INGREDIËNTEN
Voor het cakebeslag
-
Glutenvrije bakmix 70 gram
-
Amandelmeel 30 gram (glutenvrij!)
-
Roomboter 90 gram (kamertemperatuur)
-
Suiker 90 gram
-
Eieren 2 stuks
-
Vanille extract 1/2 theelepel
Voor het glazuur
-
Poedersuiker 100 gram
-
Frambozen 50 gram (vers of ontdooid)
-
Citroensap 15 milliliter
Ook voor roze koeken of glacékoeken geldt: ze zijn nog veel lekkerder als je ze zelf maakt. Toen ik nog een kleine Claartje was waren de roze koeken mijn absolute lievelings. Elke middag na school mocht ik er van mijn vader eentje (een kleine) bij de thee. Als verrassing voor een vriendin met coeliakie maakte ik een glutenvrije versie van deze koeken, omdat zij intolerant is voor gluten. Dat was gelukkig heel makkelijk, want je kunt de meeste glutenvrije producten en bakmixen tegenwoordig gewoon bij Albert Heijn vinden.
Lees ook: Wat is coeliakie en wat zijn gluten?
Glutenvrij bakken is niet altijd even makkelijk, omdat gluten zorgen voor elasticiteit en stevigheid in baksels. Regulier tarwemeel (met gluten) simpelweg vervangen door een glutenvrije meelsoort zonder gluten (zoals bv. boekweitmeel of teffmeel) geeft niet altijd even goede resultaten. Daarom kies ik meestal voor een glutenvrije bakmix, waarin verschillende soorten glutenvrij meel zijn gemengd door mensen die daar over nagedacht hebben, zodat ze een zo goed mogelijk resultaat geven. Deze roze koeken maak ik daarom met de glutenvrije zelfrijzende bakmix uit de AH Glutenvrij lijn die o.a. bestaat uit mais- en aardappelzetmeel en rijstmeel. Voor extra smaak en smeuïgheid gebruik ik daarnaast ook een beetje amandelmeel. Amandelmeel is van nature glutenvrij, maar wordt vaak verwerkt in fabrieken waar het in aanraking komt met tarwemeel, waardoor het niet meer volledig glutenvrij is. Het amandelmeel uit de AH Glutenvrij lijn is wél volledig glutenvrij, dus ook geschikt voor mensen met coeliakie. Yay!
Bang dat je roze koek mislukt? Je kunt in hetzelfde glutenvrije schap ook een kant en klare versie scoren – als back-up 😉 Ook vind je er heel veel producten van andere echt goede glutenvrije merken zoals Barilla, Nairn’s (van die lekkere crackers!), MadeGood en Schnitzer. Bekijk het volledige assortiment op AH.nl/glutenvrij.
Nodig voor de roze koeken
Voor 6 koeken
Voor het cakebeslag
70 gram glutenvrij zelfrijzende bakmix AH
30 gram glutenvrij amandelmeel AH
90 gram boter (kamertemperatuur)
90 gram kristalsuiker
2 eieren
1/2 theelepel vanille extract
Voor het glazuur
100 gram poedersuiker
50 gram frambozen (vers of ontdooid)
15 ml citroensap
Zo maak je de glutenvrije koeken
Verwarm een heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
Vet een muffinvorm alvast in met een klein beetje boter.
Maak eerst het cakebeslag.
Klop de zachte boter en de kristalsuiker luchtig met een elektrische mixer of een keukenmachine. Mix zeker 3 minuten. Aan het begin is de boter waarschijnlijk nog vrij geel van kleur, na 3 minuten mixen met de suiker heeft het een lichtere kleur gekregen. Dan is het goed luchtig.
Voeg de eieren toe en mix opnieuw. Voeg ook het vanille-extract toe en mix opnieuw.
Zeef de 70 gram glutenvrije bakmix en 30 gram amandelmeel door het beslag. Mix tot je een stevig beslag hebt.
Schep het beslag in de ingevette muffinvorm. Schep de kuiltjes in de muffinvorm niet helemaal vol, want de cakejes zullen nog een klein beetje rijzen.
Zet de muffinvorm in de oven. Bak de cakejes 15 minuten op 180 graden.
Tip: wil je zeker weten dat ze niet teveel rijzen (omdat ze dan bol worden, waardoor ze minder op de originele glacékoeken lijken), dan kun je bakvorm afdekken tijdens het bakken. Een andere optie is om de bolle bovenkant na het bakken recht af te snijden (alle afsnijdsels mag je opeten!). Of je laat ze gewoon een beetje bol worden. Is net zo lekker!
– Recept gaat verder onder de afbeelding –
Maak nu de fondant.
Zet een zeef klaar boven een kom. Maak frambozenpuree door de frambozen door een zeef te duwen met een lepel, waardoor de pitjes en velletjes achterblijven – die gooi je weg. Er komt ongeveer een eetlepel aan puree uit, dat je opvangt in de kom.
Meng de frambozenpuree met het citroensap en de poedersuiker. Is het glazuur zo dik dat je het niet meer uit kunt smeren? Maak het dan iets dunner met een theelepeltje water.
Verdeel de fondant over de (goed afgekoelde) cakejes. Als de cakejes nog warm zijn smelt de fondant er meteen weer vanaf, dus wacht echt tot ze goed afgekoeld zijn.
Enjoy!
– Dit is een gesponsord artikel, gemaakt in samenwerking met Albert Heijn –
INGREDIËNTEN
Voor het cakebeslag
-
Glutenvrije bakmix 70 gram
-
Amandelmeel 30 gram (glutenvrij!)
-
Roomboter 90 gram (kamertemperatuur)
-
Suiker 90 gram
-
Eieren 2 stuks
-
Vanille extract 1/2 theelepel
Voor het glazuur
-
Poedersuiker 100 gram
-
Frambozen 50 gram (vers of ontdooid)
-
Citroensap 15 milliliter
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties