logo
RECEPT

Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Als je mijn vorige twee artikelen over glutenintolerantie gelezen hebt ben je inmiddels een expert op het gebied van gluten. Toch? Test je kennis, en raad in welke etenswaren gluten verstopt zitten!

Lees ook:
-> Gevoelig voor gluten? 5 Signalen!
-> Het verschil tussen glutenintolerantie & tarweallergie

Test: welke van onderstaande producten bevatten gluten?

Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Antwoorden:

1. Melk: nee. Pizza: ja. Roomkaas: nee. Aardappelen: nee. Jam: kan gluten bevatten.
2. Ei: nee. Honing: nee. Fruit: nee. Zoute snacks: ja. Tarwe: ja.
3. Vis: nee. Taart & gebak: ja. Baguette: ja. Schaaldieren: nee. Wijn & schuimwijn: nee.

Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Antwoorden:

4. Rijst: nee. Gerst: ja. Mais: nee. Brood: ja. Worst: kan gluten bevatten.
5. Suiker: nee. Boter: nee. Noten: nee. Noedels: ja. Salade: nee.
6. Bier: ja. Vlees: nee. IJs: nee. IJs op een hoorntje: ja. Chocolade: kan gluten bevatten.

Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Zoals je ziet is het behoorlijk lastig om onderscheid te maken tussen glutenvrije en niet-glutenvrije producten. Als je je geen zorgen wilt maken over het al dan niet aanwezig zijn van gluten, kies dan voor volledig glutenvrije dingen! Bijvoorbeeld voor producten van Schär. Alle producten zijn volledig glutenvrij, en er zijn heel veel verschillende categorieën producten: brood, pasta, tussendoortjes, gebak & zoetigheid, ontbijtgranen, diepvriesproducten, bakproducten.

In de categorie tussendoortjes bedacht ik een fantastische borrelhap voor een feestje: een bladerdeegcirkel met een vulling van zelfgemaakte kruidenkaas! Gemaakt met glutenvrij bladerdeeg, die je bijvoorbeeld kunt serveren met zo’n lekker voedzaam Vital brood van Schär – want de kruidenkaas die je over hebt moet natuurlijk ook opgegeten worden!

Bladerdeeg cirkel met kruidenkaasvulling & Test je glutenkennis!

Bereidingswijze glutenvrije borrelhap

Laat het bladerdeeg van Schär minstens 3 uur lang ontdooien op kamertemperatuur. Dat is nodig omdat het anders breekt. Glutenvrij bladerdeeg is vrij broos, omdat gluten normaal zorgen voor elasticiteit in deeg. Als je dit bladerdeeg de tijd geeft om op temperatuur te komen is het bijna net zo goed te gebruiken als ‘normaal’ bladerdeeg!

Smelt de roomboter en roomkaas samen in een steelpannetje.

Hak alle verse kruiden zo fijn mogelijk. Roer de kruiden door het roomkaasmengsel. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.

Zet de kruidenboter met pannetje kort in de koelkast of vriezer zodat hij al iets steviger kan worden. Voor de volgende stappen is het prettig als de kruidenkaas niet vloeibaar is, maar ongeveer de structuur heeft van chocolademousse of zacht ijs.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden Celsius.

Pak een rol plastic folie.

Bladerdeeg cirkel met kruidenkaasvulling & Test je glutenkennis!Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Schep de kruidenkaas in een lijn op het plastic folie. Rol er een worst van, met een diameter van ongeveer 4 centimeter. Probeer de kruidenkaasworst ongeveer even lang te maken als de langste zijde van je plak bladerdeeg, want straks rol je het bladerdeeg eromheen.

Draai de uiteinden van de worst strak dicht, of leg er voorzichtig een knoopje in.

Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!Glutenvrije borrelhap: homemade kruidenkaas in bladerdeeg & Test je glutenkennis!

Leg de worst een uurtje in de vriezer (of een nachtje in de koelkast), tot de boter goed stevig is.

Pak het bladerdeeg erbij, en rol de roomkaas worst erin. Vouw en duw de zijkantjes dicht met je vingers, en doe hetzelfde met de naad aan de onderkant van de rol. Gebruik indien nodig een klein beetje water om de boel aan elkaar te plakken.

Bak de bladerdeegrol in 20 minuten gaar in de oven op 200 graden Celsius. Hij is klaar als de rol goudbruin verkleurd is aan de bovenkant.

Let op: de kruidenkaas is nu redelijk zacht / vloeibaar aan de binnenkant van de rol. Om een verbrande tong te voorkomen moet je de rol minstens een uur laten afkoelen!

Tip: Ik koos ervoor om de borrelhap een dag van tevoren te bereiden en te bakken in de oven. Een dag later sneed ik ‘m afgekoeld en wel in stukjes, die ik nog even kort onder de grill zette – voor een krokant bladerdeeglaagje.

Bladerdeeg cirkel met kruidenkaasvulling & Test je glutenkennis!

En dippen maar! Extra lekker met het meergranen Vital brood van Schär 🙂

vital

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties