logo
RECEPT

Maak zelf flatbread met five spice & lente-ui uit de koekenpan

flatbread met 5-spice en lenteui
INGREDIËNTEN
Voor de flatbreads

Als je voor het eerst zelf broodjes gaat bakken, begin dan zeker met flatbread. Het deeg is namelijk super makkelijk om te maken, maar nog makkelijker is het bakken van flatbread. Daarvoor heb je namelijk niet eens een oven nodig: een koekenpan is genoeg! Om het een tikje spannender te maken, pimp ik deze platbroodjes (het Nederlandse woord voor flatbread, hoewel ik dat persoonlijk minder aantrekkelijk vind klinken) met een kruidenolie. Dit is een gebruik dat onder andere in de Chinese en Aziatische keuken veel voorkomt. Deze stap kun je altijd achterwege laten, als je liever ‘basic’ flatbread maakt.

Maak zelf platbrood

Koekenpan met goede antiaanbaklaag

Wat cruciaal is voor het bakken van flatbread in een koekenpan, is een degelijke antiaanbaklaag. Die laag zorgt ervoor dat het deeg niet aan de pan vast plakt, want dan zou er niet zoveel overblijven van je mooie broodjes. Maar: ene anti-aanbaklaag is de andere anti-aanbaklaag niet. Traditionele pannen met antiaanbaklaag kunnen namelijk giftige stoffen (PFAS chemicaliën) vrijgeven bij oververhitting. Dat vonden de twee Vlaamse vrienden Jan en Wim maar gek, dus ze gingen op zoek naar een gezonder alternatief. Dat vonden ze in Thermolon, een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke PFAS stoffen. Ze ontstond GreenPan, met pannen met een antiaanbaklaag van natuurlijke materialen. Slim, toch?

PFAS-vrije pannen

Sinds ik leerde over PFAS in antiaanbaklagen gebruik ik voor dit recept altijd mijn GreenPan koekenpan, die PFAS-vrij is. Dan kun je je pan verhitten tot 450°C, zonder je zorgen te hoeven maken over schadelijke stoffen die vrij kunnen komen. Overigens bestaat het assortiment uit meer dan alleen koekenpannen; ook complete pannensets, kookpotten en wokpannen kun je nu PFAS-vrij scoren. Oh, en je kunt de pannen gebruiken op elke warmtebron. Weet je nog dat ik na de installatie van mijn inductiekookplaat ontdekte dat de helft van mijn oude pannen weg kon omdat ze niet geschikt waren voor inductie? Had ik GreenPan maar eerder ontdekt, dan had ik dat probleem niet gehad… 😉

flatbread met 5-spice

Platbrood rollen op traditionele wijze

De kruidenolie die deze broodjes net wat interessanter maakt, die rol je in het deeg. Dat doe je vlak voordat de broodjes de pan in gaan. Je vouwt het deeg eerst uit tot een rechthoek, waar je de kruidenolie op lepelt. Vervolgens vouw en rol je die rechthoek dicht tot een lange, dunne rol. Daarbij let je erop dat de kruidenolie zoveel mogelijk middenin de rol blijft zitten. Van die lange rol draai je een soort bolus, als een spiraal. Die rol je plat met een deegroller, tot je een pannenkoek met een diameter van zo’n 15 – 20 centimeter hebt. Die kan de pan in!

Maak zelf flatbread flatbread makenplatbrood recept flatbreadflatbreadrecept flatbread makenzo maak je flatbread

 


Ingrediënten flatbread

300 gram patentbloem
170 milliliter heet water
Snuf zout
7 gram gist
75 milliliter (olijf)olie

Voor de kruidenvulling
1 eetlepel five-spice poeder
2 lente-uitjes, in kleine ringetjes
2 eetlepels olie
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

flatbread met 5-spice en lenteui

Zo maak je zelf flatbread

Doe de bloem, gist, zout in een grote kom. Maak er een kuiltje in. Schenk de olie en het hete water al roerend bij de bloem. Laat het even afkoelen en kneed met je handen of een keukenmachine tot een plakkerige bal. Na een paar minuten kneden is het deeg minder plakkerig geworden.

Vet de kom in met een beetje olie. Rol de deegbal in de ingevette kom zodat de bal niet uitdroogt tijdens het rusten. Leg er een doekje op en laat minstens een uur rusten.

Myoteer intussen de five spice kruiden met de olie, zodat de specerijen hun smaak afgeven aan de warme olie. Hiervoor verwarm je de twee eetlepels olijfolie in een klein steelpannetje tot een graad of 40 (dus niet te heet!) samen met het five spice poeder. Voeg ook de ringetjes lente-ui toe en smoor die heel zacht mee in de olie. Laat 5 minuten op heel zacht vuur smoren.

Vet het aanrecht eventueel in met een beetje olie (van bloem gaat het juist extra plakken!) en kneed het deeg tot een glanzende egale bal. Verdeel in 6 gelijke bolletjes. Kijk hierboven bij het kopje ‘Platbrood rollen op traditionele wijze’ voor de stap voor stap bereiding van de broodjes inclusief foto’s.

Stap 1: Rol elke bol uit tot een rechthoek. Tip: Gebruik ook olie op je deegroller als het deeg blijft plakken.
Stap 2: Verdeel een zesde van de five spice olie en lente-ui over de uitgerolde lap deeg.
Stap 3: Vouw dicht.
Stap 4: Maak een lange rol, duw de naden en uiteinden dicht.
Stap 5: De lange rol draai je nu tot een soort bolus, als een spiraal. Doe hetzelfde met de vijf andere deegballetjes.
Stap 6: Gebruik een deegroller om de spiraal plat te rollen, tot je een pannenkoek met een diameter van zo’n 15 – 20 centimeter hebt. Die kan de pan in!

Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag (zoals mijn koekenpan van GreenPan) en leg de flatbread in de hete pan. Bestrooi met een paar sesamzaadjes. Bak een minuut aan elke kant, tot het broodje bruin verkleurd is. Tip: doe een deksel op de pan, zodat de stoom in de pan blijft en binnenkant van de broodjes lekker zacht maakt.

Eet direct!

Serveer bijvoorbeeld met zelfgemaakte rode curry hummus (kijk hier voor het recept). Maak het af met reepjes rauwe of geroosterde radijs, paprika of komkommer. Perfect bij de borrel, of als lunch!

platbrood maken

– Dit recept maakt deel uit van mijn partnership met GreenPan. Mijn mening blijft ongezouten, mijn enthousiasme is altijd oprecht. –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties