INGREDIËNTEN
Voor de bodem
-
Kokosolie 75 milliliter
-
Havermout 200 gram
-
Dadels 75 gram
-
Kaneelpoeder snufje
Voor de vulling
-
PLUS biologische volle yoghurt 800 milliliter
-
Agar agar 10 gram
-
Kleurpoeder blauw 5 gram (eventueel)
-
Vanillesuiker 10 gram
Topping
-
Blauwe bessen Handje
-
Kokosschaafsel 2 eetlepels
-
Cacaopoeder 2 eetlepels
Wow, een hele toffe primeur: vanaf nu is biologisch de standaard. Nou ja, bij PLUS supermarkt. In het zuivelschap. Alle melk (ja echt: álle melk, karnemelk en yoghurt) van het PLUS huismerk is namelijk standaard biologisch geworden. Voor dezelfde prijs. Dat verdient een applaus, toch?
Om dit heuglijke feit te vieren maakte ik een ontbijttaartje. Lekker feestelijk, maar toch gewoon heel verantwoord als ontbijt. Zonder al te veel overbodige suikers en vetten. De bodem is van havermout en dadel, de vulling van volle yoghurt – biologisch, uiteraard. De nieuwe biologische standaard voor yoghurt, melk en karnemelk geldt overigens alleen bij PLUS supermarkt, voor alle PLUS melk, karnemelk en yoghurt in 1 liter en halve liter pakken. Je weet dus nu waar je moet zijn!
Waarom biologisch?
Een boer die biologisch teelt werkt met respect voor de natuur. Dat betekent onder meer dat er geen kunstmest en pesticiden gebruikt worden, zodat het de natuurlijke balans van de bodem niet verstoort. Als het om zuivel gaat krijgen de melkkoeien biologisch voer en hebben ze meer ruimte om te bewegen. Kortom: biologisch is goed voor de dieren, goed voor de boer en goed voor het milieu. Daarom kies ik er graag voor!
Mocht je je afvragen hoe het kan dat deze biologische yoghurt, melk en karnemelk dezelfde prijs heeft als niet-biologische zuivel, dan is het antwoord kort: dat kan eigenlijk niet. Biologisch boeren is nu eenmaal duurder voor een boer, dus die vraagt een hogere prijs voor biologische producten. Wat ik zo tof vind aan dit initiatief van PLUS is dat zij als supermarkt het verschil in prijs voor hun rekening nemen. De boer krijgt wat hij verdient voor de biologische zuivel, de consument betaalt dezelfde prijs als voor niet-biologische zuivel.
Goed voor de koeien, boeren én voor jou.
Nodig voor gezond ontbijttaartje
Voor de bodem
75 ml kokosolie
200 gr havermout
75 gr dadels
snufje kaneel
Voor de vulling
800 ml volle yoghurt biologisch
10 gram vanillesuiker
10 gram agar agar
evt: natuurlijke kleurstof
Ter garnering
bosbessen
kokosschaafsel
cacao nibs
Maak de gezonde yoghurttaart
Stap 1. Verwarm de oven vast voor op 160 graden Celsius. Smelt daarna de kokosolie in een pannetje, of door het kort in de magnetron te zetten.
Stap 2. Meng de gesmolten kokosolie met de havermout, zachte dadels (zonder pit!) en het snufje kaneel. Dit kan in een keukenmachine, maar kan ook in een blender of met een staafmixer. Of zelfs door te prakken met een vork, als je de dadels eerst in hele kleine stukjes snijdt.
Stap 3. Bekleed een springvorm (die van mij is 23 cm. doorsnede) met een velletje bakpapier. Verdeel het havermoutmengsel over de bodem van de bakvorm. Bak 20 minuten in de oven op 160 graden tot de bodem lichtbruin verkleurd is en lekker begint te ruiken. Laat daarna goed afkoelen!
Stap 4. Meng de agar agar met een klein beetje water tot een papje. Ga je voor een tweekleurige taart? Verdeel de biologische yoghurt dan over twee kommen. In de ene meng je een beetje kleurstof (ik gebruikte 1 eetlepel biologisch pithayapoeder), de ander laat je naturel. Meng vervolgens het agar agar papje door de yoghurt. Goed roeren!
Tip: je kunt tussen stap 4 en 5 de bodem van de taart bedekken met stukjes vers fruit, als je dat lekker vindt!
Stap 5. Giet de yoghurt over de inmiddels goed afgekoelde havermoutbodem. Ga je voor tweekleurige taart? Schenk de twee kleuren dan voorzichtig tegelijkertijd in de taartvorm, ieder aan een andere kant. Zo vul je de ene helft met de ene kleur, en de andere helft met de andere kleur yoghurt. Gebruik een tandenstoker om een mooi kleurenpatroon in je taart te tekenen. Laat de yoghurt minstens een uur opstijven. Dit gaat sneller in de koelkast, maar kan ook op kamertemperatuur. Het leuke aan agar agar is dat het ook bij kamertemperatuur heel goed werkt – in tegenstelling tot gelatine.
Stap 6. Versieren!
Ga los met vers fruit, kokossnippers, cacao nibs – of wat je verder hebt liggen.
Eet smakelijk!
Dit artikel is een samenwerking met PLUS supermarkt.
INGREDIËNTEN
Voor de bodem
-
Kokosolie 75 milliliter
-
Havermout 200 gram
-
Dadels 75 gram
-
Kaneelpoeder snufje
Voor de vulling
-
PLUS biologische volle yoghurt 800 milliliter
-
Agar agar 10 gram
-
Kleurpoeder blauw 5 gram (eventueel)
-
Vanillesuiker 10 gram
Topping
-
Blauwe bessen Handje
-
Kokosschaafsel 2 eetlepels
-
Cacaopoeder 2 eetlepels
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties