logo
RECEPT

Kerstige kalkoenburger met zelfgemaakte cranberrycompote en blauwe kaas

Kerstige kalkoenburger met zelfgemaakte cranberrycompote en blauwe kaas
INGREDIËNTEN
Voor de burger
Voor de cranberry compote
Voor de spruitjes

Maak een hamburger, maar dan zo ‘kerstig’ mogelijk. Dat was de opdracht. Bij kerstmis denk ik meteen aan cranberry en kalkoen, dus het idee was snel geboren: een kalkoenburger met cranberrycompote! Zorg dat je kalkoen goed op smaak brengt met de kruiden, anders wordt-ie weggeblazen door de zure cranberry en pittige blauwe kaas. Lekker veel peper door je kip- of kalkoengehakt, dus!

Kerstige kalkoenburger met zelfgemaakte cranberrycompote en blauwe kaas

Deze burger past goed bij een anders-dan-anders kerstmenu; want die ongare rollade van je oudoom en zure aardappelsalade van je schoonmoeder, daar wordt natuurlijk niemand blij van. Daarom was ik verrast door het initiatief van de GourmetBar van Novotel, dat een niet-traditioneel kerstmenu samenstelde. Mijn burger heeft traditionele kenmerken (hoi cranberry) maar heeft toch niets van een statisch en oudbakken kerstdiner – en past daarom perféct in dat niet-traditionele kerstmenu, als je het mij vraagt.

Kerstige kalkoenburger met zelfgemaakte cranberrycompote en blauwe kaas

Bereidingswijze kalkoenburger

(voor 2 porties)

Maak eerst de cranberrycompote:
Zet een steelpannetje op laag vuur met daarin de cranberry’s, water en suiker.

Laat pruttelen tot de cranberry’s kapot barsten. Druk ze eventueel fijn met een houten pollepel als ze niet vanzelf openbarsten.

Laat de compote minstens 10 minuten pruttelen op laag vuur, tot de vruchten een soort dikke gelei vormen. Proef en bepaal zelf of je nog iets meer suiker wilt toevoegen. Ik houd van een vrij zure compote, maar dat is persoonlijk.

 

Maak vervolgens de burger:
Kneed de kruiden door het gehakt. Vorm er burgers van met je handen.

Wentel de burgers door het paneermeel, dat je in een diep bord stort. Zorg dat ze overal met een klein laagje bedekt zijn.

Bak de burgers in een klein beetje roomboter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak ze 3-4 minuten per kant. Houd warm.

 

Maak de spruitjes:
Kook de spruitjes in 3 minuten beetgaar in een pan kokend water. Giet af.

Verhit een scheutje olie in de koekenpan waarin je de burgers hebt gebakken. Roerbak de spruitjes 2 minuten, en voeg tijdens het bakken wat sojasaus en peper toe.

 

Bouw de burgers:
Besmeer een broodje indien gewenst met een beetje mayonaise. Leg de burger op de onderste helft van het bolletje.

Verdeel de blauwe kaas over de burgers. Schep ook een eetlepel cranberry compote op elke burger. Leg de spruitjes ernaast.

Enjoy!
Kerstige kalkoenburger met zelfgemaakte cranberrycompote en blauwe kaas

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties