logo
RECEPT

Kerst recept: ossenhaas uit de oven met spicy rub van koffie en peper

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn
INGREDIËNTEN
Voor het vlees
Voor de rub

Het slechtste idee ter wereld is om met kerst een gerecht uit te proberen dat je nog nooit eerder gemaakt hebt. Dus dat is precies wat ik ging doen. Ik werk eigenlijk nooit met grote stukken vlees, maar Kerstmis is zo’n moment waarop je graag een mooi stuk vlees op tafel wilt zetten. Daarmee wil ik overigens absoluut niet zeggen dat een vegetarisch kerstdiner onmogelijk of minder lekker is – wie de vegetarische gerechten op Foodness bekijkt weet dat dat evengoed makkelijk en lekker is! Tip: reserveer net als ik online een stuk kwaliteitsvlees, en haal dat op 23 of 24 december op bij de winkel of laat het bij je thuis bezorgen.

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn

Omdat het een feestmaaltijd is wil je met kerstmis natuurlijk vlees van de hoogste kwaliteit serveren. Maar ja, waar haal je dat in hemelsnaam? Nou, vanaf dit jaar kun je dat dus gewoon bij Albert Heijn bestellen, bij de meesterslager. Je reserveert online een stuk kwaliteitsvlees en dat wordt op 23 of 24 december bij je thuis bezorgd, of je kunt het afhalen bij een Albert Heijn vestiging of Pick Up Point. Da’s handig, want zo vlak voor kerst heb je wel andere zaken om je druk over te maken dan het zoeken naar het perfecte stuk vlees. Naast ossenhaas kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld hertenrack, ossenhaas, patrijs of lamsrack. Belangrijk: bestel vóór 19 december! Op = op, dus je moet er snel bij zijn!

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn

Hoewel ik niet zo heel veel verstand van het braden van grote stukken vlees, weet ik wel dat een mooi stuk pas écht tot zijn recht komt met specerijen en smaakmakers. De meest zwaar op de maag vallende keuzes die je wat dat betreft kunt maken zijn een room- of botersaus als voornamelijkste smaakmaker, een van de slankste opties is om gebruik te maken van een kruidenrub. Voor mijn ossenhaas maakte ik een rub van suiker, zout, knoflook, peper en koffie. Wrijf het in vlees met de rub, laat dat een half uur intrekken en braad je vlees vervolgens aan in een koekenpan. Daarna gaar je het in de oven. Serveer bij voorkeur met gegrilde groenten, want aangezien zo’n kerstdiner vaak al vullend genoeg is heb je niet echt aardappels of rijst nodig.

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn

Bereidingswijze

Haal het vlees minstens 1,5 uur voor je gaat koken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Vermaal de ingredienten voor de rub fijn in een vijzel.

Dep het vlees droog met wat keukenpapier.

Wrijf het vlees daarna in met de rub, liefst lekker met je handen. Laat half uurtje intrekken.

Verhit een flinke klont boter in een koekenpan. Braad het vlees aan in de pan, zo’n 3 tot 5 minuten per kant. Je wil het dicht schroeien, zodat de sappen binnen in het vlees blijven zitten tijdens de verdere garing in de oven.

Braad het vlees zo’n 40 minuten (voor rosé vlees) lang verder in de oven op 200 graden Celsius. Idealiter gebruik je nu een vleesthermometer. Die steek je in het dikste stuk van het vlees, zodat je echt het meest middelste punt kunt opmeten: dat is de kerntemperatuur van je vlees. Zodra de kerntemperatuur van de ossenhaas 45 graden is, is je vlees nog nét rauw. Als je het dan laat rusten gaart het vanzelf nog verder door en heb je een perfect rosé stuk. Een trucje: laat het vlees na de braadtijd tot rust komen in de oven, met de deur op een kier. Als de deur niet vanzelf open blijft staan kun je er een pollepel tussen steken.

Snijd de ossenhaas in dunne plakken.

Eet met gegrilde groenten.

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn

ossenhaas foodness meesterslager albert heijn

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties