logo
RECEPT

Kerstrecept: hele kerstkip uit de oven met zelfgemaakte kruidenmix

Kerstrecept: hele kerstkip uit de oven met zelfgemaakt kruidenmix
INGREDIËNTEN

Om de een of andere reden wil iedereen met kerstmis een hele kalkoen eten, maar omdat een hele kip veel makkelijker te krijgen is (namelijk gewoon bij de supermarkt) eet ik lekker kip met kerst. Puh. Wel even letten op de keurmerken en dergelijke van je kip: een scharrel- of biokip is een blije kip, dus ook een blije Claartje. Overigens kun je dit recept ook maken voor een kalkoen, dus zoek maar lekker zelf uit wat je doet. 🙂

Bekijk ook: Kerstgerecht: sodabrood met whiskeyboter

Kerstrecept: hele kerstkip uit de oven met zelfgemaakt kruidenmix

Trouwens, ik maakte vorig jaar ook een kerstkip samen met Leonie, dus als je even wil afkijken hoe je zo’n hele vogel moet aanpakken (en in welk gat de vulling moet, om maar iets te noemen) moet je onderstaande video even aanzetten!

Omdat met kerst alles al naar kaneel en anijs smaakt, houd ik de kerstkip lekker hartig. Met onder andere verse knoflook (dat maakt de kruidenmix tot een ‘pasta’ die beter blijft zitten op het kippenvelletje) tijm, rozemarijn en peterselie. Een kip (of kalkoen) wrijf je in met deze kruiden-‘rub’ voor je hem in de oven doet. Eerst meng je de ingrediënten voor de rub. Vervolgens dep je de kip droog met wat keukenpapier. Bestrijk de kip met olijfolie en wrijf de kruidenmix goed in z’n velletje. Hoe meer kruidenmix, hoe smaakvoller! Daarna bak je de kip gaar in de oven op 180 graden Celsius: reken zo’n 30 minuten oventijd per kilo kip. Een kip van 1,5 kilo moet dus 90 minuten in de oven.

Tip: Wil je zo’n mooi karamelkleurig korstje op de kalkoen? Haal de kalkoen halverwege de baktijd even uit de oven en kwast er gesmolten boter over. Kijk hieronder voor het volledige recept!

Dit heb je nodig voor kerstkip

Hele kip van ongeveer 1,2 kilo
Zeezout, 2 eetlepels (grove korrels)
Zwarte peper, 1 eetlepels (liefst hele korrels)
Tijm, 1 eetlepel (gedroogd)
Rozemarijn, 1 eetlepel (gedroogd)
Knoflook, 4 teentjes
Olijfolie, 3 eetlepels
Roomboter, 100 gram (om de kip mee in te kwasten)
Citroen, 1 stuks (in partjes)

Kerstrecept: hele kerstkip uit de oven met zelfgemaakt kruidenmix

Bereidingswijze kerstkip

(voor 6 personen)

Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix (gebruik 2 knoflooktenen, houd 2 knoflooktenen apart!) door elkaar door ze fijn te stampen in een vijzel. Omdat je hele knoflooktenen gebruikt wordt het een mooie kruidenpasta. Voeg er op het einde van het stampen, als je een mooie pasta hebt, 2 eetlepels olijfolie aan toe.

Kerstrecept: hele kerstkip uit de oven met zelfgemaakt kruidenmix

Pak de kip uit; meestal hebben kippen en kalkoenen een touwtje om hun pootjes. Knip dat door, zodat je ook de binnenkant kunt vullen.

Duw de pootjes uit elkaar aan de achterkant en vul de kip met de partjes citroen, de 2 overgebleven hele tenen knoflook en 2 theelepels van de kruidenrub. Bind de pootjes daarna weer dicht.

Wrijf de rest van de kruidenmix goed in het velletje van de kip. Hoe meer kruidenmix, hoe smaakvoller! Leg de kip daarna met z’n buik naar boven (dus eigenlijk op de kop) in een ovenschaal.

Verdeel de in kleine blokjes gesneden roomboter over de kip. Dit smelt straks in de oven, maar geeft je kip een lekker krokant velletje. Tijdens het bakproces kun je de gesmolten boter af en toe over de kip scheppen (zie de stappen hieronder).

Kerstrecept: hele kerstkip uit de oven met zelfgemaakt kruidenmix

Bak de kip gaar in de oven op 180 graden Celsius: reken zo’n 30 minuten oventijd per 500 gram kip. Een kip van 1,5 kilo moet dus 90 minuten (anderhalf uur) in de oven.

Haal de kip halverwege de baktijd even uit de oven om hem om te draaien, zodat z’n buik naar beneden in de ovenschaal ligt, en de rug omhoog (zoals je hem straks ook gaat serveren). Bestrijk met een laagje van gesmolten boter. Hiervoor kun je de boter gebruiken die versmolten is met de sappen van de kip – dat is uit de kip in de ovenschaal gelopen. Dip een kwastje in het boter-kip vocht waar de kip in suddert in de ovenschaal, of gebruik een lepeltje om het op te scheppen.

Zet de kip met ovenschaal en al terug in de oven en bak verder tot hij een mooi goudbruin velletje heeft.

Haal de kip uit de oven en leg ‘m op een mooie schaal.

Eet smakelijk!

En, ook al is het daar wellicht nog wat vroeg voor: MERRY CHRISTMAS 🙂

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties