logo
RECEPT

Noodle burger met gehakt en kimchi (ja: beschimmelde kool)

051114095007burgerimage.jpg
INGREDIËNTEN

Koreaans eten is hip, happening en wordt langzaam ook in Nederland populair. In Amerika (zoals altijd een voorloper) zijn Koreaanse restaurants niet meer weg te slaan, en alles lijkt erop dat er ook in ons land na de All You Can Eat Sushi-golf, nu een Koreaanse golf aan zit te komen. Met als meest opvallende uitspatting: kimchi. Het recept voor kimchi heb ik gisteren al gepubliceerd, en de reacties vielen me mee. Blijkbaar kan (moet?) ik vaker beschimmelde kool op het menu zetten! Nou ja, schimmelen… Het chique woord hiervoor is fermenteren. Dit betekent niet dat de kool niet eetbaar meer is, alleen dat de micro-organismen (zoals schimmels of gist) enzymen aanmaken die het product veranderen. Hierdoor kan de smaak veranderen, maar ook bijvoorbeeld de geur en houdbaarheid. Zoals ik gisteren al zei: dat is niet eng, of vies. Voedingsproducten zoals yoghurt, bier, sojasaus en zuurkool komen allemaal tot stand dankzij fermentatie: zonder bacteriën, schimmels of gisten zouden al die dingen namelijk niet bestaan.

Om in Oosterse sferen te blijven (kimchi is typisch Koreaans) maakte ik een burger van noodles. Je maakt twee rondjes van de noodles die fungeren als broodje, met daartussen een hamburger van gehakt. Let op als je glutenvrij of lactosevrij eet: niet alle varianten tabasco zijn glutenvrij! Als je coeliakie hebt kun je dus ook andere smaakmakers (verse kruiden, knoflook, een gesnipperd uitje) kiezen om je gehakt op smaak te krijgen. Met dit recept maak je twee burgers.

Bereidingswijze noodle burger met kimchi

Kook de noodles gaar in 4-5 minuten. Laat goed uitlekken.

Draai met een vork en je vingers een soort vogelnestjes van de noodles; 4 in totaal. Druk de vogelnestjes plat zodat het een soort burgertjes worden. Als je ze even laat liggen plakken de noodles vanzelf aan elkaar, zodat de burgertjes semi-stevig worden.

Kneed in de tussentijd de worcestersaus, het ei en de tabasco door het gehakt. Voeg indien gewenst een snuf peper en zout toe. Maak twee ballen van het gehakt, en druk die plat tot je twee hamburgers hebt.

Verhit een grillpan of grillplaat en verhit de noodlesnestjes kort aan beide kanten, tot ze een beetje bruin kleuren. Houd apart.

Grill de gehaktburgers in 3-6 minuten, afhankelijk van de gewenste garing. Ik houd van medium-rare, dus ik ging voor een baktijd van een minuut of vier.

Stapelen maar! Begin met een bodem van noodles. Leg de gehaktburger erop en verdeel de helft van de rode kool erover. Leg daar de helft van de kimchi op. Maak af met een dekseltjes van noodles. Doe hetzelfde met de andere burger.

Serveer met extra kimchi. Eet smakelijk!

burger, kimchi, noodles, noedels, gefermenteerde kool, koreaans

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties