logo
RECEPT

Glutenvrije American pancakes ‘ombre’ | Doe de test: gevoelig voor gluten?

American pancakes ‘ombre’ | Glutenvrij bakken - Foodness.nl
INGREDIËNTEN
Voor de American pancakes
Ter garnering

Een stapel American pancakes is van zichzelf natuurlijk al behoorlijke foodporn, maar het kan nóg fotogenieker. Op Pinterest zie ik weleens een stapel pannenkoeken in verschillende kleurschakeringen: ook wel ‘ombre’ genoemd. Dat moest ik natuurlijk zelf ook proberen! Omdat het stappenplan zo duidelijk mogelijk te maken voor jullie, heb ik er een video bij gemaakt. De truc voor een perfecte ‘ombre’ stapel pannenkoeken is namelijk om het beslag over vier verschillende kommetjes te verdelen, die je van licht naar steeds iets donkerder kleurt met een natuurlijke kleurstof. Ik gebruikte een poeder dat ‘Butterly Pea Powder’ heet en een donkerblauw-paarse kleur geeft aan voeding. Scroll naar beneden voor de video van dit recept!

Omdat ik bezoek over de vloer kreeg dat geen gluten mag eten, maakte ik deze versie van mijn American pancakes met de glutenvrije bakmix ‘Mix it’ van Schär. In principe is er niks mis met gluten, tenzij je er gevoelig of intolerant voor bent. Wist je dat ongeveer 170.000 mensen in Nederland een glutenintolerantie (coeliakie) hebben, maar slechts 30.000 mensen hiervan zijn gediagnosticeerd? Dan is er ook nog een groep mensen die gevoelig is voor gluten (glutensensitief), maar niet intolerant. Mocht je last hebben van vage klachten als hoofdpijn, een opgezwollen buik, diarree, vermoeidheid of huidproblemen, dan kán het zijn dat je gevoelig bent voor gluten. Doe deze online test om te kijken of je vermoeden klopt, dan kun je met de uitslag naar je huisarts stappen voor meer informatie!

American pancakes ‘ombre’ | Glutenvrij bakken - Foodness.nl

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een soort eiwitten die voorkomen in tarwe en andere glutenbevattende granen zoals rogge, gerst, spelt en kamut. Dat betekent dat alles waar tarwe of glutenbevattende granen in zitten, gluten bevat. Denk aan: brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, couscous, cake en taart. Sommige mensen krijgen klachten als ze producten met gluten eten. Maar daarin heb je verschillende vormen: coeliakie en glutensensitiviteit.

Wat is het verschil tussen coeliakie en glutensensitiviteit?

Bij coeliakie is er sprake van een intolerantie, die wordt aangetoond met een bloedtest. Wie glutenintolerant is heeft beschadigde darmen wanneer hij of zij gluten eet en kan zelfs geen sporen van gluten verdragen – ongeveer 1% van de mensen in Europa heeft hier last van. Wie geen aantoonbare intolerantie of beschadigde darmen heeft, maar wel last heeft van de klachten en symptomen die ik in mijn eerdere artikel over glutenvrij eten noemde, is glutensensitief. Minder of geen gluten eten helpt de klachten bij glutensensitiviteit te voorkomen. Wil je zeker weten dat je producten geen spoortje van gluten bevatten? Kies dan voor een merk dat gespecialiseerd in 100% glutenvrije producten, zoals Schär – dan weet je zeker dat je goed zit!

Ingrediënten glutenvrije American pancakes ombre

Voor 12 stuks / 3 personen

250 g kwark
3 eieren
100 gram bakmix Mix It van Schär
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
2 eetlepels natuurlijk kleurstofpoeder

Bereidingswijze glutenvrije American pancakes ombre

Meng eerst de natte ingrediënten in een kom: kwark + eieren. Klop door elkaar met een garde tot het een glad geheel is.
Meng de droge ingrediënten in een andere kom (bakmix, bakpoeder, zout). Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom met natte ingrediënten. Klop goed met de garde tot je een glad beslag hebt. Dit is je ‘basis’ beslag.

Verdeel het beslag over vier kommen, in gelijke hoeveelheden.
Roer het kleurpoeder los met een klein beetje water.
De eerste kom met beslag laat je blank, dus daar voeg je geen kleurstof aan toe. Voeg aan de tweede kom één theelepel kleurstof toe. Roer goed. Voeg aan de derde kom twéé theelepels kleurstof toe. Roer goed. Voeg aan de vierde kom drié theelepels kleurstof toe. Roer goed.

Verhit een klontje boter of scheutje olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Verdeel eerst het blanke beslag over de pan. Schep met een grote eetlepel het beslag voor drie pancakes in de pan: bij mij passen er altijd precies drie bij elkaar in de pan.
Bak de pancakes een paar minuten tot de bovenkant zo goed als gestold is (wanneer het beslag niet meer glimt). Draai om en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant.
Herhaal voor het beslag in alle kleuren.

Maak een toren van je pannenkoeken, waarbij je de meest donkergekleurde pannenkoeken onderop legt. Garneer de toren met aardbeien en blauwe bessen, poedersuiker en/of honing.

PS – Niet vergeten eerst een foto te maken en mij te taggen in het resultaat, afgesproken? 😉

American pancakes ‘ombre’ | Glutenvrij bakken - Foodness.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Schär. 

American pancakes ‘ombre’ | Glutenvrij bakken - Foodness.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties