logo
RECEPT

Herfstcakejes met pompoenpuree & five spice kruiden

Herfstcakejes met pompoenpuree & five spice | Bakken met 3-in-1 oven
INGREDIËNTEN
Voor de cakejes
Voor de topping

Vind je het gek klinken: bakken met pompoen? In de VS is het heel normaal: pumpkin pie is daar een klassieker die rond Halloween overal opduikt. Dat is geen toeval, want pompoen is een heerlijk herfstproduct, dat wij ook gaan gebruiken voor deze herfstige cakejes!

Je leest het goed: ik zeg ‘wij’. Ik maakte ze namelijk niet in mijn eentje, maar dook samen met ATAG-chef Tim de keuken in! Mijn gloednieuwe eigen keuken, welteverstaan. Daarin zit namelijk de 3-in-1 oven die we goed kunnen gebruiken voor dit recept. We maken gebruik van de stand op de oven die hetelucht combineert met stoom, en dus eigenlijk een reguliere en stoomoven in één is. (Omdat er ook nog een magnetron functie op de oven zit, heet hij 3-in-1 oven. Snapt u?)

Herfstcakejes met pompoenpuree & five spice | Bakken met 3-in-1 oven

Door gebruik te maken van stoom tijdens het bakproces, worden rijzende gerechten en eiergerechten extra luchtig omdat er geen vocht aan onttrokken wordt. Een reguliere heteluchtoven (dus zonder stoom) onttrekt juist wél vocht aan alles wat je erin bakt, en droogt dus eigenlijk alles uit. Dat is niet erg, maar deze pompoencakejes willen we juist lekker luchtig en zacht bakken. Met stoom, dus!

Zien is geloven, daarom maakten Tim en ik een video van onze kooksessie. Die kun je hieronder bekijken!

Voor de pompoencake

voor 12 (cup)cakes

250 gram pompoenblokjes / 125 gram pompoenpuree
75 zachte roomboter
75 gram fijne suiker
2 eieren
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl five spice poeder
6 blokjes fudge

Voor de topping

6 eetlepels Griekse yoghurt
1 eetlepel poedersuiker
snufje five spice poeder

Nodig:
muffin bakvorm
papieren vormpjes

Herfstcakejes met pompoenpuree & five spice | Bakken met 3-in-1 oven

Zo maak je pompoencakejes

Maak eerst de pompoenpuree. In de magnetron is de pompoen (in een schaal met een beetje water, afgedekt met magnetronfolie) in 5 minuten zacht en gaar. Je hoeft ‘m niet eens in hele kleine stukjes te snijden; een paar grote stukken werkt ook prima!
Pureer de pompoen indien nodig tot een puree met een staafmixer.

Verwarm de oven voor. Gebruik je de 3-in-1 oven van ATAG, dan verwarm je de oven voor op de combinatiestand van heteluchtoven met stoom. Kies stoomniveau 2, met een temperatuur van 180 graden Celsius.
Gebruik je een gewone heteluchtoven, verwarm je oven dan voor op 180 graden Celsius en zet een (ovenbestendig) bakje gevuld met water op de bodem van je oven. Dit zorgt ervoor dat je cakejes mooi rijzen en lekker smeuïg blijven!

Klop de zachte boter en suiker samen tot een luchtige massa. Gebruik een keukenmachine of mixer, en mix zo’n 5 – 10 min. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe aan je beslag. Mix opnieuw minstens een minuut tot je een egaal beslag hebt.

Voeg het zelfrijzend bakmeel toe aan je beslag, evenals de pompoenpuree.

Het five spice poeder kun je het beste eerst myoteren (tip van Tim!) wat betekent dat je de specerij verhit in een klein beetje boter of olie. Hiervoor laat je een klein beetje boter smelten en op een laag vuur ’trekken’ de specerijen vanzelf in de vetstof. Neem er zeker twee minuten de tijd voor. Je hebt geen haast!

Voeg het gemyoteerde five spice poeder toe aan het beslag en roer nog een laatste keer goed door.

Verdeel 12 papieren vormpjes over een muffinblik. Dit zorgt ervoor dat de cakejes stevig blijven én niet plakken aan de bakvorm.
Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes.
Duw een half blokje fudge in het midden van elk cakeje.

Herfstcakejes met pompoenpuree & five spice | Bakken met 3-in-1 oven

Bak de pompoencakejes in 20 minuten gaar op 180 graden, bij de 3-in-1 oven op de stand die de heteluchtoven combineert met de stoomfunctie.

Haal de cakejes uit de oven (let op: er komt een wolk stoom uit de oven, dus open de deur voorzichtig!) en laat ze volledig afkoelen voor je verder gaat met de topping.

Roer de Griekse yoghurt los met de poedersuiker. Schep een halve eetlepel topping op elk cakeje. Bestrooi met een snufje five spice poeder. Voila!

pompoen cakeje herfst

– Dit recept maakt deel uit van mijn partnership met ATAG. Mijn mening blijft ongezouten, mijn enthousiasme is altijd oprecht. –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties