logo
RECEPT

Halloween recept: Risotto met pompoen en vanillezout

271015151026risottoimage.jpg
INGREDIËNTEN

Hoe het komt weet ik niet, maar als ik voor het eerst met mensen aan de praat raak gaat het gesprek vaak binnen een minuut of twee over eten. Waar het hart vol van is… Op het festival Mysteryland (of all places) raakte ik aan de praat met Rob – hoewel hij het grootste gedeelte van het praten voor zijn rekening nam. Zijn absolute lievelingsrecept: pompoenrisotto met vanillezout. Tja, als foodblogger kun je dan niets anders doen dan braaf in je telefoon typen wat daar allemaal in moet, zodat je het thuis zelf kunt namaken. Liefst nog nét iets beter dan het originele recept, uiteraard.

Zo gezegd, zo gedaan. In deze risotto bak je de helft van de pompoenblokjes mee in de risotto, en de andere vermaal je samen met de bouillon met een staafmixer of blender tot een puree van pompoen slash pompoensoep. Het resultaat is een heerlijke oranje risotto. Doet het ook heel goed met Halloween, overigens. Dit recept is goed als hoofdgerecht voor 2 personen.

 

Oh ja, dat vanillezout is gewoon een trucje. Ik gebruikte overigens zwart lavazout als basis voor mijn vanillezout – wit zout wordt dus niet zwart als je er vanille zout van maakt. Doe een paar dagen voor je de risotto maakt een open gesneden vanillestokje in een potje met zout. Laat een paar dagen luchtdicht afgesloten staan en voila: vanillezout! Dit trucje werkt overigens ook met suiker – wellicht een iets bekendere combi met vanille dan zout-met-vanille. Maar beiden zijn énig om een keertje te proberen. Yolo.

Vermaal de helft van de pompoenblokjes en de bouillon samen tot een puree slash pompoensoep. Ik gebruik een power blender van Solis, die kan ongekookte blokjes pompoen aan. Als je bang bent dat je blender dat niet trekt kun je de pompoenblokjes het beste eerst even 15 minuten koken.

 

Verhit een scheutje olie in een pan met een dikke bodem. 

 

Fruit de knoflook kort in de olie. Voeg de risottorijst toe en roer tot elke rijstkorrel bedekt is met een klein laagje olie. 

 

Voeg scheut voor scheut de pompoensoep toe en blijf af en toe roeren. Kieper ook de pompoenblokjes erbij die je heel gehouden hebt. 

 

Blijf de pompoensoep scheut voor scheut toevoegen en ga door tot alle bouillon op is. Blijf roeren. Hier word je heel zen van. Mark my words.

 

De risotto is gaar als al het vocht opgenomen en de rijst bijna beetgaar is (na een minuut of 20). Haal op dat moment de pan van het vuur. Roer er indien gewenst 1 of 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas door.

 

Verdeel de risotto over twee borden. Rasp er nog een beetje extra parmezaanse kaas over. Maak af met een snufje vanillezout. Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties