logo
RECEPT

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht
INGREDIËNTEN

Klassieker wordt het niet: bij kerst hoort kalkoen. Om het ook nog een beetje feestelijk te houden kies je natuurlijk een kalkoen die een goed leven heeft gehad. Van boer Anton bijvoorbeeld, die zijn kalkoenen in Rijkevoort lekker buiten laat lopen, geen antibiotica gebruikt en natuurlijke voeding geeft. Nu heb je waarschijnlijk – net als ik – nog nooit eerder een hele kalkoen klaargemaakt. Dat maakt niet uit, als je het maar een beetje makkelijk maakt voor jezelf! Ik doe het voor en geef een heleboel tips. Welkom bij kalkoen bereiden voor dummies!

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht

Tip 1: Kies voor een panklare kalkoen. Die is al kaalgeplukt en kun je zelf vullen. O.a. te bestellen bij Koopeenkalkoen.nl! Je kunt ook kiezen voor ontbeende kalkoen: dan zijn alle botten er al uit gehaald (behalve de vleugels en de poten, daardoor blijft de kalkoen zijn vorm houden). Daardoor kun je straks makkelijk plakjes snijden van de borst.

Tip 2: Gebruik een vleesthermometer. Hiermee kun je de kerntemperatuur checken van de kalkoen, wat aangeeft of die gaar is of niet. Omdat elke kalkoen en elke oven anders is, is een vleesthermometer veel preciezer dan een gemiddelde oventijd.

Tip 3: Check van tevoren of je oven groot genoeg is voor die hele kalkoen. Dat klinkt misschien als een overbodige tip, maar een flinke kalkoen kan wel 40 cm. lang en tot 20 cm. hoog zijn. Vraag (of meet) de afmetingen van je kalkoen, en check of dat past in jouw oven en braadslee!

Wil je het jezelf écht makkelijk maken, kies dan de ontbeende én reeds gevulde kalkoen van Koopeenkalkoen.nl. Dan wordt de ontbeende kalkoen van boer Anton (ingevroren) bij je thuis bezorgd, krijg je er een vleesthermometer bij én is de kalkoen zelfs al gevuld met een vulling van o.a. kalkoengehakt, gedroogd fruit zoals pruim en abrikoos, knoflook, sjalot, kruiden. 

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht

Ingrediënten 

1 kalkoen van ongeveer 5 kilo, uitgebeend

1 kilo vulling (indien nodig)

50 gram roomboter

Peper & zout

 

Bereidingswijze kalkoen bereiden

Laat de kalkoen eerst ontdooien, als die bevroren is aangeleverd (zoals bij mijn kalkoen van Koopeenkalkoen.nl). Dit doe je door de kalkoen 48 uur lang in de koelkast te zetten. Na het ontdooien moet je de kalkoen binnen 4 dagen bereiden!

Ontdooide kalkoen + vleesthermometer

Haal de kalkoen en de roomboter een half uurtje voor je gaat beginnen uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Leg je vleesthermometer vast klaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een braadslee op de bodem van de oven. De kalkoen komt straks op een rooster boven de braadslee, zodat het vocht uit de kalkoen in die braadslee kan lekken. Vet het rooster voorzichtig in met een beetje olie of boter.

Dep de kalkoen droog met keukenpapier.

Gebruik je een kalkoen die al een vulling heeft (zoals ik), dan kun je deze stap overslaan. Gebruik je een kalkoen zonder vulling, dan is dit het moment om hem te vullen. Tussen de poten zit een gat aan de achterkant, waar je met je hand in kunt. Zorg dat de kalkoen goed gevuld is en duw aan. Bind indien nodig de pootjes bij elkaar aan de achterkant, zodat de vulling beter blijft zitten. Kijk hier voor een recept voor zelfgemaakte vulling.

Smeer de kalkoen in met de zachte roomboter. Ik doe dit het liefst met mijn handen! Bestrooi de kalkoen met zout en peper. TIP: je kunt ook kruidenboter gebruiken om de kalkoen mee in te smeren.

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht - Foodness.nl

Kalkoen ingesmeerd met kruidenboter

Steek de vleesthermometer in de kalkoen, tussen de poot en de borst in. Het is belangrijk dat het puntje van de thermometer in het midden van de kalkoen zit, zodat je de kerntemperatuur van de kalkoen kunt aflezen.

Zet de kalkoen in de oven. Let op dat het gebraad de bovenkant van de oven niet raakt, maar nog wat ruimte overheeft!

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht - Foodness.nl

Steek de vleesthermometer tussen de poot en de borst

Rooster de kalkoen 20 minuten op 200 graden Celsius: het ‘voorbakken’. Verlaag de temperatuur daarna naar 120 graden Celsius. Op deze temperatuur rooster je de kalkoen nog 2,5 uur: het langzame garen. 

TIP: Zet de oven na 20 min garen op 200 graden Celsius even open, zodat de oven snel afkoelt naar 120 graden Celsius voor de laatste 2,5 uur. Als je te lang op een hoge temperatuur roostert is de kans groter dat je kalkoen te hard gaat en droog wordt.

Check tijdens de baktijd van 2,5 ongeveer elk uur hoe je kalkoen eruit ziet. Schuif de oven voorzichtig open, lepel een beetje bakvocht uit de braadslee onder de kalkoen, en schep dat ruim over het gevogelte. Dit maakt de kalkoen extra sappig. 

TIP: Is de bovenkant al hard aan het verkleuren? Dek de kalkoen dan af met aluminiumfolie als je hem terug de oven in schuift, zodat de bovenkant niet verbrandt.

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht - Foodness.nl

Na 20 minuten in de oven op 200 graden Celsius

Wanneer is je kalkoen gaar?

Als de thermometer een kerntemperatuur van 70 graden Celsius aanwijst is je kalkoengebraad gaar. Check dit voor de zekerheid door met een satéprikker in de kalkoen te prikken. Prik in de zij van de kalkoen en in de poot. Als hij gaar is komt er een helder sap uit, dan is het goed! Is het sap uit de kalkoen nog echt troebel, schuif hem dan nog even terug in de oven. 

Laat de kalkoen buiten de oven 15 minuten rusten, terwijl je hem bedekt met aluminiumfolie. 

Serveer de kalkoen door de vleugels van de vogel te snijden. Die zet je erbij op een apart bord. Van de borst inclusief vulling kun je mooie plakken snijden aan tafel. Gebruik een lang scherp mes en probeer niet de ‘hakken’. Serveer de kalkoen op de klassieke manier met een schaal geroosterde spruitjes, aardappelpuree en cranberrycompote. Of ga voor een eigentijdse variant met bv. geroosterde schorseneer of aardpeer en een groene kruidensalade.

Smullen maar!

Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Koopeenkalkoen.nl. Bedankt voor jullie input en informatie!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties