Anja T says: 17th dec 14 2:11 pm

    Hoi, ik wil graag dit gerecht maken, maar kan het zijn dat ik de ingrediënten niet zie staan? Ook de link naar the healthy chef is verdwenen. Dit is em denk ik : https://thehealthychef.com/blogs/recipes/gluten-free-naked-chocolate-cake?_pos=7&_sid=696457b37&_ss=r

    • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

      Hi Anja,
      Meestal zie je het ingrediëntenblok wanneer je een stukje naar beneden scrollt, of als je je scherm draait naar de brede stand (op tablet of smartphone). Ik heb de ingrediënten voor de zekerheid ook in de tekst van het recept uit geschreven. Bak ze!
      Liefs Claartje

      • Anja T says: 17th dec 14 2:11 pm

        Dag Claartje, bedankt voor de aanpassing, nu zie ik alles. Wij deden dan maar de cake op de link die ik postte, maar dan smaakte vre-se-lijk (met amandeelmeel ipv kokosmeel) 🙂 Was die link juist, want de jouwe werkt niet meer en in het Engels recept stond geen kaneel en meer eieren… merci!

        • Claartje says: 17th dec 14 2:11 pm

          Hi Anja, het recept uit jouw link lijkt inderdaad op mijn recept, maar volgens mij zijn de hoeveelheden daar iets anders. Misschien heeft ze het opnieuw gemaakt en gepost?
          Zelf heb ik deze chocoladetaart volgens mijn eigen recept al vaker gemaakt (met kokosmeel, niet met amandelmeel, omdat kokosmeel voor een meer fluffy cake zorgt) en dat ging heel goed! Je zou ook kunnen proberen iets meer honing (of suiker) toe te voegen?
          Groetjes!