logo
RECEPT

Japans: miso ramen met eend

Miso ramen met eend - Japans hoofdgerecht - Foodness.nl
INGREDIËNTEN

Yay, me so proud! In het maart nummer van Foodies staat wederom een recept van mijn hand. Deze Japanse miso ramen (een noedelsoep) met eend, om precies te zijn! Ramen is in Japan al lang het stempel van arbeiders voedsel ontstegen, dat het historisch gezien had. De noedelsoep met een rijke, smaakvolle bouillon is inmiddels een cult hit: over de hele wereld zie je op hippe plekken ineens ramen shops opduiken.

Gelukkig kunnen we ramen ook zelf maken! Ik gebruik het liefst miso pasta voor mijn bouillon, maar als dat lastig te krijgen is werkt kippenbouillon of paddenstoelenbouillon ook. Voeg er dan wat extra sojasaus of vissaus aan toe voor een Oosters tintje, en vergeet vooral de gember niet.

Miso ramen met eend - Japans hoofdgerecht - Foodness.nl

Ingrediënten miso ramen

Voor 2 personen als hoofdgerecht

200 gram eendenborst (met vel)
70 gram miso pasta
500 ml heet water
2 cm verse gember
2 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 el sojasaus
1 el rijstwijn / azijn
100 gram shiitake paddenstoelen
15 gram zeewier (indien gewenst)
2 eieren
2 lente-ui
150 gram ramen noodles

Bereidingswijze miso ramen

Maak de bouillon. Meng de miso pasta met 500 milliliter heet water, zodat het een bouillon wordt. Zet apart.

Bak de knoflook en de gember in een soeppan in een beetje (sesam)olie. Voeg de sojasaus en rijstwijn toe en laat een minuutje sissen. Voeg de misobouillon toe. Laat 5 minuten trekken. Voeg de paddenstoelen toe, samen met de helft van de lente-ui. Gebruik je ook zeewier? Voeg dit dan ook nu toe aan de bouillon. Laat nog 10 minuten sudderen. Proef en breng indien nodig op smaak met extra zout (sojasaus) of peper (sambal).

Kook intussen twee eieren tot ze zachtgekookt zijn. Voor middelgrote eieren reken je hiervoor 7 minuten kooktijd in kokend water. Houd de eieren na de 7 minuten kooktijd onder de koude kraan zodat ze niet verder garen. Kook daarna de noedels gaar in het kookwater van de eieren, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Bak de eendenborst. Verhit een scheutje (sesam)olie in een koekenpan. Leg de eendenborst in de pan met de velkant naar beneden. Bak de eend, afhankelijk van de dikte van de borst, 3-6 minuten per kant. De velkant mag lekker krokant en goudbruin bakken, terwijl de binnenkant nog mooi rosé is. Laat de eend even rusten op een warm bord tot je hem vlak voor het serveren met een scherp mes in dunne plakjes snijdt.

Verdeel de noedels over twee kommen. Verdeel de in plakjes gesneden eend over de kommen. Giet de bouillon over de twee kommen. Maak af met de in ringetjes gesneden lente-ui, de gehalveerde eitjes en eventueel wat chilivlokken.

Eet smakelijk!

Miso ramen met eend - Japans hoofdgerecht - Foodness.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties