logo
RECEPT

Nasi kruiden zonder pakjes en zakjes | Maak het zelf #1

Nasi kruiden zonder pakjes en zakjes || Maak het zelf #1
INGREDIËNTEN

Pas als je iemand bent of kent met een ernstige allergie, dan besef je hoe vaak er gluten of lactose of noten zitten in producten waar je die aanwezigheid totaal niet verwacht. Voor mij kwam dat besef vooral toen ik ontdekte dat kruidenmixen vaak zowel gluten als lactose bevatten. Wat best gek is, als je bedenkt dat er in principe niets anders dan kruiden en specerijen in zo’n kruidenmix hoeven te zitten. Ook niet in nasi kruiden. Natuurlijk zijn conserveringsmiddelen hier en daar handig, dat begrijp ik ook wel. En ik ben niet zo’n muts die volledig anti E-nummers is en vervolgens wel citroensap over haar avocado toast sprenkelt om te voorkomen dat die bruin kleurt – that’s basically the same thing. Maar lieve voedselfabrikanten, laten we onnodige toevoegingen (dus goedkope vulling van lage kwaliteit) aub. weglaten uit onze voeding, en de toevoegingen die écht nodig zijn dan aub. allergeenvrij houden. Dank u!

In mijn nieuwe video serie Maak Het Zelf ga ik alle dingen maken waarvan we ons allemaal weleens afvragen of we dat ook zelf kunnen. Of het nu een prachtige avocado roos is (want hoe dóen al die Instagrammers at toch?!) tot zelfgemaakte shampoo (dat schijnt te kunnen!) – ik ga het elke week op woensdag voor je proberen.


Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

Ik maak een makkelijke variant waarbij je alle ingrediënten bij de Appie kunt kopen, en een ‘lastige’ variant met ingrediënten van de toko! Je kunt deze kruidenmix natuurlijk ook maken met verse ingrediënten (dus verse gember, verse knoflook, etc) alleen is je kruidenmix dan minder lang houdbaar. Daarom kies ik in dit recept louter voor gedroogde ingrediënten in poedervorm!

Ingrediënten (makkelijke versie – supermarkt):
* ½ theelepel korianderpoeder
* ½ theelepel komijnpoeder
* 1 theelepel gemberpoeder
* ½ theelepel gemalen citroengras
* ½ theelepel kurkumapoeder
* 1 theelepel knoflookpoeder
* ½ theelepel chilipoeder

Ingrediënten (moeilijke versie – toko):
* ½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
* ½ theelepel djinten (komijnzaad)
* 1 theelepel laos (Thaise gember)
* ½ theelepel sereh (citroengras)
* ½ theelepel koenjit (kurkuma)
* 1 theelepel knoflookpoeder
* ½ theelepel chilipoeder

Succes!

‘Kabsa’ voor Marley Spoon: Arabische rijst met kip, amandelen en rozijnen.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

 • Dominique says: 15th nov 17 3:27 pm

  De ingrediënten van de moeilijke versie zijn, op de laos na, toch hetzelfde?

  • Claartje says: 15th nov 17 3:27 pm

   Hoi Dominique, dat is niet helemaal waar. De kruiden líjken op elkaar, maar voor de moeilijke versie gebruik je meer originele kruiden – vandaar dat je ervoor naar de toko moet. Zie het als het verschil tussen gewone basilicum en Thaise basilicum: het lijkt op elkaar, maar voor een écht authentieke Thaise curry heb je eigenlijk Thaise basilicum nodig. Alleen zijn er veel mensen die dat veel te veel gedoe vinden (en terecht!) en die gebruiken liever kruiden die ze gewoon bij de supermarkt kunnen kopen.

   Vandaar het verschil!
   Liefs Claartje

 • Erna Vaags says: 15th nov 17 3:27 pm

  Voor hoeveel keer nasi is genoemde hoeveelheid kruiden?

  • Claartje says: 15th nov 17 3:27 pm

   Hoi Erna, dat is een beetje afhankelijk van persoonlijke smaak. Ik gebruik altijd veel kruiden in mijn nasi, dan zijn de hoeveelheden in dit recept genoeg voor nasi voor ongeveer 6 personen. Als je liever iets minder kruidig of pittig eet, is de kruidenmix voldoende om 2x nasi van te maken voor 4-6 personen. Succes!

 • Pauline Coret-Bökenkamp says: 15th nov 17 3:27 pm

  Dat was echt een succes vanavond. Ik kreeg gewoon complimenten van de oudste puber 😁

  • Claartje says: 15th nov 17 3:27 pm

   Wat leuk Pauline! Dat is goed om te horen 🙂
   Eet smakelijk!

   Liefs Claartje