logo
RECEPT

Gezonde appeltaart zonder suiker, tarwe en lactose

gezonde appeltaart
INGREDIËNTEN
Voor de bodem
Voor de vulling

Wat is gezond? Gut, daar zou ik een boek over kunnen volschrijven, en dan nog komt daar geen eenduidig antwoord uit voort. Simpelweg omdat gezond op meerdere manieren te interpreteren is; het is kortom voor iedereen anders.

Vandaag maken we een appeltaart! Die is van alle tijden, een echte allemansvriend. Wist je trouwens dat de oorsprong van de appeltaart ligt in Limburg? Weer wat geleerd. Ik noem deze appeltaart gezond omdat er 1) geen geraffineerde suikers in zitten, maar alleen natuurlijk suikers uit dadels. Ook zit er 2) geen geraffineerde (tarwe)bloem in, maar een zelfgemaakt meel van amandelen, macademia- en pecannoten. Omdat ik kokosolie gebruik zitten er bovendien 3) geen dierlijke vetten zoals (room)boter in de taart.

“Yes!”, hoor ik je denken, “dus ik kan éxtra veel van deze taart eten zonder dik te worden, want hij is gezond!”

NEE.

Zo werkt het dus niet.

Dadels, noten en kokosolie zijn dan wel natuurlijk en ‘gezonde’ ingrediënten, maar ze bevatten veel calorieën. Dus ja, als je deze hele taart in je eentje opeet, word je daar dik van, ja. Waarom zou je dan toch deze gezonde versie maken? Omdat deze taart veel meer voedingsstoffen bevat (vitamines, mineralen, gezonde vetten, vezels) dan een supermarkttaart, en mínstens zo lekker is. Maar, helaas helaas, eet ook deze gezonde appeltaart met mate.

recept voor gezonde appeltaart

Nodig voor gezonde appeltaart

Deze taart maakte ik in een springvorm met een diameter van 24 cm. Je hebt in totaal 150 gram noten nodig voor de korst van de taart, maar welke variant je gebruikt maakt niet zo heel veel uit. In plaats van de hoeveelheden in het recept zou 75 gram hazelnoten + 75 gram walnoten bijvoorbeeld ook prima kunnen.

VOOR DE BODEM
Macadamia noten, 50 gram
Amandelen, 50 gram
Pecannoten, 50 gram
Kokosolie, 2 eetlepels
Pindakaas, 2 eetlepels
Dadels, 250 gram (zonder pit)

VOOR DE VULLING
Appel, 600 gram (stevig: Goudreinette of Jonagold)
Gemengde noten, 75 gram (ter garnering)
Citroensap, 3 eetlepels
Kaneelpoeder, 1 eetlepel
Rozijnen, 50 gram (liefst geweld in warm water)
Agavesiroop 20 milliliter (indien gewenst)

Ik vermaalde de noten eerst tot een meel in mijn supersonische Solis Extreme Power Blender, maar dat lukt alleen als je écht een sterke blender hebt. Het is aanrader, zeker als je vaker taarten bakt. Als je die niet hebt kunt je ook 150 gram amandelmeel gebruiken, dat kun je bij veel winkels en supermarkten tegenwoordig kant en klaar kopen. Zie hier het stappenplan voor het maken van deze gezonde appeltaart.

Bereidingswijze gezonde appeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Haal indien nodig de pitten uit de dadels. Vet de springvorm in met een beetje kokosolie.
  2. Maak eerst meel van de noten. Ik gebruik, zoals ik hierboven al aangaf, hiervoor altijd mijn supersonische Solis Extreme Power Blender, maar noten vermalen tot meel (of notenpasta) lukt alleen als je écht een sterke blender hebt. Als je die niet hebt kun je (optie 2) ook 150 gram amandelmeel gebruiken, dat kun je bij veel winkels en supermarkten tegenwoordig kant en klaar kopen. Je kunt (optie 3) de noten ook gewoon in hun geheel in de keukenmachine doen, dan krijg je een wat grover beslag.
  3. Heb je een keukenmachine? Meng dan alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot je een fijn en kruimig deeg hebt.
  4. Wie geen keukenmachine heeft maakt eerst een puree van de dadels met een staafmixer, door de dadels in kleine stukken te snijden en er 25 ml water aan toe te voegen – niet teveel, dan wordt je deeg te nat! Pureer tot je een puree zonder grote klonten hebt. Hak de noten zo fijn mogelijk en meng die door het deeg, evenals de kokosolie en de pindakaas.
  5. Druk het deeg stevig aan in de springvorm, waar je een bakpapiertje op de bodem hebt gelegd. Duw het ook enigszins tegen de rand van de springvorm omhoog, zodat je een opstaand randje van een of twee centimeter krijgt.
  6. Maak vervolgens de vulling. Snijd 1 of 2 appels ze in partjes, die je vervolgens in dunne plakjes snijdt. Die gebruik je voor de bovenkant. Snijd de overige appels in zo klein mogelijk blokjes; lekker hakken! Meng de appels met citroensap, kaneel en als je van zoet houdt ook met agavesiroop.
  7. Meng ook nu de rozijnen erdoor als je die wilt gebruiken. Verdeel de appelstukjes over de bodem: eerst stort je de kleine blokjes over de bodem en druk je ze aan, vervolgens schik je de dunne partjes in een waaier over de appelstukjes. Strooi de noten erover ter garnering en voeg nog een snuf kaneel toe. Ze de taart 25-30 minuten in de oven op 180 graden om zachte, warme stukjes van je appelpartjes te maken.
  8. Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen, zodat de bodem wat steviger wordt – als de taart net uit de oven komt is de bodem/korst nog wat slap. Hoe langer je ‘m laat staan, hoe steviger (en lekkerder!) de korst wordt. Maak de taart dus gerust een dag van tevoren.
  9. Serveer met een dot magere kwark en wat granaatappelpitjes. En nu lekker genieten van deze gezonde appeltaart!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties