logo
RECEPT

Kerstgerecht: sodabrood met whiskeyboter

sodabrood ierland
INGREDIËNTEN
Voor het soda bread
Voor de whiskeyboter

Na het succes van mijn flatbread uit de koekenpan, besloot ik meer makkelijke broden te gaan bakken. Ik heb nooit geweten dat brood bakken zo laagdrempelig kon zijn! Tijdens een online workshop waarin ik allerlei typisch Ierse gerechten maakte, ontdekte ik bovendien dat er zoiets bestaat als whiskeyboter. Dat tilt zo’n brood toch net even een niveau hoger. Het zijn gerechten zoals de Ierse keuken: je kunt het lomp en boers noemen, maar ik vind het rustiek, no-nonsense, en absoluut comfort food.

Dit brood bak je in de koekenpan. Die pan hoef je niet in te vetten (gebruik dus geen extra olie of boter!) maar er gaat alleen een klein beetje bloem in. Bak het brood langzaam op een laag vuur, zodat het eerst kan rijzen. In totaal duurt het zeker 25 minuten! Je kunt beter voor de zekerheid 30 minuten lang bakken op een laag vuur zonder dat je brood verbrandt, dan dat je het vuur hoog zet en na 15 minuten een brood hebt dat van buiten verbrand is en van binnen nog niet gaar is.

Iers sodabrood in de koekenpan

Ingrediënten sodabrood

400 gram bloem
15 gram zout
15 gram suiker
6 gram bakpoeder
300 milliliter karnemelk

Ingrediënten whiskeyboter

250 gram roomboter
30 milliliter (Ierse) whiskey
Snuf zeezout

Maak eerst de whiskeyboter

De boter kun je ook een dag, week of maand van tevoren klaarmaken!
Smelt de boter in een steelpan op een halfhoog vuur, tot de boter bruist en lichtbruin verkleurt. Haal de boter van het vuur af. Meng de whiskey door de boter.

Nu moet je de boter terug koelen. Als je de tijd hebt laat je de kom met whiskeyboter staan tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur. Blijf af en toe doorroeren en kloppen met een garde, zodat de boter luchtig blijft. Is de boter op kamertemperatuur? Zet de kom dan in de koelkast. Blijf elke 15 minuten even doorkloppen en roeren met de garde.

Als de boter voldoende gestold is om te kunnen scheppen, schep je hem in kleine bakjes of in een mooie vorm. Strooi er zeezout over. Laat de boter in de koelkast staan, tot je het gaat gebruiken.

soda bread ierland

Zo maak je het sodabrood

Meng alle ingrediënten voor het brood in een keukenmachine, of meng ze met je handen door elkaar. Kneed tot je een soepele deegbal hebt, die niet meer aan je handen plakt. Is je deeg te nat en plakt het erg aan je handen en de kom? Voeg wat extra bloem toe! Is je deeg te droog en verkruimelt het zonder een bal te vormen? Voeg wat extra karnemelk toe!

Verhit een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag op een laag vuur, of lage stand: mijn inductiekookplaat zette ik op standje 5. Let op: doe geen olie of boter in de pan. Je hoeft er alleen een beetje bloem in te doen!

Druk de deegbal plat in de pan, zodat je zoveel mogelijk oppervlak van de pan gebruikt. Nu begint het wachten. Het deeg gaat langzaam rijzen. Wacht minstens 10 minuten, dan zul je zien dat het omhoog komt.

Check na 10 minuten of de onderkant van het brood al een beetje bruin verkleurd is. Zo niet, dan kun je het vuur iets hoger zitten. Ik ging nu naar standje 7 op mijn inductieplaat. Wacht nog 5 minuten en draai het brood dan om. Bak nog 10-15 minuten aan de andere kant.

Check of het brood gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Als die er droog uit komt, is je brood gaar. Zo niet, bak dan nog even verder.

Serveer het brood direct, samen met de whiskeyboter.

Enjoy!

sodabrood ierland

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties