logo
RECEPT

Glutenvrij & lactosevrij: Healthy pannenkoeken in anti-aanbakpan zodat ze altijd lukken

151115212446tefalimage.jpg
INGREDIËNTEN
Ter garnering

De pannenkoek maffia, noem ik ze. Dat zijn alle fabrikanten die doen alsof je per sé een speciale pannenkoekenmix nodig hebt om goede pannenkoeken te maken, maar dat is verschrikkelijk grote onzin. Zo'n beslag kun je namelijk heel makkelijk helemaal zelf maken met meel, melk en ei. Wat namelijk écht het geheim is van het bakken van pannenkoeken die altijd lukken, dat is… *tromgeroffel*… de koekenpan die je gebruikt. Zorg dat je pan een knettergoede anti-aanbaklaag heeft, en je pannenkoek kan niet meer stuk. Letterlijk en figuurlijk.

 

tefal, advertorial, pannenkoek, spinazie, glutenvrij, lactosevrij, rijstmeel, anti aanbak, pan, thermo spot,

 

Voor deze groene pannenkoeken (een kwestie van wat spinazie door het beslag blenderen: hallo extra voedingsstoffen!) gebruikte ik de anti-aanbakpan van Tefal met een Thermospot. Da's handig, want die kleurt rood op het moment dat de pan de juiste temperatuur heeft om te gaan bakken. De juiste temperatuur is belangrijk omdat je bij een te hoge temperatuur voedingsstoffen gaat verliezen, en dat is natuurlijk zonde. Wel zo gezond dus, zo'n anti-aanbakpan met Thermospot. Persoonlijk vind ik het ook fijn dat een goede anti-aanbaklaag zorgt dat je minder vet of olie hoeft te gebruiken voor het bakken; net als grillen wordt bakken zo ineens een gezondere bereidingswijze. Ik heb ook een keramische pan (ook van Tefal, wat een toeval he? Mocht je geïnteresseerd zijn, ze zijn hier te koop), die ik vooral gebruik als ik vis of kip krokant wil bakken. (Lees hier welke pan je het beste kunt gebruiken voor welk gerecht!) Voor pannenkoeken, omeletten en snel roerbakken kun je juist weer beter een anti-aanbakpan gebruiken – dat is de allemansvriend die je bijna elke dag kunt gebruiken. De moeite waard om in te investeren, dus.

 

Nog een tip om je anti-aanbaklaag zo goed mogelijk te behouden: houd op met het afspoelen van de pan met koud water, vlak na het bakken. Mijn ex-vriendje deed dat altijd, en nu heb ik éindelijk bewijs dat dat helemaal verkeerd is: hierdoor help je de anit-aanbaklaag om zeep. Niet doen dus. Eerst laten afkoelen, dan pas afwassen, liefst met de hand. Zorg ook dat je houten of kunststof spatels gebruikt, want metalen hulpstukken schrapen over de anti-aanbaklaag en zorgen op den duur voor beschadigingen.

 

tefal, advertorial, pannenkoek, spinazie, glutenvrij, lactosevrij, rijstmeel, anti aanbak, pan, thermo spot

 

Omdat ik soms vind dat ik teveel zuivel en tarwe binnenkrijg kies ik voor deze pannenkoeken voor rijstmeel waar ik zelf een beetje bakpoeder aan toevoegde, maar je kunt een glutenvrije meelmix gebruiken (bijvoorbeeld van Schär), of gewoon met tarwemeel werken – liefst volkoren! Met dit beslag maak je 4 grote pannenkoeken, goed voor 2 porties als avondmaaltijd. Overigens at ik alle vier de pannenkoeken in mijn eentje op, maar toen zat ik zó vol dat het eigenlijk niet leuk meer was. Geen aanrader.

 

Oh, wil je zo'n pan winnen? Vul dan deze enquête in (inclusief je emailadres) en maak kans op één van de 10 pannen (5x keramisch en 5x anti-aanbakpan)!

Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en meng met een staafmixer tot een glad beslag. Zelf kieperde ik alle ingrediënten in mijn blender – werkt ook top. Je krijgt een knalgroen beslag door de spinazie, en het lijkt alsof het veel te dun is maar dat valt mee als je het gaat bakken!

 

Verwarm de pan vast op het vuur; dus zónder olie! Pas als de Thermo-Spot in het midden van de pan egaal rood kleurt is de pan heet genoeg om te gaan bakken; op dat moment voeg je pas olie toe. Omdat je eerst het spek kort aanbakt hoef je wat mij betreft overigens helemaal geen olie te gebruiken; dat komt al vrij uit het spek. 

 

Leg drie reepjes ontbijtspek (of 1/4 van het totaal aan ontbijtspek) in de koekenpan en laat 30 seconden bakken. Giet 1/4 van het beslag over de spekreepjes in de pan, en beweeg de pan tot het beslag gelijk verdeeld is.

 

Bak ongeveer 2-4 minuten, tot je aan de bovenkant ziet dat het beslag gestold is. Keer de pannenkoek en bak ook nog een minuut aan de andere kant. Herhaal nog 3 keer, of tot het beslag op is.

 

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties