logo
RECEPT

Ovenschotel quattro formaggi: zo maak je zelf kaassaus

Ovenschotel quattro formaggi: zo maak je zelf kaassaus
INGREDIËNTEN

Na een zomer vol overheerlijke Italiaanse kazen doe ik in Nederland voorlopig gewoon alsof die zomer nog steeds voortduurt. Goed? Dat kan makkelijk, want met kaas kun je zo ontzettend veel kanten op dat ik het gerust elke dag zou kunnen eten. Echt! Maar wel met een iets meer herfst-achtige twist, voor dit recept. Een ovenschotel met aardappel, afgemaakt met een vierkazensaus. Quattro formaggi, in het Italiaans. De combinatie van mozzarella (zacht), ricotta (romig en licht zoetig), blauwe kaas (pittig) en pecorino (zilt) zorgt ervoor dat je bord letterlijk af likt.

Vind je het ook altijd lastig om zelf sauzen te maken, of weet je gewoon niet zo goed waar je moet beginnen? Dat heb ik ook weleens, dus ik help je graag! Om niet helemaal vanaf scratch te hoeven werken, gebruik ik voor dit recept een de Remia Cuisine basissaus. Dat helpt je nét een beetje op weg, maar is nog steeds volledig plantaardig en allergenenvrij (hier lees je daar meer over). Omdat dit een witte saus wordt is de witte basissaus je uitgangspunt. Er is ook bruine basissaus variant, maar die is meer voor vleessauzen: pepersaus, stroganoffsaus of bijvoorbeeld jachtsaus.

Tip: Heb je kaassaus over, na het maken van deze ovenschotel? Maak dan later die week een pastagerecht met dezelfde saus!

Ovenschotel quattro formaggi: zo maak je zelf kaassaus

Ingrediënten ovenschotel quattro formaggi

voor 4 personen

800 gram aardappel, beetgaar gekookt of gestoomd
1 ui, gesnipperd
1 courgette, in kleine blokjes
100 gram pecorino, geraspt
125 gram ricotta
1 bol mozzarella (125 gram), in stukjes
75 gram blauwe kaas
1 bakje Remia Cuisine basissaus wit
300 gram rundergehakt
1 rode paprika, in reepjes
2 courgettes, in plakjes

Ovenschotel quattro formaggi: zo maak je zelf kaassaus

 

Bereidingswijze: maak zelf kaassaus

Kook of stoom de aardappels alvast, zodat ze beetgaar zijn.

Fruit de gesnipperde ui aan in een koekenpan, in een scheutje olie. Als de ui begint te verkleuren voeg je het gehakt toe. Bak een minuut of 10, tot het gehakt gaar is. Schep het gehakt en de ui uit de koekenpan. Houd apart.
Verwarm in dezelfde pan de Remia basissaus. Verwarm de saus drie minuten, blijf roeren. Voeg daarna de vier verschillende soorten kaas toe aan de pan. Begin met de mozzarella, zodat die lekker kan smelten. Voeg dan de blauwe kaas en ricotta toe. Blijf tussendoor roeren.
Voeg tot slot de geraspte pecorino toe.
Proef of de saus goed op smaak is. Een scheutje citroensap kan lekker zijn als toevoeging, of een snuf vers gemalen zwarte peper.

Vet een grote ovenschotel in met een klein beetje olie. Pak de gekookte of gestoomde aardappels erbij en snijd ze in plakken.

Maak een laag van aardappelschijfjes onderin de ovenschaal. Verdeel de in reepjes gesneden paprika erover, net als de in plakjes gesneden courgette.
Verdeel nu het gehakt over de groenten. Maak de ovenschotel af met een laag aardappelschijfjes. Als je veel aardappelschijfjes over hebt maak je er gewoon een dubbele laag van!
Last but not least: schep of schenk de kaassaus over de ovenschotel. Zorg dat je de saus zoveel mogelijk evenredig verdeelt over de schotel, zodat alle aardappels een laagje kaassaus krijgen.

Schuif de ovenschotel in de oven op 180 graden Celsius. Bak 45 minuten, tot de bovenkant goudbruin verkleurd. Serveer direct, bijvoorbeeld met verse bieslook, cherrytomaatjes en vers stokbrood.

Eet smakelijk!

Ovenschotel quattro formaggi: zo maak je zelf kaassaus

– Dit recept maakt deel uit van mijn partnership met Remia. Mijn mening blijft ongezouten, mijn enthousiasme is altijd oprecht. –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties