logo
RECEPT

Hartige crème brulée met asperge (ja, echt)

Hartige crème brulée met asperge (ja, echt)
INGREDIËNTEN

Je vindt het waarschijnlijk ontzettend raar en/of vies klinken, de combinatie van crème brulée met asperge. Dat snap ik, want het klinkt alsof je groente door een dessert doet. Toch raad ik je aan het een keertje te proberen, want ik proefde dit gerecht zelf in restaurant in Wenen en ik was er ondersteboven van. Denk aan asperges met roomsaus; dat klinkt ook lekker toch? Hou dat idee vast, alleen steken we het nu in een ander jasje.

Je vraagt je misschien af wat ik daar deed, in Wenen. Goeie vraag! Ik was door Nissan uitgenodigd om de nieuwe versie van de X-Trail en de Qashqai uit te proberen. En een beetje offroad rond te crossen. En te beoordelen of het restaurant wat ze voor de trip hadden uitgezocht een beetje aan mijn maatstaven kon voldoen. Nou mannen, jullie zijn geslaagd. Ten eerste qua auto: ik was al van van de X-Trail, maar nu weet ik zeker dat ik een keer op surf trip moet door Zuid Europa met mijn surfplankjes in de auto (past makkelijk), en ik wil ook een keer op autosafari om nog meer off road te crossen en de 4-wheel-drive functie te testen. Zo’n witte of smurfenblauwe versie van de X-Trail wil ik dan graag, kan dat? 😉

Nissan

Ten tweede geef ik ook het food gehalte van mijn tripje naar Wenen een ruime voldoende. Je zou denken dat automensen teveel bezig zijn met routes en pk’s en de grootte van hun velgen, maar niets is minder waar. Hotel Meliá (het hoogste hotel van Wenen – voor minder doe ik het niet) had een restaurant op de 57e verdieping. Met een uitzicht over het hele dal kon ik dus mijn asperge creme brulee verorberen. (Dat zeg ik vooral omdat het zo leuk klinkt; in werkelijkheid zat ik met mijn rug naar het raam en bestond het uitzicht uit mijn overbuurman. Ach.)

Goed, die crème brulée. Ik maakte mijn eigen variant, en die kun jij ook! Crème brulée voor beginners. Met asperges. Doet u mee?

Hartige crème brulée met asperge (ja, echt)

Bereidingswijze hartige crème brulée met asperge

Tip: ik kookte een dag van tevoren witte asperges voor het avondeten, en bewaarde een beetje van dat kookvocht. Als je dat iets laat inkoken tot je 50 milliliter overhoudt heb je precies genoeg om deze crème brulée een mooie aspergesmaak te geven!

Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius.

Snijd de vanillepeul open in de lengte met een scherp mes. Schraap de merg eruit.

Voeg de vanillemerg toe aan de room, samen met het snufje zout en en het ingekookte vocht van de asperges. Voeg eventueel ook een laurierblaadje toe – vond ik zelf wel lekker. Verwarm tot de room, maar laat het niet te heet worden, en al zeker niet koken.

Kluts de eierdooiers samen met de suiker op met een garde of een mixer, tot ze luchtig en licht schuimend geworden zijn.

Voeg de opgewarmde room toe aan de eierdooiers en meng goed met een garde – de eierdooiers beginnen nu al langzaam met garen door de warme room! Voeg nu ook de in hele kleine stukjes gesneden asperge toe. Als je een laurierblaadje aan de room had toegevoegd, vis je dat er nu weer uit.

Verdeel de crème over de twee ovenbestendige bakjes (of vier, als je liever kleinere porties maakt). Zet de bakjes in een grote ovenschaal die je voorzicht vult met water (waardoor de crème au bain marie gaar wordt). Let op dat het water niet te hoog staat: er mag geen water in de bakjes crème brulée lopen!

Zet de ovenschaal minstens een uur in de oven. De crème moet stollen.

Als de crème gestold is haal je de ovenschaal uit de oven. Het water heb je niet meer nodig. De kleine bakjes crème brulée zet je in de koelkast, om een paar uur op te laten stijven.

Vlak voor het serveren:
Verdeel nog 2 extra theelepels suiker over de crème. Met een brander laat je de suiker smelten, tot het een karamelkleurig laagje vormt bovenop de crème – dat is het brulée element van het gerecht.

Serveer direct.

Enjoy!

Hartige crème brulée met asperge (ja, echt)

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties