Nasi kruiden zonder pakjes en zakjes | Maak het zelf #1
INGREDIËNTEN
-
Koriander 1/2 theelepel (poeder)
-
Komijnpoeder 1/2 theelepel
-
Gemberpoeder 1 theelepel
-
Citroengras 1/2 theelepel (gedroogd / gemalen)
-
Kurkumapoeder 1/2 theelepel
-
Knoflookpoeder 1 theelepel
-
Chilipoeder 1/2 theelepel
Waarom zelf nasi kruiden maken?
Pas als je iemand bent of kent met een ernstige allergie, dan besef je hoe vaak er gluten of lactose of noten zitten in producten waar je die aanwezigheid totaal niet verwacht. Voor mij kwam dat besef vooral toen ik ontdekte dat kruidenmixen vaak zowel gluten als lactose bevatten. Wat best gek is, als je bedenkt dat er in principe niets anders dan kruiden en specerijen in zo’n kruidenmix hoeven te zitten. Ook niet in nasi kruiden.
Natuurlijk zijn conserveringsmiddelen hier en daar handig, dat begrijp ik ook wel. En ik ben niet zo’n muts die volledig anti E-nummers is en vervolgens wel citroensap over haar avocado toast sprenkelt om te voorkomen dat die bruin kleurt – that’s basically the same thing. Maar lieve voedselfabrikanten, laten we onnodige toevoegingen (dus goedkope vulling van lage kwaliteit) aub. weglaten uit onze voeding, en de toevoegingen die écht nodig zijn dan aub. allergeenvrij houden. Dank u!
Oorsprong van nasi kruiden
Wanneer we het hebben over nasi kruiden, denken dat meeste mensen al snel aan Indonesië. Dat is terecht! Letterlijk vertaald betekent nasi ‘gekookte rijst’. Door de Nederlandse bezetting van Indonesië hebben wij veel gerechten uit deze keuken overgenomen, waardoor nasi tegenwoordig ook in Nederland en België inmiddels een klassieker is.
Pssst: volg me ook op Instagram voor nog meer lekkere recepten & foodie tips!
Hoe maak je zelf nasi kruiden?
In mijn video serie – Maak Het Zelf – maak ik allerlei zaken waarvan we ons allemaal weleens afvragen of we dat ook zelf kunnen. Of het nu een prachtige avocado roos is (want hoe dóen al die Instagrammers at toch?!) tot zelfgemaakte shampoo (dat schijnt te kunnen!). Ik ga het voor je uitproberen!
Bekijk deze video om te leren hoe je zelf nasi kruiden maakt
Ingrediënten om nasi kruiden te maken
Ik maak een makkelijke variant waarbij je alle ingrediënten bij de Appie kunt kopen, en een ‘lastige’ variant met ingrediënten van de toko! Je kunt deze kruidenmix natuurlijk ook maken met verse ingrediënten (dus verse gember, verse knoflook, etc) alleen is je kruidenmix dan minder lang houdbaar. Daarom kies ik in dit recept louter voor gedroogde ingrediënten in poedervorm!
Bekijk ook: Zelf maken: Kruidenmix voor gyros
Nasi kruiden maken met ingrediënten van de supermarkt
- ½ theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel gemalen citroengras
- ½ theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel chilipoeder
Nasi kruiden maken met ingrediënten van de toko (moeilijkere variant)
- ½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
- ½ theelepel djinten (komijnzaad)
- 1 theelepel laos (Thaise gember)
- ½ theelepel sereh (citroengras)
- ½ theelepel koenjit (kurkuma)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel chilipoeder
Gebruik per persoon een theelepel van dit kruidenmengsel. Maak je nasi voor vier personen, dan heb je dus vier theelepels (oftewel 2 eetlepels) nasi kruiden nodig.
Succes & geniet van je heerlijke nasi met zelf gemaakte nasi kruiden!
Bekijk ook deze makkelijke & snelle recepten:
Nasi met kipsaté | Hoofdgerecht gebakken rijst
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
INGREDIËNTEN
-
Koriander 1/2 theelepel (poeder)
-
Komijnpoeder 1/2 theelepel
-
Gemberpoeder 1 theelepel
-
Citroengras 1/2 theelepel (gedroogd / gemalen)
-
Kurkumapoeder 1/2 theelepel
-
Knoflookpoeder 1 theelepel
-
Chilipoeder 1/2 theelepel
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
De ingrediënten van de moeilijke versie zijn, op de laos na, toch hetzelfde?
Hoi Dominique, dat is niet helemaal waar. De kruiden líjken op elkaar, maar voor de moeilijke versie gebruik je meer originele kruiden – vandaar dat je ervoor naar de toko moet. Zie het als het verschil tussen gewone basilicum en Thaise basilicum: het lijkt op elkaar, maar voor een écht authentieke Thaise curry heb je eigenlijk Thaise basilicum nodig. Alleen zijn er veel mensen die dat veel te veel gedoe vinden (en terecht!) en die gebruiken liever kruiden die ze gewoon bij de supermarkt kunnen kopen.
Vandaar het verschil!
Liefs Claartje
Voor hoeveel keer nasi is genoemde hoeveelheid kruiden?
Hoi Erna, dat is een beetje afhankelijk van persoonlijke smaak. Ik gebruik altijd veel kruiden in mijn nasi, dan zijn de hoeveelheden in dit recept genoeg voor nasi voor ongeveer 6 personen. Als je liever iets minder kruidig of pittig eet, is de kruidenmix voldoende om 2x nasi van te maken voor 4-6 personen. Succes!
Dat was echt een succes vanavond. Ik kreeg gewoon complimenten van de oudste puber ????
Wat leuk Pauline! Dat is goed om te horen 🙂
Eet smakelijk!
Liefs Claartje
Is dit recept voor 1 keer? De hoeveelheod bedoel ij
Hi Astrid, het staat onderin het recept! Gebruik per persoon een theelepel van dit kruidenmengsel. Maak je nasi voor vier personen, dan heb je dus vier theelepels (oftewel 2 eetlepels) nasi kruiden nodig. Weet je zo voldoende?
Succes!
Claartje
Voor de eerste keer je nasi kruiden gemaakt…..prima recept.