logo
RECEPT

Koolhydraatarm & Eiwitrijk diner: Broccoli met gegrilde kip met sojamarinade

koolhydraatarme recepten
INGREDIËNTEN
Voor de kip
Voor de dressing

Koolhydraatarm diner recept

Wel een vullende avondmaaltijd, geen overbodige koolhydraten of opgeblazen gevoel achteraf. Ik eet deze gegrilde kip graag voor ik ’s avonds op stap ga!

Dit is een koolhydraatarm recept, passend in een koolhydraatarm dieet. Aan zo’n dieet kleven verschillende voor- en nadelen, waar ik onderaan dit artikel op inga. De voor- en nadelen van koolhydraatarm eten zet ik op een rij, zodat je zelf kunt beoordelen of het bij jou past!

Het recept voor dit koolhydraatarme diner is goed voor 2 porties. 

Tip: Maak beide porties klaar en bewaar er eentje in een Tupperware bakje in de koelkast (2 à 3 dagen), als lunch voor op kantoor of als ingrediënten voor een eiwitrijke salade voor de volgende dag.

Koolhydraatarm recept voor diner

Recept voor koolhydraatarm diner met Broccoli

  1. Bestrijk de broccoli met een klein beetje olijfolie en grill ‘m in 5 minuten gaar. Ik gebruik hier een tosti-ijzer voor, maar grillen in de oven of op een grillplaat kan ook prima. Liever koken of stomen? Dat mag natuurlijk ook!
  2. Meng de ingrediënten voor de marinade. Doe de kippendijen in een bakje en giet de marinade erover. Laat een kwartiertje staan, maar nog liever een paar uur of een halve nacht. Hoe langer, hoe lekkerder.
  3. Grill de kippendijen gaar. In mijn tosti-ijzer duurt dat ongeveer 6 minuten, omdat er aan beide zijden een hete grillplaat is waar de kip tussen gegrild wordt. Gebruik je een enkelzijdige grill (zoals een grillplaat of grillpan) of grill je in de oven, reken dan een dubbel zo lange bereidingstijd, van minimaal 12 minuten – en vergeet niet de kip af en toe te keren!
  4. Serveer de broccoli met de kip, en giet wat van het bakvocht van de kip over het gerecht. Bestrooi met sesamzaadjes. Serveer er eventueel nog wat zoetzure groenten bij.

Laag in koolhydraten, maar toch rijk aan eiwitten. Geniet van dit eiwitrijk voedsel!

ijwitrijk voedsel met broccoli

Voordelen van het koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet is een dieet dat gebaseerd is op het verminderen van koolhydraten. Door minder koolhydraten te eten kun je namelijk gewicht verliezen. Naast het verminderen van koolhydraten wordt er in zo’n dieet speciale nadruk gelegd op eiwitrijk voedsel met meer vetten in plaats van koolhydraten.

Het grote voordeel van dit soort voeding is dat de verzadiging veel hoger ligt, waardoor je minder voeding nodig hebt – zonder trek te krijgen. Uiteindelijk neem je hierdoor minder calorieën in je op en is het gemakkelijker om je lichaamsgewicht te controleren.

Meer vrijheid met koolhydraatarme recepten

Het koolhydraatarm dieet bestaat er in verschillende soorten en maten, maar toch lijken de meeste koolhydraatarme diëten op elkaar. Veel diëten vereisen veel discipline, wat het lastig maakt om ze vol te kunnen houden. Binnen een koolhydraatarm dieet heb je relatief veel vrijheid, waardoor het volgens de fans over het algemeen eenvoudiger om het vol te houden en er een nieuwe levensstijl van te maken. Dát is namelijk de enige manier waarop een dieet een blijvend resultaat heeft: als het je levensstijl verandert.

Vind je teveel vrijheid lastig? Dan kan het helpen om te werken met zogenaamde voedingslijsten en weekmenu’s. Zo is er iets om je aan vast te klampen en is de kans kleiner dat je de fout in gaat. Ook kan het helpen om bepaalde regels te stellen. Je kunt bijvoorbeeld vasthouden aan een bepaald aantal gram koolhydraten per dag, daarmee heb je in de hand in welk tempo je gewicht verliest.

Nadelen van het koolhydraatarm dieet

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan. Een van belangrijkste nadelen zit ‘m in de beginfase van het dieet: het eerste begin is lastig. Je hebt waarschijnlijk al je hele leven veel koolhydraatrijke voeding gegeten, waardoor je lichaam als het ware verslaafd is aan de suikers die je inneemt.

Na enkele weken gaat het lichaam echter aan het nieuwe voedingspatroon wennen en wordt het eenvoudiger om dit dieet vol te houden. De vraag naar koolhydraatrijke voeding vanuit je lichaam neemt dan vanzelf af. Je vindt heil in het verzadigde gevoel dat eiwitrijk voedsel, verse groente en gezonde vetten je geeft. Dit zijn de belangrijkste componenten waar een koolhydraatarm dieet uit bestaat.

Tip: Op websites als HappyHealthy.nl kun je voedingslijsten en weekmenu’s vinden met koolhydraatarme recepten. Dit geeft een duidelijke leidraad wanneer je met een koolhydraatarm dieet begint. Zo wordt het eenvoudiger om het dieet vol te houden!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties