logo
RECEPT

Mini quiches met biet en geitenkaas | Kerst voorgerecht

Mini-quiches met biet en geitenkaas - 3-in-1-oven
INGREDIËNTEN

Ben je ook al begonnen met het plannen van je kerstdiner? Ook al wordt het anders dan andere jaren; aan het eten zal het in ieder geval niet liggen. Dat is mijn motto, tenminste. Deze mini quiches met biet en geitenkaas zijn niet moeilijk om te maken en lekker feestelijk. Perfect als hapje of voorgerecht bij het kerstdiner! Ook niet onbelangrijk: je serveert iedereen zijn of haar eigen portie en hoeft niet met verschillende lepels in dezelfde schaal, dus het is nog corona-proof ook.

Mini-quiches met biet en geitenkaas - 3-in-1-oven

Kerst voorgerecht tips

Een onbezorgde kerst is binnen handbereik als je zorgt voor een goede voorbereiding. Ik kies het liefst voor voorgerechten (en hoofdgerechten, en desserts) die vrijwel volledig van tevoren gemaakt kunnen worden. Dan hoef je ze op het moment supreme alleen nog even op te warmen. Deze mini quiches kun je een dag van tevoren maken en alvast voorbakken, zodat je ze alleen nog hoeft af te bakken tijdens kerst. Wel zo makkelijk!

Nog makkelijker wordt het met de 3-in-1 oven van ATAG, waarmee je zelf een programma kunt instellen om de verschillende functies van de oven te gebruiken (meerfasen koken). Dan hoef je écht bijna niet meer aanwezig te zijn in de keuken, en kun je lekker mee kletsen met je gasten! Zo stel ik mijnprogramma voor deze mini quiches in op een combinatie van heteluchtoven en stoomoven (voor een extra knapperig resultaat), met een minuutje heteluchtoven + grill aan het einde. Wat een luxe!

Lees ook:
Hele kalkoen bereiden voor dummies | Kerst hoofdgerecht
De perfect gebakken aardappel: Hasselback aardappel

Keuken Claartje

Mijn keuken! Boven zie je de 3-in-1 oven, onder is een combi-oven-magnetron.

Ingrediënten mini quiches biet & geitenkaas 

(voor 12 porties, als voorgerecht)

12 plakjes bladerdeeg
300 gram bieten (rood & geel)
125 gram crème fraîche
150 gram geitenkaas
5 eieren
zout & peper
80 gram pecannoten, grof gehakt
1 lente-ui, eventueel

Extra: 12 ovenschaaltjes
Tip: heb je geen 12 ovenschaaltjes, dan kun je ook papieren muffinvormpjes of bijvoorbeeld koffiekopjes gebruiken. Je ziet ze toch bijna niet, met dat bladerdeeg dat over de randen valt!

Bereidingswijze mini quiches

Voorbereiding:
Haal het bladerdeeg uit de vriezer, zodat het kan ontdooien.
Was de bietjes en snijd ze door de helft – hierdoor garen ze sneller.
Verwarm de stoomoven voor op 100 graden Celsius. (Als je die niet hebt gebruik je een pan om de bietje in te koken.)

Begin met het stomen van de bietjes.
Ik gebruikte mijn ATAG 3-in-1 oven die alles kan, dus ook stomen. Verdeel de rode en gele biet over de geperforeerde ovenschaal. De dichte uitlekschaal zet je op de bodem van de stoomoven.
Stoom de bietjes in 20 minuten gaar in de oven op 100 graden Celsius. Ze mogen nog een beetje beetgaar zijn, want ze gaan straks ook nog in de heteluchtoven.

Heb je geen 3-in-1 oven of stoomoven? Kook de bietjes dan gaar in een pan. Afhankelijk van de grootte van de bietjes duurt dit zo’n 30 minuten. Giet de bietjes af.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.

Maak nu de bladerdeegbakjes.
Pak de 12 ovenschaaltjes erbij en vet ze in met een beetje olie. Vouw een vel bladerdeeg in elk bakje, zodat de bodem en randen bedekt zijn met bladerdeeg.

Maak nu de vulling.
Kluts de vijf eieren los in een kom. Bestrijk de bladerdeegbakjes vast met een klein beetje van het eimengsel. Daar gaat het bladerdeeg straks extra van glanzen, tijdens het bakken!
Meng de crème fraîche en de geitenkaas door de geklutste eieren.
Voeg een snuf peper en zout toe.

Snijd de bieten in dunne plakjes en verdeel ze over de bladerdeegbakjes. Zet ze met de ronde kant naar boven in de bakjes, waarbij de plakjes dakpansgewijs in een rondje zet. Een beetje alsof het rozenblaadjes zijn. (Dit hoeft natuurlijk niet precies zo, je kunt de bietjes en vulling ook gewoon door elkaar gooien.)
Verdeel de ei-vulling over de twaalf bladerdeegbakjes.
Verdeel de grof gehakte pecannoten over de mini quiches.

Zet de mini quiches in de oven. Bak ze 35 minuten op 180 graden Celsius, tot ze goudbruin verkleurd zijn.

Tip: als je ze voorbereid voor een kerstdiner de volgende dag, bak je ze maar 25 minuten. Op de dag van het diner hoef je de mini quiches alleen nog maar 10-15 minuten af te bakken. Dan kun je ze direct serveren!

Mini-quiches met biet en geitenkaas - 3-in-1-oven

Dit recept maakt deel uit van mijn fijne partnership met ATAG.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties