logo
RECEPT

Klassieke Ierse Christmas Pudding van gedroogd fruit

Klassieke Ierse Christmas Pudding van gedroogd fruit
INGREDIËNTEN
Specerijen

Het is heftig, het is rijk, het is machtig – de traditionele kerstpudding zoals die in Ierland en het Verenigd Koninkrijk gegeten wordt is one of a kind. Volgens de traditie wordt deze taart van gedroogd fruit voor het serveren gestoomd, zodat hij plakkerig en warm op tafel komt. Het grote voordeel van een klassieke Ierse Christmas Pudding als dessert met kerstmis, is dat je hem weken van tevoren kunt voorbereiden. Hoe langer van tevoren, hoe beter. Zo luidt de traditie.

Tip: zorg dat je een tulband vorm hebt om de pudding in te doen. Ik ging voor een ronde tupperware bak met goed passende deksel, dat werkt ook prima!

Bekijk ook: Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht

Kerst voorbereiding

Het hele recept is dus voor te bereiden. Weken, maanden, of zelfs een heel jaar van tevoren. Volgens chef Martijn Kajuiter, die jaren een sterrenrestaurant runde in Ierland, beginnen sommige Ierse gezinnen de dag na kerst al met hun Christmas Pudding voor het volgende jaar. Dit recept is van zijn hand, met een paar kleine aanpassingen van mij om het iets toegankelijker te maken. Het liefst begin je dus een paar dagen voor kerst beginnen aan dit recept, zodat de taart klaar is en alle smaken in elkaar kunnen trekken. Om hem te serveren met kerst stoom je hem warm (of zet je ‘m eventjes in de magnetron) en overgiet je de pudding eventueel nog met een sausje.

Klassieke Ierse Christmas Pudding van gedroogd fruit

Ingrediënten Ierse Christmas Pudding

250 gram boter (kamertemperatuur)
500 gram gedroogd fruit (bv. tutti frutti)
500 gram rozijnen
zest van 1/2 citroen
zest van 1/2 sinaasappel
2 appels, geschild en in partjes
140 gram bloem
60 milliliter brandy (of whiskey, cognac, calvados)
60 gram amandelschaafsel
3 eieren
100 gram bruine basterdsuiker
75 gram broodkruimels

Specerijen

5 gram all spice poeder
10 gram kaneelpoeder
5 gram nootmuskaatpoeder

Bereidingswijze kerst pudding

Meng de volgende ingrediënten in een foodprocessor (of met een staafmixer): appelpartjes, amandelschaafsel, specerijen (all spice, kaneel, nootmuskaat). Meng tot het fijngemalen en goed gemengd is.

Pak een grote kom en meng daarin de volgende ingrediënten: appel-amandel-specerijenmengsel uit de food processor (zie vorige stap), bloem, gedroogd fruit, rozijnen, zest van citroen en sinaasappel, brandy, eieren, basterdsuiker, broodkruimels. Dat zijn dus alle ingrediënten, behalve de boter. Die houd je nog even apart.
Meng goed, tot een soort dikke pasta. Na twee tot drie minuten goed mengen en omscheppen, voeg je de zachte boter toe. Meng opnieuw goed en schep stevig om.

Pak je bakvorm erbij (tulband of ronde kom) en vet die in met een beetje extra boter. Bekleed de vorm voor de zekerheid ook met een vel bakpapier. Dat is een beetje pielen in zo’n ronde vorm, maar gewoon aandrukken en duwen is prima. Doordat je de pudding zo in z’n geheel gaat koken of stomen, wordt al het papier toch zacht!
Doe voor de zekerheid ook een vel bakpapier op de bovenkant van de kom, voordat je de deksel op de kom doet en de cake goed afsluit. Knip bakpapier dat misschien nog ergens uitsteekt gewoon af.

Wikkel de bakvorm met de Christmas Pudding helemaal in met vershoudfolie, zodat je vorm echt waterdicht is als je de pudding zo gaat koken of stomen.

Stoom de pudding gaar in 6 uur. Stomen doe je in een stoomoven, of door de puddingvorm in een vergiet boven een pan met kokend water te zetten.
Koken kan ook, dan laat je de pudding vorm in een grote met pan met heet water glijden. Die pan laat je heel zachtjes koken, 6 uur lang.

Laat de pudding goed afkoelen op een koude en droge plaats. Bewaar de pudding in dezelfde vorm, op een eveneens koele en droge plek, tot je hem gaat bereiden.

Klassieke Ierse Christmas Pudding van gedroogd fruit

Bereiden kerst pudding dessert

Stoom de pudding in een half uurtje warm in een stoomoven. Je kunt ook de magnetron gebruiken: dan is de pudding in 3 minuten warm. Pel hem uit het plastic en storm de pudding uit de vorm op een mooi bord.

Je kunt ervoor kiezen de pudding te flamberen. Daarvoor overgiet je hem (aan de kersttafel!) met een alcoholische drank – zoals de brandy uit de ingrediënten – en houd je er vervolgens een aansteker bij. De alcohol verbrandt, de smaak blijft. Spectaculair!

Je kunt er ook voor kiezen om de Christmas Pudding te serveren met een vanilleroomsausje, of bijvoorbeeld te overgieten met Baileys.

Merry Christmas!

Klassieke Ierse Christmas Pudding van gedroogd fruit

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties