logo
RECEPT

Gezonde kibbeling met zelfgemaakte ravigottesaus

041214121249kibbelingimage.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de ravigottesaus

Voor de afwisseling frituurde ik mijn zelfgemaakte kibbeling in kokosolie. Frituren is dan nog steeds zo ongeveer de meest ongezonde manier om eten te bereiden, maar af en toe moet het kunnen. Of kokosolie nu ontzettend gezond is of niet lees je hier. Je hebt niet heel veel kokosolie nodig om te frituren (gelukkig maar, anders was ik nu arm geweest). Ik deed ongeveer vier flinke eetlepels in een klein steelpannetje (zonder anti-aanbaklaag!). Een laagje olie van een centimeter is voldoende. Je kunt ook zonder thermometer heel makkelijk checken of de olie is heet genoeg is: als je er een broodkorstje in gooit moet dat binnen een seconde of 10 bruin verkleuren. Zo niet, dan moet je de olie nog wat langer op het vuur laten staan. 

 

Dit recept is goed voor een hoofdgerecht voor twee personen. Serveer met en salade en/of met gebakken aardappeltjes.

Snijd de kabeljauw in gelijke stukken. Dep droog met een vel keukenpapier, indien nodig. Kruid de vis met zout, peper en de gedroogde dille of het knoflookpoeder. 

 

Zet de kokosolie vast op het vuur in een klein steelpannetje (let op: gebruik liever geen pan met anti-aanbaklaag als je gaat frituren). Zoals ik hierboven als zei: je kunt ook zonder thermometer heel makkelijk checken of de olie is heet genoeg is: als je er een broodkorstje in gooit moet dat binnen een seconde of 10 bruin verkleuren. Zo niet, dan moet je de olie nog wat langer op het vuur laten staan. 

 

Meng in een kom het boekweitmeel met het ei en het water. Klop met een vork of met een garde tot een glad beslag. Breng op smaak met zout en peper. 

 

Haal de stukjes vis door het beslag. Gebruik een vork zodat je vingers niet onder het beslag komen te zitten. Zorg dat alle zijden bedekt zijn met beslag en leg de vis stukje voor stukje in de hete olie. Frituur niet meer dan 3 of 4 stukjes tegelijk; je hebt ruimte nodig om ze om te draaien. Na  2-4 minuten is de kant in de olie goudbruin verkleurd en draai je de eerste lading kibbeling om. Frituur nog 2-4 minuten. Schep de eerste batch met een schuimspaan uit de pan met olie en laat de kibbeling uitlekken op een bord met een laagje keukenpapier erop – daar trekt de overtollige olie in. Herhaal tot alle stukjes vis gefrituurd zijn.

 

Maak de ravigottesaus. Meng met een garde of met een staafmixer de eidooier, mosterd kruiden, kappertjes en een flinke snuf zout en peper en meng goed.

 

Nu komt het lastigste gedeelte! Voeg heel langzaam, al kloppend met de garde of al mixend met de staafmixer, de olijfolie toe. Begin druppel voor druppel. Als je ziet dat er een emulsie ontstaat voeg je de volgende druppel toe. Ga door tot er een dikke, lobbige mayonaise ontstaat. Roer er indien gewenst nog tafelzuur aan voe, bijvoorbeeld fijngesneden rode uitjes.

 

In de koelkast is zelfgemaakte ravigottesaus ongeveer een week houdbaar.

 

gezonde kibbeling, frituren, kokosolie, boekweitmeel

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties