logo
RECEPT

Gluten- en lactosevrije energiereep

050114115520reepimage.jpg
INGREDIËNTEN

Voor deze lekkere snack kun je verschillende noten gebruiken. Ik maakte een combi van pecannoten, amandelen en walnoten. Als je geen amandelmeel in huis hebt (dat in feite geen meel is maar bestaat uit fijngemalen amandelen – je kunt het kopen in de Foodness shop!) kun je ook een deel van de andere noten zo fijn malen dat het een kruim wordt; dat soort voor extra stevigheid in de repen. Voor een volledig lactosevrije reep moet je ook lactosevrije chocolade gebruiken als topping. De betere supermarkt heeft dat tegenwoordig in het assortiment. Een andere optie is om rauwe cacao nibs als topping over de energiereep te strooien en aan te drukken. Cacao nibs vind je ook in de Foodness shop.

 

Tip: Foodness lezeres Klazien maakte dit recept met kokosmeel in plaats van amandelmeel en vond het resultaat heel smakelijk. Dat kan dus ook! Kokosmeel vind je uiteraard ook in de Foodness shop.

 

Maak meteen een voorraadje van de repen. In de vriezer blijven ze nog zeker een maand goed. De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op 10-14 energierepen, afhankelijk van de grootte waarin je ze snijdt. Ik maakte er bite size blokjes van, daarvan kon ik er 20 maken met deze hoeveelheden.

Wie geen keukenmachine heeft maakt eerst een puree van de dadels met een staafmixer, door de dadels in kleine stukken te snijden en er 25 ml water aan toe te voegen – niet teveel, dan wordt je deeg te nat! Pureer tot je een puree zonder grote klonten hebt. Hak de noten zo fijn mogelijk en meng die door het deeg, evenals het amandelmeel, 1 eetlepel kokosolie, pindakaas, agavesiroop en geraspte kokos.

 

Bekleed een ondiepe schaal met bakpapier en verdeel het dadel-notenmengsel erover. Verdeel het goed over de hele schaal, zodat de energierepen straks overal even dik zijn. Druk goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel.

 

Laat de repen minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.

 

Maak intussen de chocoladetopping door de chocolade au bain marie te laten smelten, in een hittebestendige kom die je op een pan kokend water zet. Roer 1 eetlepel kokosolie door de chocola en roer tot je een gladde massa hebt. 

 

Haal de repen even uit de koelkast en spreid de chocolade erover. Zet de schaal daarna terug in de koelkast.

 

Snijd de repen na het opstijven in het gewenste formaat. Een deel bewaren? In de vriezer zijn de repen nog zeker een maand houdbaar. Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties