logo
RECEPT

Hot pot: zelf vlees en vis koken in bouillon

050515141438hotpotimage.jpg
INGREDI√čNTEN
Voor de bouillon
Voor de hot pot

In feite eet je hot pot op dezelfde manier als kaasfondue. Je zet een grote pan met bouillon op tafel, samen met een grote schaal met ingrediënten die je kunt koken in de bouillon. Mogelijke ingrediënten zijn bv. plakjes rundvlees, garnalen, tofu, stukjes vis (andere zeevruchten zoals octopus en zeeschelpen zijn ook bijzonder lekker), eieren die je kunt koken in de bouillon, (glas)noedels, dumplings, in dunne sliertjes gesneden wortel en kool, tomaat, paksoi, paddenstoelen, etc. Er staan bewust geen hoeveeldheden bij de ingrediënten voor de hot pot, omdat dat afhankelijk is van het aantal deelnemers (2-6). Ga uit van 75 gram eiwit (vlees, vis, tofu) per persoon, en ga los wat groenten betreft!

 

Iedereen aan tafel heeft een eigen soepkommetje en schept daarin de door hem of haar zelf gekookte ingrediënten, samen met wat bouillon, zodat je steeds opnieuw je eigen noedelsoepje maakt. De bouillon wordt het allerlekkerst als je de Aziatische smaakmakers gebruikt die ik in het recept noem. De meeste ingrediënten zijn bij Aziatische supermarkten en toko’s te krijgen. Mocht je niet alles kunnen vinden dan kun je de hot pot ook met minder smaakmakers maken, maar probeer in ieder geval de tamarindepasta, vissaus, chilipeper en het limoensap toe te voegen aan de bouillon. 

Verhit een scheut olijf- of kokosolie in een grote pan met een dikke bodem. Fruit hierin de knoflook, gember, lente uitjes, tamarindepasta en chilipepers voor een minuut of drie. Voeg de vissaus, bruine suiker en het limoensap toe en roer nog even door. 

 

Voeg de bouillon toe en laat een half uur pruttelen. Proef of de smaak goed is en voeg indien gewenst nog iets meer van een bepaalde smaakmaker toe. Meer zuur? Tamarindepasta. Meer zoet? Bruine suiker. Meer zout? Vissaus. Meer pit? Chilipeper.

 

Schik, terwijl de bouillon staat te pruttelen, de hoofdbestanddelen voor je hot pot op een grote schaal. Mogelijke ingrediënten zijn bv. plakjes rundvlees, garnalen, stukjes vis (andere zeevruchten zoals octopus en zeeschelpen zijn ook bijzonder lekker), eieren die je kunt koken in de bouillon, (glas)noedels, dumplings, in dunne sliertjes gesneden wortel en kool, paksoi, paddenstoelen, etc.

 

Je eet hot pot zoals kaasfondue: zet de pan met bouillon op tafel op een brander, zodat de bouillon lekker blijft pruttelen. Serveer de schaal met ingrediënten ernaast, zodat iedereen zelf zijn of haar gerecht kan koken in de bouillon. Leg er ook een kleine soeplepel bij en serveer de hot pot met kleine soepkommetjes voor iedereen, zodat je als het ware je eigen noedelsoepje kunt bereiden. 

 

Enne, slurpen mag!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties