logo
RECEPT

Koolhydraatarm recept: Oosterse runderreepjes met broccoli

Entrecote
INGREDIËNTEN
Voor de rundvleesmarinade
Voor het gerecht
Voor de saus

Ten eerste: er is niets mis met koolhydraten. Je hebt ze nodig, want anders ga je dood. Toch is het voor veel mensen geen gek idee om minder koolhydraten te eten, omdat we er met z’n allen vaak net iets te veel van binnen krijgen. Een koolhydraatarm dieet betekent dus niet dat je alle koolhydraten uit je voedingspatroon schrapt, maar dat je zorgt dat je er wat minder van eet. Als je koolhydraatarm eet als levensstijl blijf je vaak wat eenvoudiger op gewicht en voel je je energieker, fitter en vitaler. Blijf vooral koolhydraten op het menu zetten, maar zorg er dan wel voor dat dit de ‘goede’, langzame koolhydraten zijn.

Waarom koolhydraatarm?

Ons lichaam maakt gebruik van drie energiebronnen, ook wel macronutriënten genoemd. Dit zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten. In het verleden nam men aan dat je aankomt door het eten van vetten en dat je af kon vallen door weinig vetten te eten. De cardioloog Dr. Atkins (de grondlegger van het koolhydraatarme dieet) ontdekte dat zijn patiënten wel gewicht verloren als zij koolhydraatarm aten, terwijl dit minder goed lukte bij een vetarm dieet. Hier is een verklaring voor.
In het kort komt het er op neer dat het lichaam vet opslaat in de vetreserves als het lichaam voldoende energie kan halen uit koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk de voorkeursenergiebron van het lichaam, omdat dat ‘makkelijker’ verbrandt dan vetten. Als het lichaam onvoldoende energie kan halen uit koolhydraten dan zal het vetten en eiwitten aanspreken als energiebron. Als het lichaam het vet uit de voeding gebruikt als energiebron dan zal het vet niet opgeslagen worden in de vetreserves. Best logisch, toch?

Met een koolhydraatarm dieet dwingen we het lichaam dus om vet te gaan verbranden. Het lichaam zal naast vet ook eiwitten als brandstof gaan gebruiken bij een koolhydraatarm dieet. Omdat eiwitten de bouwstenen zijn van onze spieren zal dit ten koste gaan van de spiermassa. Dat wil je natuurlijk niet, want dat betekent dat je (spier)kracht gaat verliezen en het metabolisme op een lager pitje gaat draaien. Om het verlies van spiermassa te voorkomen zul je tijdens het volgen van een koolhydraatarm eetpatroon dus wel voldoende eiwitten moeten eten. Kleine disclaimer: als je gewicht wil verliezen moet er altijd sprake zijn van een ‘negatieve energiebalans’: je moet minder calorieën eten dan je verbrandt. Doe je dat niet, dan word je zwaarder, of je nu koolhydraatarm eet of niet.

Zo ziet een koolhydraatarme levensstijl eruit

Merk je dat het voor jou werkt om koolhydraatarm(er) te eten? Maak dan kleine aanpassingen in je eetpatroon, waardoor je het de rest van je leven vol kunt blijven houden. Probeer nooit te extreme veranderingen door te voeren; dat houd je nooit lang vol. Houd het simpel! Vervang witte rijst, witte pasta en witte boterhammen altijd door volkoren varianten, en halveer de hoeveelheid die je ervan eet. Wat je ‘mist’ op je bord, vul je aan met groenten. Klaar! Probeer daarnaast ook eens te koken met kikkererwten, linzen en bonen; wél vullend, net iets minder koolhydraten.

Linzen, bonen of kikkererwten kan je ook goed toevoegen aan volgende recept met runderreepjes van entrecôte, mocht het op deze manier niet vullend genoeg zijn voor je. Zorg er ook voor dat de ingrediënten waarmee je kookt van goede kwaliteit zijn. Wanneer je entrecote bestelt bij Bollensteak ben je verzekerd van vlees van uitstekende kwaliteit.

Koolhydraatarm recept: Oosterse broccoli rundreepjes

Bereiding Oosterse runderreepjes met broccoli

Maak de marinade, door alle ingrediënten in een kom te mengen. 

Marineer het rundvlees. Doe de in plakjes gesneden stukjes rundvlees in de kom met marinade. Laat 10 minuten intrekken.

Maak de saus, door de ingrediënten voor de saus in een kom met elkaar te mengen.

Blancheer of stoom de broccoli gedurende 2 minuten. Giet het daarna goed af. Deze stap is nodig om de broccoli lekker knapperig te houden. Wacht met het mee wokken van de broccoli tot het rundvlees klaar is.

Zet een wok op hoog vuur en voeg de bakolie toe. Voeg de rundreepjes toe als de wok goed heet is. Verdeel de rundreepjes over het gehele oppervlak van de wok en laat het aan één zijde voor 1 minuut bakken. Voeg de knoflook toe (doe dit pas op het laatste moment zodat de knoflook niet verbrandt!) en laat de andere zijde van de rundreepjes nog 30 seconden bakken.

Voeg de saus, de kippenbouillon en de broccoli toe. Laat het 30 seconden op hoog vuur staan terwijl je in wok roert. De saus moet indikken dankzij de maïzena.

Serveer direct. Eet smakelijk!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties