INGREDIËNTEN
-
Rundergehakt 250 gram
-
Aardappel 750 gram (liefst krieltjes)
-
Prei 1 stuks, in ringetjes gesneden
-
Winterpeen 2 stuks, in plakjes
-
Ui 1 stuks, gesnipperd
-
Knoflook 1 teen, in plakjes
-
Room 150 milliliter (optioneel!)
-
Kruiden 2 eetlepels Indische specerijenmix (zie tekst)
Toen ik per ongeluk bijna 10 kilo aan aardappels bestelde in een webshop, vroeg ik jullie op Instagram om tips voor lekkere aardappelrecepten. Die kreeg ik! Eén van de tips was om een Indische ovenschotel met aardappel en gehakt te maken. De Indische twist zit ‘m in het gebruik van de specerijen: allemaal uit Indonesië, allemaal even lekker. Het is het lekkerste om de kruiden te halen bij de toko – hoewel de supermarkt tegenwoordig ook veel in huis heeft – maar als je geen zin hebt om te zoeken zijn de Nederlandse varianten natuurlijk ook prima. Zo heet djinten gewoon komijn in het Nederlands en is ketoembar in feite koriander. Koenjit is kurkuma, sereh is citroengras, djahé is gember. Jij mag kiezen!
Ingrediënten Indische ovenschotel
voor 3-4 personen als hoofdgerecht
250 gram gehakt
750 gram aardappelen (krieltjes)
1 prei, in ringetjes gesneden
2 winterpeen, in plakjes
1 ui, gesnipperd
150 ml room (indien gewenst)
2 eetlepels specerijenmix, met o.a.: djinten (komijn), ketoembar (koriander), koenjit (kurkuma), sereh (citroengras), djahé (gember)
Bereidingswijze Indische ovenschotel
Was de krieltjes en snijd ze door de helft. Laat staan.
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui tot die glazig is. Voeg alle specerijen toe en schep om.
Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar. Breng indien nodig op smaak met een beetje zout en peper. Voeg de klein gesneden prei en winterpeen toe aan de pan en bak een minuut of 5 mee.
Pak een grote ovenschaal. Vet ‘m eventueel in met een beetje olie.
Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de schaal. Bedek met de krieltjes.
Sprenkel nog wat olijfolie over de aardappeltjes. Als je houdt van een romige schotel kun je nu 150 milliliter room (of creme fraiche) over de aardappelschotel schenken. Ik vond het niet per se nodig!
Schuif de ovenschotel in de oven en bak 50 minuten gaar op 180 graden Celsius.
Serveer met een klodder mayonaise en/of een scheutje chilisaus!
INGREDIËNTEN
-
Rundergehakt 250 gram
-
Aardappel 750 gram (liefst krieltjes)
-
Prei 1 stuks, in ringetjes gesneden
-
Winterpeen 2 stuks, in plakjes
-
Ui 1 stuks, gesnipperd
-
Knoflook 1 teen, in plakjes
-
Room 150 milliliter (optioneel!)
-
Kruiden 2 eetlepels Indische specerijenmix (zie tekst)
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties