logo
RECEPT

Kerststol van kokosmeel met spijs van dadel

051213124153KerststolImage.jpg
INGREDIËNTEN

Ben je op zoek naar een gezonde variant op de kerststol die in de supermarkt te koop is? Angela van Great Body & Skin heeft hier een geschikt recept voor. Een gluten-, lactose- en suikervrije kerststol die voor, tijdens of na de kerstdagen prima (veel!) gegeten kan worden. Heeft jouw supermarkt geen kokosmeel, dan kun je dat hier bestellen. Het brood van Angela bak je met wijnsteenzuur, een veganistische en natuurlijke variant van bakpoeder. Gewoon bakpoeder werkt uiteraard ook.

 

Angela gebruikt vanille stevia als zoetstof, maar daarvoor in de plaats kun je ook een andere suikervervanger gebruiken of -zoals wij meestal doen- agavesiroop gebruiken. Het gedroogde fruit dat wordt gebruikt in het brood kan uit van alles bestaan; veenbessen, aardbeien, ananas, mango, abrikozen of vijgen zijn allemaal erg lekker. Alle info van Angela op een rijtje:

 

Bereidingstijd:     25 min 

Baktijd:         35 min

Koeltijd:        90 min

Benodigdheden:    Niet-plakkende bakvorm2 mengkommen, mixer met deeghaken, oven. 

 

Aantal plakken:     +/- 12 (afhankelijk van hoe dik je snijdt)    

Bijzonderheden:    Gluten-vrij, suiker-vrij, lactose-vrij. 

Allergenen:        Bevat noten en eieren.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Snijd het gedroogde fruit in kleine stukjes. Snijd de merg uit de vanillestokjes en houd apart. Beslis of je de gemengde noten fijnhakt of heel laat.

 

Combineer alle droge ingrediënten die bestemd zijn voor het brood in een kom: het kokosmeel, de merg van 2 vanillestokjes, het kaneelpoeder en een flinke snuf zout. Voeg vervolgens 12 eieren (liefst biologisch) toe.

 

Meng de ingrediënten met een mixer. Voeg de rest van de ingrediënten toe: de kokosolie, de amandelmelk, het gedroogde fruit, de noten. Voeg pas op het allerlaatste moment het wijnsteenzuur toe.

 

Zet je deeghaken op de mixer en mix een minuutje of wat.

 

Nu ga je met je handjes aan de slag (eerst handen wassen!): lekker kneden totdat je van het deeg twee ballen kunt vormen. Berg één bal even in een zakje op: de bal komt later aan de beurt.

 

Nu ga je de bakvorm invetten en vervolgens druk je één bal deeg uit op de bodem van de bakvorm. Druk over de lengte van de bakvorm in het midden van het deeg een geultje. Hierin komt straks de amandelspijs te liggen die je nu gaat maken.

 

Splits de twee eieren die je nog over had; je hebt alleen het eiwit nodig. Meng de ingrediënten voor de spijs: de dadels, twee eiwitten, het limoensap, de stevia, de vanillemerg uit de twee overige vanillebonen, het amandelmeel. Meng het in een keukenmachine en mix totdat de ingrediënten goed blenden. Vorm een bal van de ‘spijs’ en rol het uit tot een staaf met de lengte van je bakvorm. Die diameter komt niet zo nauw, maar houd 4 cm aan als richtlijn.

 

Leg de staaf nu in het gootje dat je hebt gemaakt in het brooddeeg en druk voorzichtig aan. Dek de staaf nu af met het overige deel van het brooddeeg en druk dit weer voorzichtig aan. Maak met een mes een aantal inkepingen in de bovenkant het brooddeeg, zodat het brood de ruimte krijgt om te rijzen zonder lelijk te barsten.

 

Bak het brood in 45 minuten bruin, haal daarna meteen uit de oven en uit de vorm en laat het afkoelen.

 

Eet smakelijk en een hele fijne kerst gewenst!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties