logo
RECEPT

Glutenvrije & lactosevrije gevulde speculaas

031213124824Recept131speculaasimage.jpg
INGREDIËNTEN

Let op: de amandelspijs van bijvoorbeeld Dr. Oetker die je in veel supermarkten kunt kopen bevat sporen van gluten. Heb je een glutenintolerantie en kun je dus zelfs niet tegen sporen van gluten, dan kun je beter zelf amandelspijs maken. In deze video van Kookse.tv zie je hoe je dat doet, en bedenk dat spijs lekkerder wordt als het minimaal een dag kan liggen om de smaken in elkaar te laten trekken. Voorbereiding is key!

Voor mensen met een glutenallergie zijn sporen van gluten eigenlijk meestal geen probleem. (Lees hier meer over het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie, oftewel coeliakie). Wel is het noodzakelijk om een glutenvrij type meel te gebruiken. Ik gebruik graag een glutenvrij meelmengsel van Schär (Mix C; hier te bestellen) waarin maïszetmeel, maïsmeel en johannespitbroodmeel gemengd zijn.

Als je lactosevrij bakt gebruik je plantaardige boter, zoals Crisco. Als je geen lactosevrije gevulde speculaas maakt kun je in plaats daarvan gewoon roomboter gebruiken.

Glutenvrije & lactosevrije gevulde speculaas

Bereidingswijze gevulde speculaas

– Voorbereiding van het deeg –

Meng alle droge ingrediënten door elkaar: het glutenvrije meel, de basterdsuiker, het bakpoeder en de speculaaskruiden. Meng er ook een snuf zout door.

Snijd de boter of Crisco in kleine stukjes en kneed het door de droge ingrediënten. Kluts het ei, en voeg ook 1/3 van het ei toe. Kneed tot je een samenhangende deegbal hebt. Als het deeg heel erg plakkerig is voeg je nog iets meer meel toe. Wikkel de deegbal in plastic folie en laat hem minimaal een uur rusten in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg flexibeler en komen de smaken van het deeg straks beter tot hun recht.

 

– Bereiding van de gevulde speculaas –

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Haal de deegbal uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke delen. Kneed het enigszins warm zodat het weer soepel is. Leg allebei de delen deeg op verschillende stukken bakpapier. Duw het met je handen of met een deegroller plat, in een rechthoekige of ovale vorm. Zorg dat je plakken allebei dezelfde vorm en grootte krijgen: die vormen straks de onder- en bovenkant van je gevulde speculaas. Zorg dat je het deeg uitrolt tot het maximaal 4 millimeter dik is.

Kneed de amandelspijs los met 1/3 van het ei. Spreid de spijs uit over een van de twee deegplakken. Zorg dat het overal even dik is en spreid het uit tot de randen van het deeg. Leg de tweede deeglap bovenop de spijslaag. Dit doe je het makkelijkst door het met bakpapier en al (met de deeglap aan de onderkant) bovenop de spijslaag te leggen. Vervolgens ‘pel’ je het bakpapier van de bovenste deeglaag af. Druk de randen van de koek dicht, zodat er nergens spijs zichtbaar is.

Druk de blanke amandelen in de gevulde speculaas. Bestrijk de koek met 1/3 van het ei.

Bak de gevulde speculaas 18-20 minuten in de oven, tot hij goudbruin gekleurd is. Het deeg lijkt misschien in eerste instantie niet knapperig te zijn, maar als je de koek laat afkoelen wordt-ie dat vanzelf!

Eet smakelijk.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties