logo
RECEPT

Griekse salade met parelgort en gegrilde feta

151015003434parelgortimage.jpg
INGREDIËNTEN

Als je handen tijdens het fietsen van je polsen dreigen te vriezen, en je als je weer binnenshuis bent pas na 15 minuten weer iets kunt typen op je telefoon omdat je vingers dan pas weer op temperatuur zijn, dan weet je dat het koud is. Voorlopig zit ik echter nog in de ontkenningsfase wat de winter betreft, dus ik maakte vrolijk een zomerse Griekse salade. Met gegrilde feta en parelgort. Dat laatste is een graansoort die wat minder bekend is – en dus extra spannend. Dit recept is goed als lunch of lichte avondmaaltijd voor twee personen.

 

Parelgort is eigenlijk gewoon gerst (het soort graan waar ook bier van gemaakt wordt). Gerst wordt geslepen met een slijpmachine voordat wij het kunnen eten, en bij parelgort wordt er zoveel afgeslepen dat er een glanzend mooie en bijna perfect ronde korrel overblijft. In de supermarkt kun je de parelgort van Lassie vinden in het schap waar ook couscous en rijst staat. Probeer 't eens – en laat mij vooral weten wat je ermee maakt! Als je de hashtag #LassieParelgort gebruikt wanneer je je foto uploadt maak je bovendien kans op een kookworkshop én een diner voor twee bij restaurant Bolenius in Amsterdam. Tip: probeer eens risotto van parelgort – érrug lekker.

 

parelgort, lassie, salade, feta, grieks, recept, foodness

 

Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf kook ik granen altijd het liefst in bouillon, dat geeft meer smaak. Giet de parelgort af en laat tot gebruik staan met de deksel op de pan.

 

Breng de feta op smaak met de rozemarijn en tijm.

 

Vouw een vel aluminiumfolie om de feta heen (eerst even invetten met een klein beetje olie!). Leg op een warme grillplaat (of in een tosti-ijzer, of in een warme oven onder de grill) en verhit 3-5 minuten. Feta kaas blijft lekker stevig, maar er kan wel wat vocht vrijkomen. Zorg dus dat niet je hele grill/oven/tosti-ijzer vies wordt en vouw je aluminiumpakketje echt goed dicht.

 

Snijd de tomaten in stukjes en de komkommer in plakjes.

 

Verdeel de komkommer, tomaten en parelgort over twee borden. Verdeel daar de olijven over. Zelf vind ik het lekker om wat van de olie van de olijven over de parelgort te gieten, bij wijze van dressing. Dit hoeft natuurlijk niet, maar bedenk dat olijfolie vol smaak en goede vetten zit! Je kunt eventueel ook nog een paar blaadjes sla toevoegen, maar dat hoeft niet eens per se.

 

Peuter de feta uit zijn aluminium jasje, snijd de plak in tweeën en verdeel over de salades. Bon appetit!
 

 

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 
 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties