logo
Kombucha (gefermenteerde thee) gemaakt met TEAmwork Tea - Is het gezond?
INGREDIËNTEN

Hét nieuwe gezonde drankje heet kombucha. Het is thee, die je laat fermenteren waardoor er ‘goede’ bacterie- en gistculturen in gaan groeien en er een frisse smaak ontstaat. Fermenteren klinkt eng, maar als je bedenk dat o.a. yoghurt, sojasaus en zuurkool door fermentatie aan hun smaak komen is het ineens een stuk minder gek. Tijdens het fermentatieproces zetten die bacterie- en gistculturen suiker om in allerlei zaken die geacht worden goed te zijn voor onze gezondheid, hoewel die gezonde invloed (nog) niet onomstotelijk is vastgesteld. Het gaat om o.a. enzymen, zuren, probiotica (dus goed voor je darmflora), anti-oxidanten en vitamines. Kombucha kent zijn oorsprong in Azië, waar het al eeuwen wordt gedronken om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Zelf gebruik ik het liefst mijn eigen Hipster Tea Black Chai als basis voor mijn kombucha. Dat is biologische en Fairtrade thee die ik helemaal zelf importeer vanuit Sri Lanka, dus bij elk slokje kombucha dat ik neem denk ik aan de vrouwen in Sri Lanka die alle theeblaadjes voor mijn thee met de hand plukken, en daar het salaris voor krijgen dat ze verdiénen. Kijk voor meer info over TEAmwork Tea en waarom ik het een paar maanden geleden begonnen ben op TEAmworkTea.com 🙂

Met behulp van een levende ‘starter’ van bacteriën en gist – vergelijkbaar met bv. het ‘moederdeeg’ van zuurdesembrood – kun je fermenteren. Je voegt zo’n starter, ook wel SCOBY genoemd (Symbolic Colony Of Bacteria & Yeast), toe aan afgekoelde thee waar je suiker in opgelost hebt. Ongefermenteerde kombucha bestaat dus uit vijf ingrediënten: water, thee, suiker, kargasok (moederzwam) en reeds gefermenteerde kombucha. De zwam, Scoby, kun je kopen bij sommige natuurwinkels of online shops, maar je kunt hem ook zelf maken. Daarvoor koop je een flesje kombucha, daar voeg je suiker aan toe en dat laat je staan in een pot (zonder deksel, afgedekt met een schone theedoek). Na een week zie je een vlies ontstaan op de bovenkant van de kombucha, een soort plakje van dunne gel, na twee weken heb je je eigen Scoby gekweekt!

Om meteen even een misverstand uit de wereld te helpen: kombucha bevat in principe amper suiker, maar er is wel suiker nodig voor het PROCES van het maken van kombucha. Daarvan blijft maar een klein deel achter in het eindproduct. Omdat de zwam die nodig is om te fermenteren ergens brandstof vandaan moet halen om te leven, doe je opgeloste suiker in je nog-niet-gefermenteerde-kombucha. Kombucha is klaar als de zwam deze suiker heeft ‘opgegeten’ en dus heeft gebruikt om die gezonde bacteriecultuur in het leven te roepen. Wanneer je duidelijk een hele zoete suikersmaak proeft in je zelfgemaakte kombucha heb je teveel suiker toegevoegd, of Scoby niet lang genoeg laten fermenteren zodat die nog niet alle suiker omgezet heeft in probiotica en vitamines.

Volledige gefermenteerde kombucha bevat dus weinig suiker en is daardoor gezonder dan frisdrank (want dat bevat veel suiker), maar je moet ook weer niet doorslaan en kombucha gaan drinken in plaats van water (want water bevat helemaal geen suiker).

Kombucha (gefermenteerde thee) gemaakt met TEAmwork Tea - Is het gezond?

Ingrediënten kombucha

(voor ongeveer 2 liter)

Zie rechtsboven op deze pagina!

Bereidingswijze kombucha

Breng 1/2 liter water aan de kook in een pan. Laat de thee (van TEAmwork Tea, uiteraard!) erin trekken en los de suiker op in het hete water.

Giet het hete water samen met het koude water in de grote pot waarin je de kombucha gaat maken.

Schenk de kombucha of appelazijn erbij.

Doe voorzichtig de kombucha zwam in de grote pot. (Zie TIPS hieronder voor het aanschaffen van deze kombucha zwam!)

Sluit de pot af met een schone theedoek, die je met een elastiek vastzet. Hierdoor kan de kombucha nog wel ‘ademen’. De bacteriën en gist hebben namelijk zuurstof nodig om hun werk te doen.

Laat de kombucha 10 dagen staan op een lekkere warme plek. Dit kan ook tot wel 18 dagen, overigens! De ideale temperatuur voor kombucha om te fermenteren is zo’n 23 graden Celsius.

Schrik niet van het velletje dat op de bovenkant van de kombucha gaat drijven en dat steeds dikker wordt: hier groeit een nieuwe kombucha zwam!

Proef na 7 dagen of de kombucha nog zoet smaakt: zo ja, nog even verder laten fermenteren. Zo nee: klaar! Serveer bv. met ijsblokjes, verse gember en citroen.

Kombucha (gefermenteerde thee) gemaakt met TEAmwork Tea - Is het gezond?

TIPS

– Bewaar de kombucha zwammen (want je hebt er nu twee!) in een kopje van de gemaakte kombucha. Voeg hier opnieuw afgekoelde thee aan toe waar je suiker in opgelost hebt, en maak zo een tweede kan kombucha. De extra kombucha zwam kun je overigens ook uitdelen aan vriend(inn)en die ook zelf kombucha willen maken, want elke keer dat je een kan maakt groeit er een nieuwe zwam in je kombucha. It’s the gift that keeps on giving!

– Zorg dat je met brandschone kannen en potten werkt om je kombucha in te fermenteren, want eventuele etensresten bevatten ook bacteriën die gaan groeien in de kombucha – en dat wil je niet.

– Mijn eerste SCOBY, de ‘moederzwam’ van mijn kombucha, bestelde ik online bij Het Kefirwinkeltje. Lekker ouderwets (je moet geld overmaken naar een rekening, van iDeal hebben ze nog nooit gehoord), maar dat kneuterige hoort ook wel een beetje bij kombucha…


Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties