logo
Ice coffee in glass closeup view
INGREDIËNTEN

Ook in de zomer wil je graag gezonde drankjes kunnen wegtikken, en hete koffie of thee is nu eenmaal niet altijd lekker in de warmte. De oplossing? Zelfgemaakte ijskoffie of ijsthee! Hoewel ik zelf eigenlijk niet echt een koffiedrinker ben begon ik in Vietnam met het drinken van ijskoffie, en dat beviel zo goed dat ik daar denk ik vrolijk mee doorga wanneer ik terug in Nederland ben. (Lees hier meer over het maken van zo gezond mogelijke keuzes wanneer je op reis of vakantie bent.) De smaak van je ijskoffie valt of staat met de kwaliteit van de koffie die je gebruikt. Hoe beter de koffie, hoe lekkerder de ijskoffie!

Je kunt ijskoffie zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. In Vietnam wordt veel gewone of gecondenseerde melk toegevoegd, al dan niet met suiker. Over het algemeen geldt: hoe minder je toevoegt, hoe gezonder. Zelf drink ik het liefste zwarte ijskoffie (ijskoffie Americano), dus zonder suiker en zonder melk. Als dat te heftig is voor je, voeg dan 1 of 2 theelepels (gecondenseerde) melk toe.

Even voor de duidelijkheid: gecondenseerde melk is een geconcentreerde vorm van melk die erg zoet is. In plaats van gecondenseerde melk kun je ook een scheutje gewone melk toevoegen, samen met een theelepel honing en/of suiker.

Bereidingswijze ijskoffie

Zet twee espresso’s, liefst van goede kwaliteit.

Vul twee longdrinkglazen met gecondenseerde melk; in elk glas een theelepel. Zoetekauwen maker er een eetlepel van.

Giet de espresso op de gecondenseerde melk. Roer de koffie en de gecondenseerde melk door elkaar.

Vul de glazen tot de rand met ijsblokjes, en roer nogmaals door.

Enjoy!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties