logo
RECEPT

Maak zelf havermelk – cappuccino-proof! | DIY & Vegan – Foodness.nl

Maak zelf havermelk - cappuccino-proof! | DIY & Vegan - Foodness.nl
INGREDIËNTEN

Vind je havermelk ook zo’n ontzettend lekker alternatief voor koemelk? Ik ben absoluut fan, alleen vind ik havermelk in de supermarkt vaak behoorlijk prijzig. Wees eerlijk: drie euro (of meer!) voor een pak havermelk is niet goedkoop. Zeker als je bedenkt dat je gewoon zelf havermelk kunt maken – voor een schijntje van die prijs! De 100 gram havermout die je nodig hebt om de ongeveer 600 millitliter havermelk van dit recept te maken, kost je zo’n 15 cent. Koopje!

Tip: voor havermelk die wat beter geschikt is voor opschuimen voor bv. cappuccino: voeg een theelepel eiwitpoeder en een theelepel kokosolie toe aan de havermelk voor het blenden.

Maak zelf havermelk - cappuccino-proof! | DIY & Vegan - Foodness.nl

Ingrediënten DIY havermelk

(voor ongeveer 600 milliliter)

700 ml water

100 gram havermout (rolled oats)

Snufje zout

1 theelepel (plantaardig) eiwitpoeder

Theelepel kokosolie

Bereidingswijze DIY havermelk

Doe alle ingrediënten in een blenderkom.

Blend in een sterke blender op volle kracht, niet langer dan 45 seconden. Hoe langer je blijft blenden, hoe groter de kans dat je havermelk slijmerig wordt…

Giet de havermelk door een fijne zeef in een kom. Zelf gebruik ik ook nog een kaasdoek in die zeef, wat ervoor zorgt dat er nog meer haverdeeltjes uit de melk gezeefd worden. Dit is optioneel!

Proef de havermelk en voeg eventueel nog een snufje zout toe of, indien gewenst, een drupje honing of agavesiroop.

Klaar!

Tip 1: Deze havermelk blijft ongeveer 5 dagen goed in de koelkast, mits je het afgesloten bewaart.

Tip 2: Laat de havermout niet eerst weken in water; daar wordt de havermelk slijmerig van!

Tip 3: Voor havermelk die wat beter geschikt is voor opschuimen voor bv. cappuccino: voeg een theelepel eiwitpoeder en een theelepel kokosolie toe aan de havermelk voor het blenden. Als dit nog steeds niet het gewenste resultaat geeft (ik was zelf behoorlijk tevreden, maar het is natuurlijk een kwestie van smaak!), is een laatste optie om je eigen havermelk te mengen met een goed opschuimbare melk uit de supermarkt. Ik maak zelf tegenwoordig een mengeling: 2/3 in de fles is mijn eigen havermelk, 1/3 is havermelk uit een pak. 

Mocht je een gouden tip hebben om zelfgemaakte havermelk perfect te krijgen voor een cappuccino, laat dan vooral een reactie achter op deze blog post!

Maak zelf havermelk - cappuccino-proof! | DIY & Vegan - Foodness.nl

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

 • karin says: 5th mei 22 6:24 pm

  thanks!

 • Gijsbertha says: 5th mei 22 6:24 pm

  Waaruit bestaat plantaardig eiwitpoeder? Het liefst zou ik ook dit zelf maken.

  Het is me tot nu toe niet gelukt om havermelk te maken die lekker is. Het smaakt bitter. Met agavesiroop en zout krijg ik het bittere niet weg. Tips welkom!
  Gijsbertha

 • jolie says: 5th mei 22 6:24 pm

  De havermelk krijgt bij mij geen schuimkraag. Heel jammer! Speciaal duur eiwitpoeder gekocht. Echt een deceptie!

  • Claartje says: 5th mei 22 6:24 pm

   Hi Jolie,
   Shit zeg, dat is zuur! Was het gewoon eiwitpoeder, of een plantaardige (vega / vegan) variant? Met een plantaardige variant heb ik namelijk een minder goed resultaat. De kokosolie is ook belangrijk, anders ‘houdt’ het schuim niet.

   Verwacht overigens geen Oatly Barista schuim; het was een dun laagje schuim met vrij grote bubbels, dat een minuut of 10 stand houdt en daarna weer oplost.
   – Claartje